Článek
Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.
„Na trhu s cukrem panuje značné pnutí. Ceny padají prakticky před očima, důvodem je jednak klesající světová cena cukru, jednak velký tlak levného cukru z Ukrajiny,“ popisuje aktuální situaci na trhu s cukrem mluvčí skupiny Tereos TTD Jakub Hradiský.
Výrobní ceny cukru se podle něj vrací o tři až čtyři roky nazpět. To je dobrá zpráva pro spotřebitele, protože zároveň klesají pultové ceny cukru. Například cukr krystal od ledna do září podle dat Českého statistického úřadu v obchodech zlevnil z 22,91 Kč na 20,40 Kč za kilogram. Je to nejnižší cena za dva roky.
Dovozy stouply dvacetkrát
„Dovozy cukru z Ukrajiny mají za důsledek výrazný pokles cen v regionu střední a východní Evropy, a to až o 40 procent v porovnání se stejným obdobím loňského roku,“ uvádí Hradiský.
Na rozdíl od spotřebitelů ale levný cukr znervózňuje producenty, kterým v posledních letech rostly všechny náklady a především platby za energie, na něž je výroba cukru velmi náročná. Cukrovary jsou nyní uprostřed nejhektičtější části roku, kdy v rámci tzv. cukrovarnické kampaně od září do začátku února vyrábějí cukr a navíc uzavírají důležité obchodní kontrakty.
Podle údajů Eurostatu dovozy cukru z Ukrajiny výrazně rostou. V roce 2021 přiteklo do zemí Evropské unie z Ukrajiny zhruba 14 800 tun cukru, o rok později přes 148 000 tun cukru, tedy desetkrát více. Loni dovozy z válkou postižené země opět vzrostly na téměř půl milionu tun cukru, tedy 23krát ve srovnání s průměrem z let 2016–2021.
Letos Česká republika dovezla 38 tisíc tun cukru z Ukrajiny, což odpovídá více než desetině tuzemské spotřeby. Na trhu je zároveň velké množství cukru z Polska, kde je výroba výrazně podporována.
Na základě výsledků kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce se však rozhodně nedá říct, že by cukr z Ukrajiny, který se dostává do Česka, byl nekvalitní nebo dokonce nebezpečný.
„Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) dosud odebrala k laboratornímu testování celkem 12 vzorků cukru původem z Ukrajiny – všechny byly vyhodnoceny jako vyhovující,“ uvedl referent mediální komunikace SZPI Marek Bartík.
Nové trhy
České cukrovary však levná konkurence nutí měnit svou obchodní strategii a hledat příležitosti jinde.
„Abychom zmírnili ztráty, jsme nuceni hledat všechny cesty ke zmírnění propadů poklesu hospodářského výsledku, díky dovozům cukru z Ukrajiny jsme přišli o část trhu ve východní Evropě, proto část cukru budeme exportovat,“ uvedl šéf marketingu.
Cukrovarnická společnost se proto snaží více exportovat do třetích zemí, protože ukrajinský cukr se dostává k zákazníkům do zemí, kde tradičně firma působí, jako je Rumunsko, Bulharsko a Maďarsko. Aktuálně hledá náhradu v zemích střední Afriky.
Ve výsledku to podle firmy poškozuje tuzemské producenty nejen na domácích trzích, ale také v exportu. „Ročně ČR vyváží 220–250 tisíc tun cukru a právě odbyt v těchto zemích nyní českým producentům v důsledku ukrajinské konkurence chybí,“ uvedl šéf marketingu.
Za tento cenový hendikep mohou podle cukrovaru přísnější požadavky kladené na pěstitele v EU, ale také velké množství administrativních a environmentálních požadavků, které musejí plnit výrobci – například ESG, Green Deal a drahé emisní povolenky. „Při současném poklesu cen je tato situace v odvětví dlouhodobě neudržitelná a evropská produkce se stává nekonkurenceschopnou,“ uvedl.
Společnost očekává, že se kvůli tomu výrazně zhorší hospodářský výsledek v letošním roce. Ten uplynulý byl opět rekordní. Tržby ve finančním roce, končícím 31. března 2024 meziročně vzrostly z 9,2 miliardy na 10,2 miliardy korun a čistý zisk z 925 milionů na 1,2 miliardy korun.
Tereos TTD je největší cukrovarnickou společností v České republice. Společnost, ovládaná francouzskou skupinou Tereos, vyrábí cukr ve dvou závodech v Dobrovici a Českém Meziříčí a má balicí centrum v Mělníku. Společnost vyrobí ročně přibližně polovinu cukru v ČR a výrazně exportuje. Firma vyrábí také líh. Kromě zmíněných závodů v lihovarech Chrudim, Kojetín a Kolín.
Druhým největším tuzemským výrobcem cukru jsou Moravskoslezské cukrovary, spadající do rakouského koncernu Agrana. Vedle nich působí v tuzemsku další tři menší hráči: Cukrovar Vrbátky, Cukrovar Prosenice a Litovelská cukrovarna.
Tereos TTD vyrobí v tuzemsku v aktuální kampani kolem 350 tisíc tun cukru, tj. velmi podobně jako loni. V celé České republice se podle prvních odhadů letos vyrobí 590 tisíc tun cukru. Sklidí se rekordní plochy cukrové řepy. Meziročně narostou z 61,5 tisíce na více než 68 tisíc hektarů.
O skokovém zdražení cukru
„Na hmotu je řepy dost, ale je v ní málo cukru – jen 16 procent, což je náš nejhorší výsledek za posledních deset let,“ uvedl Hradiský. Na vině je sucho a teplo v závěru srpna, rozvoj chorob listů a zaplavení některých polí na Moravě.
Tereos TTD loni oznámil investiční plán ve výši 700 milionů korun. Zahrnuje výstavbu nové difuzní věže v cukrovaru v Dobrovicích, modernizaci řepné pračky, nové cukerní silo s kapacitou 50 tisíc tun a také plynofikaci kotelny v závodě v Českém Meziříčí.