Hlavní obsah

Strach z opičích neštovic vyhnal akcie dánského farmaceuta prudce vzhůru

Foto: Shutterstock.com

Bavarian Nordic je jediná firma, která získala schválení pro vakcínu jak od evropských regulačních úřadů, tak ve Spojených státech.

Poptávka po vakcíně proti opičím neštovicím roste a stejně tak i akcie dánské firmy Bavarian Nordic, která ji vyrábí. Nový případ nákazy ve Švédsku přispěl k 50procentnímu nárůstu hodnoty akcií během dvou týdnů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Akcie dánské biotechnologické společnosti Bavarian Nordic se v posledních dnech těší zvýšenému zájmu investorů. Důvodem je prudký růst jejich hodnoty, který je poháněn rostoucí poptávkou po její vakcíně proti nemoci mpox, známé jako opičí neštovice, a plány na zvýšení výroby.

První případ této nákazy byl ve čtvrtek potvrzen ve Švédsku, kde se jednalo o první takový případ mimo Afriku. To vyvolalo určité obavy z rozšíření nákazy. Světová zdravotnická organizace (WHO) proto vyhlásila nejvyšší stupeň varování a Africká unie označila situaci za vážnou hrozbu pro veřejné zdraví.

Bavarian Nordic je jediná firma, která získala schválení pro tuto vakcínu jak od evropských regulačních úřadů v roce 2022, tak ve Spojených státech už v roce 2019. Vakcína je zatím ale určená pro dospělé.

Mpox

  • Mpox je virové onemocnění, které se přenáší ze zvířat na člověka, ale také těsným fyzickým kontaktem s osobou nakaženou virem.
  • Od ledna 2022 se v 16 afrických zemích objevilo 38 465 případů mpoxu a 1456 nakažených zemřelo.
  • Letos je případů ve srovnání s loňským rokem o 160 procent více. Nejpostiženější je Kongo.

„Firma Bavarian Nordic i proto teď usiluje o získání povolení k možnému očkování i dětí a mládeže ve věku 12 až 17 let, kteří zatím přípravek použít nemohou, protože je schválený k užití pouze osobami staršími osmnácti let. Bavarian Nordic rovněž připravuje klinické testy, jež mají prověřit účinnost a bezpečnost očkování dětí ve věku od dvou do dvanácti let,“ poznamenal hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Pokud firma tato povolení získá, rozšíří se okruh možných uživatelů přípravku, což by podle Kovandy znamenalo další růstový impuls pro její akcie.

Ty za poslední dva týdny přidaly na kodaňské burze 50 procent, přičemž jen během pátečního obchodování hodnota akcií vyskočila o 18 procent. Tržní hodnota firmy se tak dostala na více než 22 miliard dánských korun (přes 74 miliard korun).

Foto: Trading View, Seznam Zprávy

Akcie Bavarian Nordic v posledním měsíci prudce vzrostly. Pohání je zvýšená poptávka po její vakcíně proti mpox.

Společnost Bavarian Nordic také oznámila zdravotnické agentuře Africké unie, že je schopna dodat až dva miliony dávek vakcíny do konce tohoto roku, přičemž v příštím roce plánuje vyrobit dalších deset milionů dávek. „Disponujeme jak potřebnými zásobami, tak výrobními kapacitami. To, co nám zatím chybí, jsou objednávky,“ uvedl pro Bloomberg generální ředitel Paul Chaplin.

Silná farmacie

Dánsko, známé svou silnou farmaceutickou tradicí, se díky úspěchu Bavarian Nordic opět dostává do popředí v boji proti globálním zdravotním hrozbám, zatímco velmoci jako Spojené státy a Velká Británie teprve hledají řešení.

Šestimilionová severská země je v oblasti farmaceutických výrobků nadprůměrně zdatná (od léčby cukrovky až po deprese) a vakcína proti mpox společnosti Bavarian Nordic je nejnovějším milníkem.

Zvýšený zájem investorů zaznamenávají i další dánské farmaceutické firmy. A to zejména společnost Novo Nordisk, známá svými průlomovými léky na obezitu a cukrovku. Výroba léků Ozempic a Wegovy se stala natolik významnou, že v roce 2023 přispěla k zajištění přibližně poloviny růstu dánské ekonomiky.

Akcie firmy Novo Nordisk se na burze za posledních pět let zhodnotily více než pětinásobně, což jí zajistilo první příčku mezi nejhodnotnějšími firmami v Evropě s akciemi na burze, a to s výrazným náskokem před francouzským koncernem LVMH.

Jen pár kilometrů od centrály evropského giganta se nachází menší a méně známá společnost Zealand Pharma, která na burze také dosahuje skvělých výsledků. Tato firma, zaměřující se mimo jiné na vývoj léků na hubnutí, zaznamenala jen v letošním roce nárůst hodnoty svých akcií o 156 procent.

Adam Steensberg, generální ředitel společnosti Zealand Pharma, přisuzuje úspěch dánského farmaceutického sektoru stálému přílivu talentů z univerzit a doktorských programů společností jako Novo Nordisk a Lundbeck. Steensberg poznamenal, že podobný vývoj lze pozorovat i v oblasti zelené energie, kde Dánsko rovněž patří mezi světové lídry.

„V Dánsku jsme ochotni investovat nejen do problémů, kterým svět čelí právě teď, ale také do problémů, o kterých víme, že přijdou později,“ řekl Steensberg pro agenturu Bloomberg.

Doporučované