Hlavní obsah

Boom umělé inteligence vyplenil jihokorejské sklady. Čipů je málo

Foto: Onsemi

Ilustrační foto.

Vysoká poptávka po čipech tažená boomem umělé inteligence vyplenila zásoby v Jižní Koreji. Tamní továrny nestíhají vyrábět a kvůli tomu hrozí zpožďování dodávek.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Umělá inteligence zažívá v posledním roce obrovský boom. Na její vývoj a provoz jsou potřeba polovodičové součástky, mezi jejichž největší vývozce patří Jižní Korea, pro kterou jsou čipy jedním z hlavních vývozních artiklů.

Korejci uvádějí, že se poptávka zvýšila o 15 procent, jenže tento skok výroba tamních továren nestíhá a tak se musí sahat do zásob. A to citelně. Podle informací z korejského statistického úřadu činil meziroční propad ve skladech v dubnu 33,7 procenta. Šlo už o čtvrtý měsíc úbytku zásob v řadě a jihokorejské zásoby polovodičových součástek se tak dostaly na nejnižší úroveň od roku 2014.

Podobné příběhy už Jihokorejci a s nimi i celý svět zažili. Například při rozkvětu paměťových čipů v letech 2013 až 2015 nebo v roce 2016 s rozvojem cloudových serverů. Než dali Korejci své zásoby do pořádku, uběhl více než rok a půl.

Podle zprávy jihokorejské centrální banky se očekává stejná poptávka jako v minulých případech a výrobní skluz má trvat minimálně do první poloviny příštího roku. Zvýšený zájem se odráží na vyšší produkci, která meziročně v dubnu vzrostla o 22,3 procenta.

S rychlým růstem exportu polovodičových součástek, který v dubnu meziročně vzrostl o 15,4 procenta a v květnu by měl být růst podle ekonomů serveru Bloomberg ještě o dvě procenta vyšší, rozkvétá i jihokorejská ekonomika. Konkrétně o 1,3 procenta, tedy o 0,7 procenta více, než analytici původně odhadovali.

Mezi firmy, které Jižní Koreu dostávají na vrchol čipového byznysu, patří SK Hynix a Samsung Electronics. Obě firmy spolu soupeří v dodávkách svých polovodičových součástek, které prodávají americkému technologickému gigantu Nvidia, který aktuálně pracuje na zdokonalení své umělé inteligence.

Podle vyjádření generálního ředitele Samsungu pro Českou republiku se nedostatek čipů nijak cenově nedotkne českých zákazníků. Horší bude dostupnost těchto produktů.

Doporučované