Hlavní obsah

Co se děje s akciemi ČEZ ve stínu Dukovan. Klíčové bude financování

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Vláda minulý týden rozhodla o vítězi tendru na výstavbu dvou jaderných bloků v lokalitě Dukovan, kterým se stala korejská společnost KHNP. Pro akcie ČEZ je to zatím spíše neutrální zpráva.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Vláda minulou středu rozhodla o stavbě dvou nových jaderných bloků v Dukovanech s opcí na další dva bloky v Temelíně. Stavět je bude jihokorejská společnost KHNP.

Investorem bude dceřiná společnost ČEZ Elektrárna Dukovany II. Podle vyjádření vládních představitelů bude cena jednoho bloku kolem 200 miliard korun při dnešních cenách, což znamená, že zakázka se může v budoucnu ještě prodražit.

Podle odhadů vlády z roku 2020 měl jeden reaktor při tehdejších cenách vyjít na 160 miliard korun. Navýšení na aktuální cenu způsobila podle vlády inflace a další faktory.

Vláda by měla na stavbu poskytnout investorovi veřejnou podporu ve formě návratné půjčky, která se v prvních 12 letech nebude úročit. Formu podpory pro jeden jaderný blok už schválila Evropská komise, pro druhý blok o ni chce vláda požádat v blízké době.

Akcie energetické společnosti ČEZ ve středu v první hodině po vyhlášení výsledku tendru posílily zhruba o jedno procento z 898 na 908 korun za akcii. Celkově ale byla reakce trhu víceméně vlažná.

„Akcie ČEZ před polednem ztrácely, následně se po oznámení výsledků tendru na výstavbu nových jaderných bloků dostaly zpět do kladných čísel, aby nakonec den uzavřely beze změny na 903,50 Kč,“ popsal vývoj makléř společnosti Wood & Company Vladimír Vávra.

Během pondělního obchodování se cena akcie na pražské burze pohybovala nad 900 korunami. Informace z vládní konference z minulého týdne hodnotí analytici z pohledu akcií ČEZ v podstatě neutrálně.

Foto: Trading View, Seznam Zprávy

Akcie ČEZ se momentálně pohybují takřka na stejných úrovních jako před rokem. Analytici vnímají výsledek tendru z pohledu akcií jako neutrální.

„Vyjádření vládních představitelů čteme tak, že vláda bude i v případě výstavby dvojbloku nadále prosazovat velmi obdobný model podpory a garancí, který byl mezi státem a ČEZ nastaven již pro jeden dukovanský blok. To znamená zejména zvýhodněná státní půjčka a především pak garantovaná výkupní cena elektřiny z nových bloků,“ uvedl analytik Fio banky Jan Raška.

„Garantovaná cena elektřiny má být stanovena, očekávána je úroveň pod 90 EUR/MWh. V tuto chvíli je dopad do čísel ČEZ složitě odhadnutelný při chybějícím detailu celé transakce,“ uvedl analytik Patria Finance Michal Le, který analyticky pokrývá akcie energetického podniku.

Podotýká, že pokud se jednání s vítězem tendru významně odkloní od prezentované nabídky, vláda může zahájit jednání s druhým v pořadí v tendru, tedy s francouzskou společností EDF.

Transformace není vyloučena

O konkrétní aktualizaci finančního modelu pro dukovanský dvojblok by vláda měla rozhodnout do konce letošního roku, což bude pro akcie ČEZ podle akciového analytika Petra Bártka z České spořitelny zásadní.

„Restrukturalizace firmy do té doby stále není vyloučena, i když odhadujeme, že firma by mohla stavět i druhý blok za podobných podmínek jako první,“ uvedl analytik.

„Pokračování v tendru podle dříve zveřejněného harmonogramu bude tlačit vládu k tomu, aby v relativně krátké době rozhodla, zda je celý projekt realizovatelný na stávajícím půdorysu společnosti, která je veřejně obchodovaná na burze, a musí tak brát v potaz také zájmy minoritních akcionářů, nebo zda by pro úspěšné dokončení projektu bylo výhodnější přistoupit k nějaké formě restrukturalizace,“ dodává analytik finančních trhů Milan Lávička z J&T Banky.

Raška z Fio banky poznamenává, že na tiskové konferenci minulý týden nic o případné transformaci ČEZ nezaznělo. „Domníváme se, že se zatím počítá s tím, že i v případě výstavby dvou bloků bude investorem ČEZ na stávajícím akcionářském půdorysu. Proto je náš pohled na akcie neutrální,“ doplňuje analytik.

Podívejte se: Seznam Zprávy sestavily žebříček 100 nejhodnotnějších českých firem. Kliknutím na řádek v tabulce nebo na interaktivní grafiku je možné zjistit další podrobnosti o umístěné společnosti.

Doporučované