Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Ceny plynu na burze začaly růst, doba dalšího zlevňování se odkládá

Foto: Pavel Kasík, Seznam Zprávy, AI vizualizace

Ilustrační foto.

Ceny zemního plynu na trhu se po měsících poklesu otočily, nejvíce se to projevuje v krátkodobých tarifech. Ceny pro domácnosti by to zatím ovlivnit nemělo.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Když vláda zavedla cenové stropy, platili Češi za plyn 3025 Kč za megawatthodinu. S touto cenovkou se řada dodavatelů rozloučila už v průběhu roku 2023, když ceny plynu na burze začaly klesat – a pokles pokračoval i letos.

Dodavatelé vycítili příležitost a začali o klienty bojovat, takže se ceny pro domácnosti vcelku svižně dostaly pod hranici dvou tisíc korun. Naposledy oznámil snižování cen polostátní ČEZ – s platností od 1. června budou klienti se smlouvou na dobu neurčitou, tedy bez fixované ceny, platit o 17 procent méně než v květnu.

„Letos jsme díky úpravě naší nákupní strategie mohli na vývoj velkoobchodních cen zareagovat velmi rychle a ceny promítnout do snížení nefixovaných ceníků pro naše zákazníky už v polovině roku,“ uvedl k tomu generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec.

Z pohledu na ceny na burze se však aktuálně nezdá, že by měla vlna zlevňování pokračovat – spíš naopak. „Byl tam znatelný nárůst,“ okomentoval cenovou křivku ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energie Jiří Gavor.

Plyn podražuje i přesto, že topná sezona skončila výrazně dřív a zásobníky plynu, ze kterých se v zimním období čerpá, zůstaly po nebývale teplé zimě z 60 procent plné. „Upřímně řečeno, je to trochu podivné,“ konstatoval Gavor.

„Výrazné zdražování se dá pozorovat pouze na velmi krátkých produktech, které byly výrazně levnější. Jde o měsíční fixace nebo spotové ceny,“ uvedl Gavor. „Myslím si, že se zastaví ten postup toho pomalého snižování, což ale neznamená, že by se trend neobnovil na podzim.“

V cenících pro domácnosti se podle něj zatím aktuální vývoj neprojevil, to přijde až s určitým zpožděním.

„To, co se událo na velkoobchodním trhu, znamená pro krátké produkty přijatelné zdražení, které by nemělo domácnosti postihnout.“ Pro jednoroční fixace předpověděl mírné zdražení, které by se mělo týkat i dalších víceletých smluv. „U smluv na dobu neurčitou se snižování cen zastaví, ale jsou stále dost drahé,“ dodává.

Kolik stojí plyn na dobu neurčitou

DodavatelCena za MWh s DPH
innogy2 595
Centropol2 048
E.ON1 989
ČEZ1 790
Pražská plynárenská1 688
Pozn.: cena za MWh v Kč, smlouva na dobu neurčitou se spotřebou do 1,89 MWh/rok, distribuční území GasNet
Zdroj: ceníky dodavatelů

„Ceny energií od innogy patří na trhu mezi ty výhodné i s ohledem na servis a rozsah doprovodných služeb. Z našich zkušeností vyplývá, že zákazníci zvažují i jiné podstatné záležitosti, jako jistotu a spolehlivost dodávek, či sílu a finanční stabilitu dodavatele,“ uvedl za společnost innogy Pavel Grochál.

Kolik stojí plyn s fixací na jeden rok

DodavatelCena za MWh s DPH
innogy1 863
Centropol1 776
ČEZ1 650
Pražská plynárenská1 561
E.ON1 488
Pozn.: cena za MWh v Kč, smlouva s fixací na jeden rok se spotřebou do 1,89 MWh/rok, distribuční území GasNet, bez akčních slev
Zdroj: ceníky dodavatelů

Cenu plynu na burze ovlivňuje celá řada faktorů, ale mezi ty nejdůležitější patří roční období. Obvykle totiž rostla cena suroviny na podzim, kdy se ve velkém plnily zásobníky plynu po celé Evropě, aby byly připravené na další topnou sezonu.

To se však změnilo v roce 2021, kdy před topnou sezonou byly české, ale i evropské zásobníky naplněné jen z 80 procent. Podle některých odborníků už tehdy ruský Gazprom manipuloval s cenou tím, že nedodával na evropský spotový trh a záměrně nenaplnil nasmlouvanou kapacitu v těch zásobnících, které si v Evropě pronajal.

Po útoku Ruska na Ukrajinu v únoru 2022 cena plynu pro Evropu vyskočila na nevídaná maxima a kulminovala v srpnu téhož roku.

Rusko před válkou dodávalo do Evropy téměř 40 procent její spotřeby, jen přes trubky plynovodu Nord Stream 1 proudilo do Německa ročně až 55 miliard metrů krychlových plynu. Pro srovnání, česká spotřeba se pohybovala kolem osmi miliard.

Po kole sankcí, které mířily i na dovoz ruského plynu, následovalo horečné budování LNG terminálů a shánění alternativních dodavatelů, kteří by Rusko v pozici dominantního dodavatele nahradili. To se povedlo, ruský podíl na dovozu plynu do Evropy poklesl pod deset procent.

V případě Česka byla závislost na ruském plynu v roce 2021 prakticky 100%, zatímco v části roku 2023 nedovezlo Česko z východu jediný kubík. Ke konci loňského roku se však ruský plyn do Česka zase dostával.

„Jde o vývoj daný situací na trzích, který nemění nic na tom, že jsme na plynu z Ruska nezávislí,“ uvedl k tehdejším číslům mluvčí Ministerstva průmyslu Marek Vošahlík. Obrat ve statistice vysvětloval mimo jiné tím, že díky relativně teplé zimě vznikly přebytky ruského plynu v okolních zemích. Čeští obchodníci je sice nakoupili, ale stejně tak by šlo dovážet z Německa, takže ruský plyn je jen volba a nikoli nutnost jako dřív.

Související témata:

Doporučované