Hlavní obsah

Akcie Intelu spadly o 100 miliard dolarů. S nákupem bych vyčkal, radí expert

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Akcie společnosti Intel se v reakci na špatné výsledky propadly o 26 procent. Ostatním výrobcům čipů pomáhá boom umělé inteligence, ale uvidí se, jak dlouho vydrží.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Akcie amerického výrobce čipů Intel v pátek zaznamenaly nejprudší propad za posledních 50 let a klesly na nejnižší cenu od roku 2013. V závěru obchodování se akcie propadly o 26 procent na 21,48 dolaru.

Tržní hodnota firmy tak klesla pod sto miliard dolarů (2,3 bilionu korun), nyní činí 96,76 miliardy dolaru.

„Intel měl skutečně špatná čísla a zavázal se k drakonickým nákladovým škrtům. Celkově je tento byznys zralý na restrukturalizaci. Výroba čipů je poměrně cyklickým odvětvím, kde všichni mají tendenci vidět boom kolem AI, ale hraje tam roli více faktorů,“ říká portfolio manažer společnosti Cyrrus Tomáš Pfeiler. „Začíná se hodně skloňovat, že by ekonomika měla opět zpomalovat, což výrobcům čipů nehraje do karet,“ dodává.

Společnost ve čtvrtek ve své výsledkové zprávě oznámila, že seškrtá svou pracovní sílu o více než patnáct procent, což znamená zrušení zhruba 17 500 pracovních míst. Podnik dodal, že od čtvrtého čtvrtletí pozastaví vyplácení dividend.

Jde tak o nejzásadnější restrukturalizaci firmy od přechodu na paměťové mikroprocesory před 30 lety. Podle Pfeilera je otázkou, jak se Intelu podaří byznys model transformovat a jestli to bude možné bez lidí, které podnik propustil. „Realita může být o poznání náročnější. Velká míra nejistoty je jeden z důvodů, proč se akcie tolik propadly,“ říká Pfeiler.

Akcie výrobců čipů byly poslední rok významně volatilní. U Intelu bych počkal, jak na to trh zareaguje.
Tomáš Pfeiler, portfolio manažer Cyrrus

Podle něj by se však ani přes pokles ceny akcií lidé neměli do nákupu vrhat po hlavě a raději vyčkat. „Je lepší obětovat část potenciálního výnosu, když do toho vstoupíte za dražší cenu, ale oživení bude jistější. Akcie výrobců čipů byly poslední rok významně volatilní. U Intelu bych počkal, jak na to trh zareaguje, neměl bych odvahu do toho hned po těchto výsledcích naskakovat,“ říká Pfeiler.

Výrobci čipů nyní významně těží z boomu kolem umělé inteligence. „Akcie designérů čipů jako je Nvidia poletí ještě nahoru. Je ale otázka, na kolik je boom okolo umělé inteligence ospravedlnitelný,“ říká analytik.

Sektor však vysílá smíšené zprávy. Pozitivní výhled Pfeiler vidí pro společnost AMD, kde je možnost další poptávky po čipech, ale naopak pro společnosti ASML nebo TSMC už stejně dobrou budoucnost nepředpokládá

„Boom AI není nekonečný. Segmenty, kam se čipy dodávají, nezaznamenaly žádný velký růst. Pokud by zpomalovala ekonomika, může se projevit cyklická slabost,“ říká Pfeiler.

Akcie Intelu ve čtvrtek zaznamenaly druhý nejhorší pád hned po poklesu o 31 procent v červenci 1974, což bylo tři roky po primární veřejné nabídce akcií Intelu.

Doporučované