Článek
Server CNBC upozornil, že cena kakaa se od začátku roku zvedla o více než 180 procent. Ceny tlačí vzhůru obnovené obavy z nepříznivého počasí a omezené sklizně v západní Africe. Ta se na celosvětové produkci kakaa podílí zhruba třemi čtvrtinami.
Kakao je klíčovou ingrediencí při výrobě čokolády. Podle analytiků z nizozemské bankovní společnosti ING zaznamenal trh s kakaem v sezoně 2023/2024 nejvyšší převis poptávky nad nabídkou za více než 60 let
Analytik trhu komodit v bance ING Warren Patterson nedávno uvedl, že vyhlídky pro novou sezonu jsou sice příznivější, stále však panují obavy ohledně vývoje počasí v západní Africe a jeho možných dopadů na produkci.
„Prognózy nyní ukazují, že produkce v západní Africe, která se na globální produkci podílí z více než 70 procent, se zvýší. Jsou tu však rizika kvůli současnému špatnému počasí,“ napsal Patterson ve zprávě zveřejněné minulý týden. Dodal, že příští rok se ceny kakaa pravděpodobně budou držet na historicky vysokých úrovních, což podle něj bude nezbytné, aby se poptávka dál výrazně nezvyšovala.