Hlavní obsah

Už jednou potrápil mocné na Wall Streetu. Vrátil se a zase raketově roste

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Akcie společnosti GameStop v úterý před zahájením obchodování vyskočily o více než 100 procent a jsou na nejlepší cestě rozšířit pondělní bohaté zisky.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Akcie GameStopu, které se v době koronavirové pandemie staly symbolem odporu drobných investorů proti finančníkům z Wall Street, opět zaskočily trh. V pondělí jejich cena vystřelila vzhůru o 74 procent.

Během krátké chvíle se hodnota akcií dokonce i více než zdvojnásobila a obchodování s nimi bylo kvůli extrémní kolísavosti devětkrát přerušené. Více než 175 milionů akcií změnilo majitele, což je téměř 30násobek ročního průměru.

V cestě vzhůru pokračují akcie také v úterý, když v předburzovní fázi obchodování kolem 15:20 přidávaly dalších 125 procent na cenu 69 dolarů za kus. Důvod prudkého růstu hodnoty akcií může být pro mnohé poněkud zarážející.

Vzestup akcií amerického prodejce videoher a herního zboží totiž mnozí připisují návratu obchodníka známého jako Roaring Kitty. Po třech letech ticha se na sociální síti X objevil jeho příspěvek, na kterém se hráč videoher naklání dopředu na své židli, jako by chtěl naznačit, že se vrací zpět do hry.

Akciové šílenství

Roaring Kitty, vlastním jménem Keith Gill, se dostal do podvědomí akciových obchodníků v roce 2021. Je totiž jedním z hlavních obchodníků, kteří na sociální síti Reddit ve skupině zvané WallStreetBets vyvolali šílenství kolem akcií neoblíbených a problémových firem, mezi něž patřila i GameStop. Začali je zběsile nakupovat, mnohdy bez jakéhokoliv racionálního uvážení.

Podle tržního analytika Petra Lajska ze společnosti Purple Trading současná situace jasně začíná připomínat začátek šílenství kolem „meme“ akcií, a růst Gamestop tak zatím nemusí být u konce. Výraz „meme“ akcie je již vžitý termín pro cenné papíry, jejichž hodnota se odvíjí spíše od jejich popularity na sociálních sítích a diskuzních fórech než od finančních ukazatelů samotné společnosti.

Investoři a obchodníci v těchto komunitách tak mohou svým davovým chováním způsobit, že cena akcie prudce stoupne, nebo klesne, bez ohledu na reálnou situaci firmy.

„Na místě je však rozhodně varování pro všechny obchodníky. Pád akcií GameStop může být ještě rychlejší než jejich růst. Například po dosažení historického maxima na konci ledna 2021 trvalo jen dva týdny, než se akcie propadly o téměř 98 procent,“ poznamenal v komentáři Lajsek.

Velké ztráty

Zájem o krátké prodeje akcií GameStopu, tedy spekulace na jejich pokles, dosahuje podle zpravodajského serveru CNBC s odkazem na analytickou společnost S3 Partners téměř čtvrtiny všech veřejně obchodovaných akcií, kterých je téměř 270 milionů.

Pondělní vzestup akcií tedy způsobil investorům, kteří vsadili na jejich pokles, takzvaným prodejcům na krátko, obrovské ztráty.

„Včetně pondělních ztrát jsou spekulanti, kteří vsadili proti akciím GameStopu, v tomto měsíci v minusu 1,34 miliardy dolarů a od začátku roku jejich ztráta činí 952 milionů dolarů,“ sdělil pro Yahoo Finance Ihor Dusaniwsky, ředitel S3 Partners.

Pondělní akciové horečky se chytily také další takzvané akcie podobného typu, například akcie AMC Entertainment podražily o 80 procent. Burzovní nováček Reddit, jakožto základna drobných „meme“ akcionářů, si v pondělním obchodování připsal téměř devítiprocentní zisk.

„Spekulanti na pokles akcií se mohou dočkat krkolomné a krvavé jízdy,“ upozorňuje dále Dusaniwsky.

Fenomén drobných investorů, kteří sází na podhodnocené a neoblíbené akcie, inspiroval rovněž filmové tvůrce. Příběh zpracovali do snímku Dumb Money, který měl premiéru i v českých kinech pod názvem Peníze těch tupců.

Doporučované