Hlavní obsah

Hodnota Buffettovy firmy poprvé v historii přesáhla bilion dolarů

Foto: Shutterstock.com

Americký investor Warren Buffett.

Berkshire Hathaway se připojuje k prestižnímu klubu firem s tržní hodnotou přesahující jeden bilion dolarů. Tento významný krok ji zařazuje mezi nejvýznamnější a nejmocnější společnosti světa, jako jsou Apple či Microsoft.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Společnost Berkshire Hathaway, vedená legendárním investorem Warrenem Buffettem, ve středu překonala historický milník – její tržní hodnota přesáhla jeden bilion dolarů.

Tento úspěch posouvá Berkshire Hathaway do elitního klubu globálních gigantů, mezi něž patří například Apple, Microsoft nebo Alphabet, jejichž tržní kapitalizace se rovněž pohybuje v bilionových hodnotách.

Berkshire Hathaway, známá svým diverzifikovaným portfoliem zahrnujícím firmy z oblasti pojišťovnictví, železnic, energetiky a výroby, prokázala mimořádnou odolnost a schopnost růstu navzdory ekonomickým výzvám posledních let. Překročení bilionové hranice je výsledkem dlouhodobé investiční strategie.

Tržní hodnota Berkshire Hathaway odráží nejen úspěchy jednotlivých firem v jejím portfoliu, ale také vysokou důvěru investorů ve schopnosti Warrena Buffetta a jeho týmu identifikovat a využívat investiční příležitosti. Společnost i nadále zůstává jedním z nejsledovanějších subjektů na Wall Street.

Pro investory a trhy představuje tato zpráva významný signál o stabilitě a atraktivitě Buffettova konglomerátu, který je často vnímán jako barometr širšího ekonomického zdraví Spojených států. Buffett je často označován za jednoho z nejúspěšnějších investorů všech dob.

Akcie Berkshire Hathaway letos vzrostly o více než 28 procent, což je o deset procentních bodů výše než výkon indexu S&P 500. Jedna akcie Berkshire třída A stojí neuvěřitelných 698 tisíc dolarů, tedy asi 15,7 milionu korun.

Kdo je Warren Buffett

  • Narodil se 30. srpna 1930 v Omaze v Nebrasce.
  • Je jedním z nejúspěšnějších investorů v historii, jeho osobní majetek se odhaduje na více než 100 miliard dolarů.
  • V roce 1965 se stal ředitelem společnosti Berkshire Hathaway, která se stala jedním z nejhodnotnějších podniků na světě.
  • Buffett je také známý svým velkorysým filantropickým přístupem k majetku. V roce 2010 slíbil, že věnuje 99 procent svého majetku na charitu.
  • Díky svým úspěšným investicím si vysloužil přezdívku Věštec z Omahy.
  • V letech 1965 až 2022 vykázalo široce sledované portfolio Berkshire Hathaway průměrný roční výnos 19,8 procenta.
  • Agentura Reuters upozornila, že pokud byste v roce 1965 investovali do této firmy tisíc dolarů, měli byste v roce 2022 částku přesahující 18 milionů dolarů.

Doporučované