Hlavní obsah

„Efekt Babiš“ na růst cen akcií ČEZ brzy odezní, říká investiční stratég

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Lídr opozičního hnutí ANO Andrej Babiš.

Andrej Babiš plánuje po případném volebním úspěchu vykoupit podíly menšinových akcionářů ČEZ a získat plnou kontrolu nad firmou.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Lídr opozičního hnutí ANO Andrej Babiš by se po případném úspěchu v parlamentních volbách chtěl zaměřit na řešení situace kolem energetické společnosti ČEZ a jejích jaderných projektů. Jeho plán zahrnuje vykoupení podílů menšinových akcionářů ČEZ, a to pomocí peněz získaných z dividend, které stát z ČEZ dostává. Babiš o tomto plánu hovořil v rozhovoru pro agenturu Bloomberg.

„Usiloval bych o výkup podílů menšinových akcionářů ČEZ,“ uvedl bývalý premiér. Stát nyní ovládá přibližně 70 procent společnosti, a pokud by odkoupil podíly menšinových akcionářů, měl by větší kontrolu nad firmou.

„Menšinoví akcionáři usilují o zisk a nestarají se o lidi,“ řekl Babiš a dodal, že bez jejich vlivu by ČEZ mohl snížit ceny elektřiny a pružněji investovat do jaderných projektů. Jako příklad uvedl podobný postup, který použila francouzská vláda u své energetické firmy EdF.

Babiš navrhuje financovat výkup menšinových akcionářů prostřednictvím dividend, které stát z ČEZ pravidelně inkasuje. Stát od ČEZ obdržel na dividendách za loňský rok 19,5 miliardy korun (80procentní výplatní poměr ze zisku), což však zdaleka nestačí na pokrytí nákladů na výkup minoritních podílů. A to ani v případě, že by ČEZ na dividendě vyplatil stoprocentní zisk.

Podle odhadů by kompletní výkup menšinových akcionářů stál několik stovek miliard korun.

Případné vykoupení podílu menšinových akcionářů ČEZ bylo v Česku velmi žhavým tématem už v minulosti. Současná vláda premiéra Petra Fialy (ODS) představila v roce 2023 návrh novely zákona o přeměnách obchodních společností, známý jako Lex ČEZ, který by umožnil státu jednodušší cestu k ovládnutí společnosti. Po výrazném tlaku z různých stran však poslanci sporné pasáže odstranili.

Tento návrh vyvolal značné znepokojení nejen mezi menšinovými akcionáři, ale i právníky a odbornou veřejností. Kritici upozorňovali, že se jedná o pokus obejít práva minoritních akcionářů, a někteří varovali, že by tento krok mohl být dokonce v rozporu s Ústavou České republiky.

Výsledkem byly značné výkyvy na burze a zvýšená volatilita akcií ČEZ, protože investoři spekulovali, jaký vliv bude mít novela na tržní hodnotu společnosti a případné výkupní prémie pro menšinové akcionáře.

„Názory Andreje Babiše na transformaci a restrukturalizaci ČEZ jsou již delší dobu známé. Vždy byl zastáncem radikálnějšího postupu, tedy preferoval cestu odkupu podílů minoritních akcionářů s cílem dostat celý ČEZ pod státní vliv. Dnes tento svůj postoj znovu prezentoval,“ komentoval Babišova slova analytik Jan Raška z Fio banky.

Raška také upozorňuje, že vzhledem k rostoucím preferencím hnutí ANO a jejich šanci podílet se na příští vládě můžeme v budoucnu očekávat další politické komentáře týkající se ČEZ.

„Nic více, nic méně“

Michal Šnobr, hlasitý minoritní akcionář ČEZ k tomu na sociální síti X uvedl, že Andrej Babiš má pravdu v tom, že menšinovým akcionářům ČEZ jde primárně o zisk a odůvodněnou rentabilitu investic.

„Jen samozřejmě neříká, že ČEZ je dle evropského i českého korporátního práva (i když v 70procentním vlastnictví státu) jen čistou soukromou společností a stát je jen akcionář. Nic více, nic méně. Cokoli, co tento vztah představenstva ČEZ a vlády naruší, je postup v rozporu se zákony této země. Představenstvo ČEZ je povinno postupovat s péčí řádného hospodáře ve prospěch všech akcionářů a jediným kritériem pro jejich investice by měla být ziskovost,“ napsal Šnobr.

Akcie ČEZ ve středu na pražské burze v reakci posílily až nad hranici 920 korun za akcii, později část zisků odmazaly. Krátce po 12. hodině si připisovaly zisk kolem 2,9 procenta při 903 korunách za kus. Server Patria Finance upozornil, že obchodní aktivita je zhruba na šestinásobku 20denního průměru.

Podle některých analytiků může za růstem akcií ČEZ stát i spekulace na možné vykoupení minoritních akcionářů, což by mohlo zahrnovat prémii pro současné držitele akcií. Tento scénář přitahuje pozornost investorů, kteří očekávají, že by stát mohl za odkupy nabídnout vyšší cenu než aktuální tržní hodnotu.

Foto: Trading View, Seznam Zprávy

Akcie ČEZ ve středu posilovaly. Krátce po 12. hodině se jejich cena usadila kolem 903 korun za kus.

„Nezodpovědné“

K plánu Andreje Babiše se pro SZ Byznys vyjádřil Štěpán Hájek, investiční stratég J&T Investiční společnosti. Podle něj je dopad těchto vyjádření na trh spíše krátkodobý a nelze očekávat dlouhodobý růst cen akcií ČEZ na základě těchto informací.

„Osobně očekávám, že by to mohlo spíše zbrzdit ten růst, který jsme teď viděli. Přeci jen, toto vyjádření přišlo od člověka, který není úplně součástí té části vlády, která teď dělá klíčová rozhodnutí, takže bych neočekával, že růst bude pokračovat. Myslím si, že trh se celkem brzy vrátí k tomu, co ho skutečně zajímá. ČEZ je dlouhodobě spíše sázka na cenu elektřiny a bude to o ní i nadále, minimálně do voleb,“ uvedl Hájek.

„Je možné, že Babiš mezitím může dále přicházet s podobnými vyjádřeními, nebo na ně může reagovat premiér Fiala nebo jeho vláda, což by mohlo krátkodobě rozhýbat cenu akcií. Ale určitě si nemyslím, že toto je začátek nějakého dlouhodobého růstu.“

Hájek také kritizoval způsob, jakým politici ovlivňují veřejně obchodované společnosti a vypouští kurzotvorné informace.

„Je to nezodpovědné. Politici si nejspíš ani neuvědomují, že jde o veřejně obchodovanou firmu. Na Západě se opravdu běžně nestává, aby se politici veřejně vyjadřovali o firmách, které jsou na burze, a už vůbec ne během obchodních hodin,“ dodal Hájek.

Dle dat Patria.cz a Bloomberg je ČEZ aktuálně oceněn zhruba 15násobkem očekávaných zisků společnosti a dvakrát vyšší než její účetní hodnota. Dividendový výnos se aktuálně pohybuje kolem šesti procent.

Přehled analytických doporučení pro ČEZ

ZdrojDoporučeníCílová cena (Kč)Datum analýzy
Erste GroupDržet876,0015. 10. 2024
Wood & Company Financial ServicesDržet868,0007. 10. 2024
J&T BankaKoupit1020,0010. 10. 2024
Raiffeisen Bank InternationalDržet980,0006. 10. 2024
mBankDržet925,7608. 09. 2024
Morgan StanleyUnderweight/Attractive770,0004. 08. 2024
Komerční BankaKoupit1030,0003. 08. 2024
CitiProdat790,0008. 08. 2024
Santander Biuro MaklerskieUnderperform707,0007. 07. 2024
Trigon Dom Maklerski SAProdat817,9919. 07. 2024
ISS-EVAKoupit750,0019. 07. 2024
Fio bankaDržet834,0006. 07. 2024
Ipopema SecuritiesKoupit1025,9112. 07. 2024
PKO BP SecuritiesProdat750,0022. 03. 2024
Patria FinanceAkumulovat931,0029. 02. 2024

Zdroj: Patria Finance

Poznámka: Underweight/Attractive znamená, že analytici věří, že akcie má potenciál klesnout v krátkodobém horizontu, ale dlouhodobě by mohla být atraktivní pro investory. Underperform znamená, že se očekává, že akcie bude mít horší výkon než srovnávací trh nebo sektor. Akumulovat znamená, že analytici doporučují postupné dokupování akcií s očekáváním jejich budoucího růstu.

Doporučované