Hlavní obsah

Gevorkyan prodal další dluhopisy. Zájem byl větší než nabídka

Foto: Seznam Zprávy

Zakladatel společnosti Artur Gevorkyan.

Společnost Gevorkyan úspěšně prodala druhou část svých zelených dluhopisů a získala 7,5 milionu eur. Celková hodnota emise tak dosáhla 30 milionů eur. Prostředky firma využije na rozvoj a modernizaci výroby.

Článek

Společnost Gevorkyan, s jejímiž akciemi se obchoduje na Burze cenných papírů v Praze, úspěšně dokončila prodej druhé části svých zelených dluhopisů. Společnost o tom informovala SZ Byznys.

Firmě se podařilo z tohoto úpisu získat 7,5 milionu eur (přibližně 192 milionů korun), přičemž zájem o tyto pětileté dluhopisy byl výrazně vyšší, než kolik firma nabízela, informoval finanční ředitel společnosti Andrej Bátovský s tím, že lhůta pro upisování běžela do 4. října.

Úpisem druhé tranše tak společnost navázala na úspěšný úpis první tranše v letošním březnu o objemu 22,5 milionu eur. Celková hodnota emise se tím vyšplhala na plánovaných 30 milionů eur, teda na téměř 770 milionů korun. Dluhopisy slibují roční výnos 7,11 procenta a jsou kotovány na burzách v Praze a Bratislavě.

Společnost, která se specializuje na výrobu kovových součástek pomocí práškové metalurgie, plánuje získané prostředky využít na financování kapitálových výdajů spojených s růstem a modernizací svých výrobních kapacit.

Firma v minulých letech zásadně investovala do automatizace a robotizace. Zároveň se zaměřuje na rozvoj v oblasti ekologicky udržitelných projektů, což je také důvod, proč jsou dluhopisy označovány jako „zelené“.

Zelené dluhopisy

  • Zelený dluhopis je typ dluhopisu, jehož prostřednictvím jsou získané finanční prostředky využívány výhradně na financování projektů s pozitivním dopadem na životní prostředí, jako je zvyšování energetické účinnosti, snižování emisí skleníkových plynů, využívání obnovitelných zdrojů energie, ochrana přírodních zdrojů či udržitelné nakládání s odpady.
  • Tyto dluhopisy jsou vydávány v souladu s principy Green Bond Principles, které zajišťují transparentní využití prostředků, a investoři tak mohou mít jistotu, že jejich investice podporují ekologicky odpovědné projekty.

„Veškeré prostředky budou směřovány do kapitálových výdajů, které přinášejí dvě hlavní výhody: rozšíření kapacit, což je pro nás důležité, protože jsme již uskutečnili dvě akvizice a pracujeme na dalších, jejichž dokončení očekáváme do konce roku 2024. Druhou výhodou jsou energetické úspory, jelikož nové stroje mají o 35 až 50 procent nižší spotřebu energie, a přitom zvýší produktivitu o 70 až 100 procent,“ uvedl nedávno pro SZ Byznys zakladatel společnosti Artur Gevorkyan.

Akcie společnosti jsou obchodovány na pražské burze od července 2022. Společnost tímto krokem rozšířila své možnosti financování a posílila svou přítomnost na středoevropských kapitálových trzích. Zelené dluhopisy pak představují další možnost pro investory, kteří se zajímají o udržitelné financování.

Doporučované