Hlavní obsah

Trumpovy šance po debatě stouply, trhy spíš zajímá inflace, jen a Francie

Foto: Flickr @whitehouse45 / Twitter @POTUS / Seznam Zprávy

Donald Trump a Joe Biden v debatě na CNN.

Donald Trump měl v debatě s Joem Bidenem navrch, jeho šance na návrat do Bílého domu posílily. Z pohledu trhů vzrostlo riziko vyšší inflace, což může znamenat pozdější a pomalejší snižování sazeb, tlak na akcie a silnější dolar.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Prezident Spojených států amerických Joe Biden už zažil lepší večery. Debata s vyzyvatelem, předchozím nájemníkem v Bílém domě Donaldem Trumpem, měla jednak ujistit voliče, jednak přesvědčit ty váhající, že Biden je i v 81 letech při věci, má situaci pevně v rukách, a lze jej znovu zvolit. Tento plán nevyšel.

Trhy sice zatím na výsledek debaty, která přišla nezvykle brzy před listopadovými volbami, příliš nereagovaly, ale ze všech stran se ozývá, že Biden přinejmenším první část střetu s Trumpem prohrál.

Vedle budoucnosti americké politiky se trhy soustředí na data o tamní inflaci, která vyjdou během pátku, a také na pokračující sestup japonského jenu, který se v pátek propadl na 38leté dno vůči dolaru, a nedaří se mu ani proti euru.

Z celkového pohledu se Trumpův případný návrat na post nejmocnějšího demokraticky zvoleného představitele jeví jako mírně rizikový v tom smyslu, že od něj lze očekávat kroky, které by pravděpodobně přispěly k růstu cen. Zejména pokud by skutečně razantně navýšil cla a posílil další bariéry pro dovoz, jak to avizoval v řadě vystoupení v kampani.

Dopad prvního přímého střetu mezi prezidentskými kandidáty tlumí několik faktorů. Vzhledem k tomu, že volby se budou konat až 5. listopadu, je velmi pravděpodobné, že za ty čtyři měsíce přijdou další významné události, které tuto debatu odsunou ze středu zájmu.

Hned 11. července vyměří soud Trumpovi trest v případu zatajené platby pro pornoherečku před prezidentskými volbami v roce 2016. Ta dostala 130 000 dolarů, aby mlčela o intimním styku, který měla s Trumpem o deset let dříve. Soud již dříve shledal Trumpa vinným ve všech bodech obžaloby.

Trumpův soud

Kampaň Donalda Trumpa po verdiktu poroty mluví o honu na čarodějnice. Soudce by měl o trestu rozhodnout 11. července. Co všechno byste měli vědět?

Na stranu exprezidenta se postavil i Kreml.

Na druhé straně, Bidenův souboj s Trumpem byl podle průzkumů před debatou prakticky vyrovnaný, takže i menší přesun preferencí může ovlivnit, jak se budou voličské preference nadále vyvíjet.

Pro globální trhy je nicméně aktuálně největším rizikem výsledek nedělních parlamentních voleb ve Francii. Ty předčasně vyhlásil prezident Emmanuel Macron poté, co jeho stranu drtivě porazili nacionalisté, které vede Marine Le Penová. Pokud její strana Národní sdružení vyhraje i nyní, může to otřást nejen samotnou Francií, ale také Evropskou unií, a potažmo evropskými akciovými trhy a jednotnou evropskou měnou.

Doporučované