Hlavní obsah

Tři jistoty –⁠⁠ smrt, daně a září. Měsíc tradičního poklesu akcií začíná

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Říká se, že jen dvě věci jsou v životě jisté – smrt a daně. S nadsázkou můžeme přidat i třetí, a to pokles akciového trhu během září. Historicky je pro něj totiž právě tento měsíc nejslabším měsícem celého roku.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

První měsíc po letních prázdninách je pro široce sledovaný americký index S&P 500 je už tradičně měsícem poklesu. Jak ukazují dlouhodobá data, září je nejhorším měsícem pro index S&P 500 už od roku 1928, kdy index často končí v červených hodnotách.

Podle údajů skupiny CME Group poklesla hodnota indexu S&P 500 za posledních 100 let ve více než polovině případů právě během září. A v září zamířil index dolů i v posledních čtyřech letech po sobě. Nejhorší září od roku 1974 index zaznamenal předloni, když odepsal přes devět procent.

I když je září historicky známé jako nejhorší měsíc roku pro akciový trh, tento měsíční trend nemusí mít zásadní dopad na dlouhodobou výkonnost trhu. I přes časté poklesy v září akcie mají tendenci dlouhodobě růst.

Investoři by proto podle odborníků neměli nechat krátkodobé sezónní fluktuace ovlivnit jejich dlouhodobou investiční strategii. Historická data totiž ukazují, že trhy mají schopnost se zotavit a pokračovat v růstu i po slabších obdobích.

Wall Street ožívá

Podle odborníků je slabší zářijový výkon trhu po prázdninách způsoben tím, že se Wall Street po létě znovu probouzí k životu. Během letních měsíců, kdy je mnoho obchodníků na dovolené, je aktivita a objemy na trhu nižší, což často vede k lepšímu výkonu trhu. Na první pohled to může vypadat paradoxně, ale existuje vysvětlení.

Když je na trhu méně obchodních transakcí, ceny akcií mohou být stabilnější, protože i malé objemy obchodů mají v tuto dobu relativně větší dopad na cenu akcií. Pokud jsou obchodníci „mimo trh“, ceny se obvykle nemění tak dramaticky, což vede k menším cenovým výkyvům a stabilnějšímu výkonu.

Jakmile se v září vrací investoři ke svým monitorům, obchodní objemy značně rostou, jak pro Business Insider přiblížila Liz Young Thomasová z americké fintechové společnosti SoFi. A to konkrétně z průměrných 15,2 miliardy měsíčně zobchodovaných akcií mezi červnem a srpnem na 17,2 miliardy akcií v září, což představuje přibližně 13procentní nárůst.

„Lidé se vracejí a začínají znovu obchodovat. Na trhu je prostě větší aktivita, což může vést k větší kolísavosti trhů,“ vysvětluje šéfka investiční strategie v SoFi. „Lidé se přirozeně mohou podívat na svá portfolia a vyhodnotit, zda mají nadváženo na akciích Velké sedmičky, nebo u akcií s velkou kapitalizací, případně u akcií obecně,“ říká.

„Mít nadváženo“ znamená, že investor má ve svém portfoliu větší podíl určitého aktiva nebo skupiny aktiv, než je běžné nebo doporučené.

Thomasová dále uvádí, že září patří k nejvolatilnějším obdobím roku a dvouprocentní pohyby oběma směry nejsou pro index S&P 500 výjimkou. Přestože volatilita pokračuje i během podzimu, září podle ní vyniká tím, že výkyvy směrem dolů značně převažují nad růstem.

Foto: Trading View, Seznam Zprávy

Hodnota indexu S&P 500 poklesla v posledních čtyřech letech po sobě. I přes časté poklesy v září mají však akcie tendenci dlouhodobě růst.

Co očekávat letos

Letošní září by mohlo být specifické díky několika událostem, které mohou trhy výrazně ovlivnit. V centru pozornosti je například zasedání americké centrální banky (Fed) plánované na 18. září. S vysokou pravděpodobností se očekává, že dojde k poklesu úrokových sazeb, což je obecně považováno za pozitivní impuls pro akcie.

Adam Turnquist z LPL Financial však upozorňuje, že vše se může ještě změnit na základě klíčové zprávy o zaměstnanosti za srpen, která bude v USA zveřejněna tento pátek. Pokud budou údaje slabší, než se očekává, Fed by mohl přistoupit k razantnějšímu snížení sazeb než o čtvrt procentního bodu, se kterým trh počítá, což by dle Turnquista bylo přiznáním slábnoucí ekonomiky.

Září a jeho sezónní trendy (za posledních 20 let):

  • Pro německý akciový index DAX je září druhým nejhorším měsícem roku (po srpnu), po kterém ale následuje silné tříměsíční období.
  • Pro cenu zemního plynu jde o začátek silného tříměsíčního sezónního růstu, který je ovšem z většiny již v cenách zahrnutý.
  • Pro americkou lehkou ropu WTI jde o začátek slabého tříměsíčního sezónního období.
  • Pro světový akciový index MSCI, ale také pro cenu zlata, jde o nejhorší měsíc v roce.

Zdroj: Forexlive

„V případě, že dostaneme trochu lepší ekonomické údaje, příběh o měkkém přistání získá o něco větší dynamiku a my potenciálně překonáme sérii ztrát, kterou jsme viděli v posledních několika letech během září,“ míní stratég.

Jak se připravit

Podle expertů není nutné přizpůsobovat portfolia kvůli sezónní nestabilitě, protože je obtížné ji předpovědět a na dlouhodobé investice nemá vliv. Nicméně, pro ty, kteří přemýšlejí o nadcházejících měsících, doporučuje Young Thomasová ze SoFi sledovat, jak by se tržní prostředí mohlo brzy změnit.

„Musíte se zamyslet, co typicky funguje dobře během poklesu výnosů dluhopisů a oslabování dolaru. Zajímavé by mohly být akcie s výplatou dividend, protože s poklesem výnosů ztrácejí státní dluhopisy svou atraktivitu, což vede investory k hledání jiných zdrojů příjmů,“ vysvětluje.

„Akcie vyplácející dividendy mohou stoupat, protože jsou typicky koncentrovány v utilitách (firmy poskytující základní služby jako energie, voda a plyn – pozn. red.) a základních spotřebitelských produktech,“ dodává Thomasová.

Oslabení dolaru by podle ní mohlo podpořit zdravotní sektor, protože slabší americká měna by měla posílit export lékařských produktů. Zvýšená obchodní aktivita by také podle Thomasové prospěla sektoru letectví a obrany.

Turnquist z LPL Financial doplňuje, že investoři by mohli sezónní pokles i dobře využít. „Nákup akcií v září nebo říjnu, kdy jsou ceny na minimu, byl vždycky dobrý obchod. V říjnu se situace začíná zlepšovat a pak přichází listopad a prosinec, kdy jsou růsty ke konci roku obvykle velmi silné s vysokými průměrnými výnosy,“ uzavírá.

Související témata:

Doporučované