Hlavní obsah

Babiš chce ČEZ zcela státní. Akcie vystřelily vzhůru

Foto: Profimedia.cz

Tehdejší premiér Andrej Babiš a šéf ČEZ Daniel Beneš z 13. listopadu 2019 po jednání Stálého výboru pro výstavbu jaderných zdrojů.

Andrej Babiš prohlásil, že pokud se vrátí do vlády, bude usilovat o zestátnění skupiny ČEZ. Podle něj by stát mohl nařídit nižší ceny elektřiny, a zjednodušily by se tak i investice do nových jaderných reaktorů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš bude usilovat o vykoupení akcionářů energetické skupiny ČEZ, pokud se vrátí do vlády. Uvedl to v rozhovoru pro agenturu Bloomberg.

Babiš prohlásil, že použije dividendy k vykoupení menšinových akcionářů usilujících o zisk s odkazem na podobný krok francouzské vlády v případě společnosti Électricité de France. Menšinoví vlastníci „se starají pouze o zisk, a ne o lidi“, řekl Babiš a dodal, že stát by nařídil nižší ceny elektřiny a byl by pružnější v investicích do nových jaderných reaktorů.

Skupina ČEZ je z téměř 70 procent vlastněná státem prostřednictvím Ministerstva financí. Akcie po zveřejnění zprávy reagovaly okamžitým růstem.

Foto: Patria, Seznam Zprávy

Akcie ČEZ při středečním obchodování silně rostly. V maximu až na 920,5 koruny za jednu.

Zprávu budeme rozšiřovat.

Doporučované