Hlavní obsah

Indický „zázrak“ má našlápnuto mezi globální ekonomickou špičku

Foto: Shutterstock.com

Od pandemického propadu v březnu 2020 se indický akciový trh výrazně zotavil. Ilustrační foto.

Indie je díky silnému hospodářskému růstu, prosperujícímu akciovému trhu a stále většímu zájmu zahraničních investorů na cestě k tomu, aby se stala třetí největší ekonomikou světa.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Indie se v posledních letech rychle dostává do centra zájmu globálních investorů, a to díky dynamickému ekonomickému růstu, prosperujícímu akciovému trhu a výrazným demografickým změnám.

Mnohé ukazatele nasvědčují tomu, že by Indie mohla brzy přeskočit Německo a Japonsko a patřit mezi tři největší ekonomiky světa, a to po USA a Číně. Americká banka JPMorgan odhaduje, že HDP Indie bude do roku 2027 růst tempem 6,1 procenta ročně, což by jí mělo zaručit posun v žebříčku.

Podle analytika brokerské společnosti XTB Tomáše Cverny je hlavním faktorem indického růstu přísun zahraničního kapitálu.

„Tempo růstu HDP Indie převyšuje například Čínu a další asijské ekonomiky spolu s ekonomikami vyspělých zemí, což je pro investory atraktivní. Zájem o indické akcie je tak vysoký, že celková hodnota všech akcií obchodovaných na indických burzách nyní přesahuje 5,5 bilionu dolarů,“ vysvětluje Cverna pro SZ Byznys.

To řadí samotný indický akciový trh na třetí místo podle jeho velikosti, hned za Spojené státy a Čínu.

Akciový trh na vzestupu

Od pandemického propadu v březnu 2020 se indický akciový trh výrazně zotavil. Hlavní index Nifty 50 vzrostl o více než 200 procent, což odráží důvěru investorů v dlouhodobý hospodářský potenciál Indie a s populací 1,4 miliardy lidí se země stává jedním z klíčových hráčů na globální investiční scéně.

Podobný růst zaznamenal i další klíčový index, BSE Sensex, který zahrnuje 30 největších a nejvíce obchodovaných indických společností. Za posledních pět let se jeho hodnota více než zdvojnásobila, čímž překonává i výkon amerického indexu S&P 500. Indie tak není jen rozvíjející se trh, ale i seriózní konkurent v globálním ekonomickém prostředí.

Foto: Trading View, Seznam Zprávy

Indickým akciím se v posledních letech velmi daří. Za posledních pět let se hodnota Nifty 50 (modrá křivka) více než zdvojnásobila, čímž překonává i výkon amerického indexu S&P 500.

Tomáš Vlk, hlavní analytik Patria Finance, pro SZ Byznys poznamenává, že atraktivita Indie pramení hlavně z rychlého růstu tamní ekonomiky, která je otevřená zahraničním investicím.

„Indie může dál těžit ze snahy západních výrobců regionálně diverzifikovat produkci, respektive přesouvat ji z dosud dominující Číny. Navíc je tu i aspekt výhledu sílící poptávky obrovské populace,“ tvrdí.

Jedním z významných motorů růstu akciového trhu je také retailový sektor. Příliv drobnějších investorů do podílových fondů je od roku 2020 na stálém vzestupu a každý měsíc přináší více kapitálu na trh. Od března 2021 do indických podílových fondů přiteklo 6,74 bilionu rupií (necelé dva biliony korun), píše agentura Reuters s odkazem na indickou asociaci podílových fondů.

Vlk však upozorňuje, že i přesto, že je indický trh atraktivní, není bez rizik. „Indický akciový trh se nakonec nejvíc řídí situací na vyspělých západních burzách. Pravděpodobně tak bude reagovat na celkový vztah investorů k rizikovým investicím a klesat, když se zhorší. Tak tomu bylo v letech 2022 a 2020 i v dřívějších propadech.“

Sektory s potenciálem

Investoři, kteří chtějí využít růstového potenciálu indického trhu, mají širokou paletu možností. Indie nabízí mnoho příležitostí napříč různými sektory, které těží z rychlého hospodářského růstu a demografických změn. Cverna z XTB vidí velký potenciál v několika klíčových odvětvích.

„Myslím si, že Indie má co nabídnout jako celek, ale vypíchl bych automobilový průmysl, zdravotnictví a IT. Zejména první dvě jmenovaná odvětví budou těžit z populačního růstu Indie,“ odhaduje analytik.

Jedním z nejviditelnějších příkladů síly indického trhu byla nedávná úspěšná primární veřejná nabídka akcií (IPO) společnosti Bajaj Housing Finance. Tento poskytovatel hypotečních úvěrů přilákal obrovský zájem investorů – nabídky dosáhly hodnoty 38,6 miliardy dolarů (892 miliard korun), což bylo 64krát více, než kolik akcií bylo k dispozici.

Akcie určené pro velké institucionální investory, včetně zahraničních fondů a bank, byly přeupsány (překonaly nabídku) dokonce 209krát. Celkově indický trh IPO v roce 2024 zažívá boom – letos se již vybralo více než sedm miliard dolarů, což je více než dvojnásobek částky získané ve stejném období minulého roku, uvádí dále agentura Reuters.

Navzdory optimistickým výhledům na růst existují i rizika, která mohou indický trh ohrozit. Cverna například varuje před byrokracií. „Za zpomalením růstu akcií může stát byrokracie, pro kterou je Indie známá. Pomalé schvalovací procesy spojené zejména s partnerstvím se zahraničními firmami mohou tamnímu akciovému trhu uškodit,“ domnívá se.

Vlk z Patria Finance navíc upozorňuje na možné problémy se stabilitou rupie a makroekonomickými vlivy. „Rizika jsou spojená s výkonem indické ekonomiky, případně oslabováním rupie. Indický akciový trh se nakonec nejvíc řídí situací na vyspělých západních burzách,“ říká Vlk.

Indické portfolio

Pro zahraniční investory, kteří chtějí vstoupit na indický trh, doporučuje Vlk využít investiční nástroje, jako jsou burzovně obchodované fondy (ETF).

„Pokud chcete investovat do sektorů či jednotlivých firem v rozvíjející se zemi, je pro vás klíčové mít lokální vhled – znalost prostředí, místní politiky, podnikatelských vazeb či zvyků spotřebitelů. Takovou výhodu nemáme a zvenku se těžko získá, proto bych se omezil na investici na úrovni akciového indexu, nejčastěji Nifty 50. To umožňuje diverzifikovat riziko a těžit z růstu celé ekonomiky.“

Cverna však připomíná opatrnost. Jedná se podle něj totiž o prostředí, které může být mnohým investorům neznámé, a tak i řízení rizika je pro ně složitější. „Velká vlna zájmu o indické akcie vytlačila ocenění indexu na úrovně, na kterých se nyní nachází americký index S&P 500. To znamená, že investoři už nemohou očekávat, že budou mít nějakou výhodu jen proto, že investují v Indii,“ dodává.

Doporučované