Hlavní obsah

Gevorkyan z pražské burzy vydá další zelené dluhopisy

Foto: Seznam Zprávy

Slovenská společnost Gevorkyan se obchoduje na pražské burze. Ilustrační foto.

Globální dodavatel a technologický lídr v oboru práškové metalurgie, společnost Gevorkyan, vydá další zelené dluhopisy.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Slovenská firma Gevorkyan, která se obchoduje na pražské burze, nedávno oznámila zahájení prodeje druhé části svých zelených dluhopisů s pevným výnosem 7,11 procenta ročně.

Úpis probíhá v období od 20. září 2024 do 4. října 2024 a firma by jejich prodejem chtěla získat dalších 7,5 milionu eur, tedy téměř 189 milionů korun. Dluhopisy jsou upisovány formou veřejné nabídky a budou obchodovány na burzách v Praze a Bratislavě.

V případě úspěšného úpisu se celková hodnota emise vyšplhá na plánovaných 30 milionů eur. Datum emise druhé tranše bylo stanoveno na 10. října.

Dluhopisy jsou vydávány na dobu pěti let a se splatností v roce 2029. Každý dluhopis má nominální hodnotu 1000 eur.

Společnost, která se specializuje na výrobu kovových součástek pomocí práškové metalurgie, plánuje získané prostředky využít na financování kapitálových výdajů spojených s růstem a modernizací svých výrobních kapacit.

Firma v minulých letech investovala do automatizace a robotizace. Zároveň se zaměřuje na rozvoj v oblasti ekologicky udržitelných projektů, což je také důvod, proč jsou dluhopisy označovány jako „zelené“.

Zelené dluhopisy

  • Zelený dluhopis je typ dluhopisu, jehož prostřednictvím jsou získané finanční prostředky využívány výhradně na financování projektů s pozitivním dopadem na životní prostředí, jako je zvyšování energetické účinnosti, snižování emisí skleníkových plynů, využívání obnovitelných zdrojů energie, ochrana přírodních zdrojů či udržitelné nakládání s odpady.
  • Tyto dluhopisy jsou vydávány v souladu s principy Green Bond Principles, které zajišťují transparentní využití prostředků, a investoři tak mohou mít jistotu, že jejich investice podporují ekologicky odpovědné projekty.

„Veškeré prostředky budou směřovány do kapitálových výdajů, které přinášejí dvě hlavní výhody: rozšíření kapacit, což je pro nás důležité, protože jsme již uskutečnili dvě akvizice a pracujeme na dalších, jejichž dokončení očekáváme do konce roku 2024. Druhou výhodou jsou energetické úspory, jelikož nové stroje mají o 35 až 50 procent nižší spotřebu energie, a přitom zvýší produktivitu o 70 až 100 procent,“ uvedl pro SZ Byznys zakladatel společnosti Artur Gevorkyan.

„Zájem investorů už teď vnímáme jako značný, pravděpodobně proto, že naše společnost již desítky let dodržuje své sliby a více než 30 let plní stanovené plány,“ dodává.

Akcie společnosti Gevorkyan jsou obchodovány na pražské burze od července 2022. Společnost tímto krokem rozšířila své možnosti financování a posílila svou přítomnost na středoevropských kapitálových trzích. Zelené dluhopisy pak představují další možnost pro investory, kteří se zajímají o udržitelné financování.

Doporučované