Hlavní obsah

Strach z recese ustoupil. Akcie se vrací na úrovně před výplachem

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Před dvěma týdny došlo k prudkému výprodeji akcií, který odstartoval propad japonského indexu. Přesto se globální trhy rychle zotavily a některé indexy už překonaly úrovně před výprodejem.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zhruba před dvěma týdny zažily akciové trhy prudký výprodej, který začal propadem titulů v Japonsku. Tento nečekaný pohyb na trzích vylekal investory a rozšířil obavy z potenciálně ještě hlubších propadů.

Světové akciové trhy ovšem prokázaly svou odolnost a některé z nich se dokonce již obchodují nad úrovněmi před výplachem. Ten nastal v největší míře v první srpnový pátek a po víkendovém oddychu pokračoval v pondělí 5. srpna.

Japonský index Nikkei 225 zažil výrazný výprodej, který byl způsoben několika klíčovými faktory. Nejvýznamnějším z nich bylo zvýšení úrokových sazeb japonskou centrální bankou. Toto zvýšení posílilo japonský jen, což mělo přímý dopad na tzv. carry obchody.

To je strategie, při které investoři půjčují peníze v měnách s nízkými úrokovými sazbami, jako je japonský jen, a investují je do aktiv v zemích s vyššími sazbami, aby dosáhli zisku z rozdílu mezi sazbami.

Negativní nálada z Japonska se bleskově přelila i na ostatní trhy po celém světě. Indexy v Evropě i Spojených státech zaznamenaly během pár dnů výrazné ztráty, přičemž některé akcie v jeden moment odepisovaly i dvojciferné hodnoty.

Akcie největších technologických firem USA, které v posledních letech trhům dominují, byly taktéž zasaženy. Někteří investoři se obávali, že vysoká ocenění akcií v tomto sektoru nemusejí být udržitelná. K výprodejům výraznou měrou přispěly také sice dobré, ale pro trhy nepříliš uspokojivé, hospodářské výsledky těchto firem.

Klíčovou roli sehrály rovněž slabé údaje z amerického pracovního trhu, které dočasně obnovily obavy z možné recese.

„Byly to právě údaje z oblasti pracovního trhu – konkrétně červencová zpráva o zaměstnanosti v USA - které pomohly trhům dostat se do krize tím, že vyvolaly obavy z možné recese v USA. Je tedy logické, že to zas byly údaje z této oblasti – konkrétně nižší než očekávaný počet počátečních žádostí o podporu v nezaměstnanosti v minulém týdnu – které pomohly uklidnit trhy,“ uvedla Kristina Hooperová, vedoucí stratéžka pro globální trhy ze společnosti Invesco.

„Obavy z recese samozřejmě nastartuje více než jen jedna zpráva z trhu práce, takže budeme pozorně sledovat všechna ekonomická data, zda se v americké ekonomice neobjeví další trhliny, které by naznačovaly zvýšenou pravděpodobnost recese,“ dodává.

Strach postupně odezněl

Přestože se výprodeje napříč trhy zdály na první pohled dramatické, akcie se začaly poměrně rychle zotavovat. Během následujících dnů se objevily signály, že situace není tak vážná, jak se původně zdálo.

„Americké akcie se poměrně slušně zotavily z velkého výprodeje,“ uvedl analytik Joseph Trevisani ze společnosti FXStreet.com v New Yorku. „Vracíme se k rozumnému pohledu na ekonomiku,“ dodal.

Hlavní akciové indexy ze Spojených států, jako je S&P 500 či Nasdaq, zaznamenaly během posledního týdne značné nárůsty a ztráty odmazaly. Například Nasdaq, který byl z amerických indexů zasažen nejvíce, se už dokonce pohybuje nad úrovněmi před prudkými poklesy. Od minima z 5. srpna již posílil o devět procent. Stejně tak širší index S&P 500 se už pohybuje nad hodnotami před poklesem.

Foto: Trading View, Seznam Zprávy

Technologický index Nasdaq od svého dna z 5. srpna posílil o devět procent. Tím se zároveň dostal nad úrovně před prudkým výprodejem. K vyrovnání historických maxim mu chybí asi osmiprocentní růst.

Kompletně se zatím ztráty naopak nepodařily odmazat japonskému Nikkei a evropskému STOXX 600.

„Americký index S&P 500 kompletně dohnal, co ztratil při poklesech začátkem srpna. Ve středu dobré náladě pomohla umírněná míra inflace, poskytující oporu k vytouženému snižování sazeb v září,“ poznamenal makléř Fio banky Martin Varecha.

Meziroční tempo růstu spotřebitelských cen v USA v červenci zpomalilo na 2,9 procenta z červnových tří procent. Inflace se tak ocitla nejníže od března 2021.

Big Tech se vzpamatoval

Úspěšně se z propadů zotavily i akcie sledovaného Big Techu, tedy největších technologických firem v USA. Společnosti jako Apple, Meta, Amazon či Nvidia zaznamenaly během posledních několika dní významné růsty svých akcií. Například akcie Apple vzrostly o 13 procent od svého dna během výprodeje. Nvidia dokonce o 28 procent, jak na sociální síti X poznamenal investor Charlie Bilello.

Zatímco trhy se rychle zotavily, zůstává otázka, zda se jednalo o krátkodobý výkyv, nebo začátek delšího období volatility. Někteří investoři varují, že trhy jsou stále zranitelné. Patří mezi ně například dlouholetý investor David Roche.

„Myslím, že klesající trh pravděpodobně přijde, ale zřejmě až v roce 2025. Už ale víme, co jej způsobí,“ řekl Roche pro zpravodajskou CNBC. Očekává přitom, že americká centrální banka (Fed) se bude bránit snížení sazeb až na 3,50 procenta, kde by chtěl základní sazbu vidět trh. V současné době má Fed svou hlavní sazbu v pásmu 5,25 až 5,50 procenta.

„Druhá věc je, že zisky nenaplní očekávání, protože ekonomika bude zpomalovat,“ varoval Roche. Třetím faktorem, který podle investora povede ke klesajícímu trhu, je sektor umělé inteligence. „Ten už rozhodně vstoupil do pásma bubliny,“ domnívá se Roche. Z tohoto pásma se podle něj v následujících zhruba šesti měsících dostane, což bude i důvod, který přispěje k pomalejšímu růstu ekonomiky.

„Domnívám se, že v těchto třech faktorech je toho dost na to, aby v roce 2025 začal medvědí trh s poklesem cen o 20 procent, možná to začne už na konci letošního roku,“ řekl. Tato předpověď podle něj nezohledňuje, kdo v listopadu v USA vyhraje prezidentské volby.

Související témata:

Doporučované