Hlavní obsah

Cena zlata je na vrcholu. Nastal čas kupovat krumpáče a lopaty?

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

aktualizováno •

Ne nadarmo se říká, že na zlaté horečce nejvíce vydělá ten, kdo prodává lopaty a krumpáče. V dnešní době to znamená, že kromě samotného zlata mohou investoři profitovat i z těžařů drahého kovu a firem, které je podporují.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Cena zlata se nedávno vyšplhala nad hranici 2500 dolarů za unci –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ tedy na nová maxima. Tento růst ceny přináší radost nejen těm, kteří zlato vlastní nebo do něj investují prostřednictvím finančních nástrojů, ale také otevírá otázku, jak mohou z aktuální „zlaté horečky“ těžit i drobní investoři.

Podle odborníků se na růstu ceny zlata podílí několik faktorů. „Dlouhodobě pozitivní faktory zahrnují masivní nákupy zlata centrálními bankami, které potřebují diverzifikovat své rezervy, a také zhoršující se geopolitická situace ve světě, která vede investory k zajištění portfolií pomocí zlata,“ vysvětluje pro SZ Byznys analytik Pavel Ryska z J&T Banky.

Dalším klíčovým faktorem je podle něj očekávané snižování úrokových sazeb americkou centrální bankou (Fed), k němuž by podle očekávání mělo dojít již tento měsíc. Nižší úrokové sazby obecně zvyšují atraktivitu zlata, protože snižují výnosy z dluhopisů a dalších úrokově citlivých aktiv, což vede investory k hledání alternativních, bezpečnějších útočišť pro své peníze, jako je zlato.

Růst ceny zlata se pochopitelně odráží i na těžařích tohoto cenného kovu. Makléř Lukáš Novotný z WOOD & Company pro SZ Byznys připomíná, že cena zlata v dolarech letos vzrostla o 21 procent, zatímco například index NYSE Arca Gold Miners, který sleduje výkonnost hlavních těžařů zlata, roste podobně.

Ne všichni vydělávají

„Jednoznačným lídrem ve zmíněném indexu je kanadská společnost IAMGOLD, jejíž akcie od začátku roku zdvojnásobily svou hodnotu,“ uvádí Novotný. Důvodem tohoto růstu je úspěšné otevření nového dolu, který společnosti umožnil vytěžit více zlata, než se původně očekávalo. Díky tomu firma zveřejnila výborné výsledky, které značně překonaly očekávání analytiků.

Nárůst ceny zlata se však napříč sektorem neprojevuje rovnoměrně. Novotný zmiňuje například americkou společnost SSR Mining, která od začátku roku ztratila více než polovinu své hodnoty. Hlavním důvodem byl únorový masivní sesuv půdy v jednom z jejích dolů, který vedl k uvěznění horníků a nutnosti uzavření dolu. To poslalo akcie tohoto těžaře do červených hodnot.

Foto: Trading View, Seznam Zprávy

Nárůst ceny zlata se napříč sektorem těžařů neprojevuje rovnoměrně. Zatímco hodnota akcií kanadské společnosti IAMGOLD se letos již zdvojnásobila, akce SSR Mining ztrácí přes 50 procent.

Jak tedy určit příštího vítěze? Novotný z WOOD & Company by se osobně těmto pokusům raději vyhnul, a vysvětluje proč.

„Na výše uvedených příkladech je jasně vidět, že u těchto společností může snadno dojít k nepředpokládaným událostem, které mohou rychle poslat cenu akcie oběma směry. Tyto události investor, pokud není expertem v tomto odvětví, prakticky nemá šanci předvídat,“ zdůrazňuje.

Pokud chce investor těžit z růstu ceny zlata, má podle odborníků několik možností. První a nejpřímější je samozřejmě nákup fyzického zlata, jako jsou zlaté mince nebo cihly. Tato možnost však s sebou nese několik nevýhod, jako jsou náklady na uskladnění a pojištění.

Alternativou je investice do burzovně obchodovaných fondů (ETF), které zlato drží. „ETF fondy obchodované na burze obvykle samy drží fyzické zlato, a proti němu vydávají podílové listy, s nimiž se obchoduje podobně jako s akciemi firem,“ vysvětluje Ryska z J&T Banky.

Připomíná, že největším a nejznámějším ETF fondem na zlato je SPDR Gold Trust, jehož podílové listy se obchodují na New York Stock Exchange a jehož cena kopíruje cenu zlata jedna ku jedné.

Foto: Trading View, Seznam Zprávy

Největším a nejznámějším ETF fondem na zlato je SPDR Gold Trust s aktivy téměř 70 miliard dolarů, jehož podílové listy se obchodují na New York Stock Exchange. Hodnota fondu kopíruje cenový vývoj zlata, od začátku roku tedy vzrostla o 21 procent.

Za vyšším výnosem

Pro investory, kteří by si rádi ukousnuli větší výnos, mohou být zajímavou volbou ETF zaměřená na těžaře zlata, jako je například VanEck Gold Miners ETF, který sleduje výkonnost těžařských firem, a tak může nabídnout vyšší výnosy, ale také vyšší riziko.

Odvážnější a fundovanější investoři mohou jít podle Novotného ještě dál a zvolit například ETF Direxion Daily Gold Miners Index Bull 2X Shares. Jde o pákové ETF, které využívá finanční nástroje k tomu, aby dvakrát znásobilo pohyby ceny podkladového indexu. To znamená, že pokud index vzroste o jedno procento, hodnota tohoto ETF vzroste o dvě procenta. Platí to ovšem i obráceně, kdy pákový efekt znásobí i případný pokles.

Investoři mohou investovat do zlata také skrze akcie jednotlivých těžařských společností, což ovšem může být náročnější disciplína, protože je potřeba pečlivě vybírat společnosti a sledovat jejich výkonnost i rizika spojená s konkrétními projekty a trhy, kde působí.

Novotný by se v tomto případě zaměřil na těžaře s větším počtem dolů. „Alespoň značná část dolů by měla být v zemích se stabilním politickým režimem,“ upozorňuje.

Investoři na zlato mohou jít ještě jednou „oklikou“. Ne nadarmo se říká, že na zlaté horečce nejvíce vydělá ten, kdo prodává lopaty a krumpáče. „Vyšší cena zlata vede k těžbě na místech, kde by se to při nižších cenách zlata nevyplatilo. K tomu je potřeba nové těžební vybavení, které vyrábí například společnost Caterpillar,“ zmiňuje Novotný další možnost, jak se „svézt“ na zdražení zlata.

„Další alternativou, jak nepřímo vydělat na rostoucí ceně zlata, je nákup akcií některých šperkařských firem. Celosvětová poptávka po zlatě je totiž z téměř poloviny tvořena poptávkou po špercích, a tedy vyšší cena zlata může indikovat vyšší poptávku po produktech šperkařských firem,“ uzavírá makléř WOOD & Company.

Článek popisuje situaci na trhu a nemá sloužit jako investiční doporučení.

Doporučované