Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Amerika na hranici zlomu. Už jen kousek a firmy začnou propouštět, říká banka

Foto: Flickr.com/Federalreserve

Šéf americké centrální banky Jerome Powell.

Politika vyšších úrokových sazeb začíná v USA nést své ovoce. Podle bankéřů z Goldman Sachs už dokonce hrozí, že se ochlazení projeví také na vyšší míře nezaměstnanosti.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Podle ekonomů banky Goldman Sachs se americký trh práce nachází v prekérním momentě – pokud bude dál klesat poptávka po zaměstnancích, tak se to už projeví v míře nezaměstnanosti, nejen na počtu nově vytvořených místech.

Jinými slovy to znamená, že firmy zareagují na chladnoucí ekonomiku propouštěním. „V konečném důsledku je klíčovým faktorem poptávky po práci ekonomická aktivita. A růst HDP významně zpomalil,“ napsal ekonom Jan Hatzius ve zprávě pro klienty banky.

To by mohla být obzvlášť špatná zpráva pro prezidenta Joea Bidena, který bude v listopadových volbách obhajovat Bílý dům proti Donaldu Trumpovi. Podle Goldman Sachs však není nic ztraceno.

Banka připouští, že je pravděpodobné, že většina nedávného zpomalení zůstane, ale přesto ve druhé polovině roku očekává mírné oživení. „Impuls finančních podmínek se stává pozitivnějším,“ napsal Hatzius.

„Růst reálných příjmů se zmírnil, spotřebitelský sentiment znovu poklesl a objevují se první známky nárůstu nejistoty související s volbami, která by mohla v příštích měsících zatížit podnikatelské investice,“ upozornil Hatzius.

Goldman Sachs navzdory „překvapivě jestřábím“ projekcím Federálního rezervního systému z minulého týdne stále počítá s tím, že letos dojde v USA ke dvojímu snížení úrokových sazeb.

Představitelé americké centrální banky Fed totiž minulý týden snížili svá očekávání ohledně snižování v tomto roce na pouhý jeden krok namísto dříve plánovaných tří. Goldman Sachs ještě v květnu sázel na to, že Fed začne snižovat sazby už v červenci.

Hatzius nyní uvedl, že prudký nárůst inflace zaznamenaný v prvním čtvrtletí byl pravděpodobně „odchylkou“, přičemž zprávy ve zbývající části roku by měly ukázat stagnaci základních cen zboží a postupné zpomalování inflace v oblasti bydlení i základních služeb.

Přesně na takový trend chtějí počkat centrální bankéři z Fed v čele s Jeromem Powellem, kteří zdůraznili, že než přistoupí ke snížení sazeb, musejí vidět inflaci ustupovat několik měsíců. V tom jim s nejvyšší pravděpodobností pomůže fakt, že američtí spotřebitelé už začali pociťovat dopady vyšších úroků – méně utrácejí a tím pádem cenové tlaky opadávají.

Doporučované