Hlavní obsah

Mezi firemní elitu míří dva nováčci. A cena jejich akcií okamžitě roste

Foto: Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Pro jejich další růst a postavení na trhu jde o významný milník. Ve druhé polovině září se k prestižnímu indexu S&P 500 připojí společnosti Dell a Palantir. Jejich akcie po zprávě posilovaly.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Americké společnosti Dell a Palantir se od 23. září 2024 stanou součástí prestižního indexu S&P 500. Toto zařazení je považováno za významný milník pro firmy kótované na burze, který potvrzuje jejich sílu a stabilitu na trhu.

S&P 500 je akciový index zahrnující akcie 500 největších na burze obchodovaných podniků v USA. Akcie jsou váženy podle tržního podílu. S&P 500 patří k nejdůležitějším akciovým indexům světa.

Oznámení tak vedlo k růstu akcií obou společností. Zatímco akcie Dellu během pondělního obchodování vzrostly o téměř čtyři procenta na 106 dolarů za kus, akcie Palantiru přidaly 14 procent na 35 dolarů.

Dell se do prestižního indexu vrací po 11 letech a nahrazuje v něm společnost Etsy. Dell byl součástí S&P 500 nejprve už od roku 1996, ale v roce 2013 se z veřejných trhů stáhl, když zakladatel firmy Michael Dell převzal společnost zpět do soukromého vlastnictví v partnerství se společností Silver Lake.

Palantir a Dell

  • Palantir Technologies Inc. je veřejná americká společnost, která se specializuje na softwarové platformy pro analýzu velkých dat. Společnost sídlí v Denveru v Coloradu a byla založena Peterem Thielem, Stephenem Cohenem a Alexem Karpem v roce 2003
  • Dell Technologies Inc. je americká nadnárodní technologická společnost se sídlem v Round Rock v Texasu. Vznikla jako výsledek fúze společností Dell a EMC Corporation v září 2016.

Po návratu na burzu v roce 2018 zažívá Dell výrazný růst, který je přičítán vysoké poptávce po serverech s grafickými procesory Nvidia, jež podporují rozvoj umělé inteligence. V loňském roce akcie Dellu vzrostly o 90 procent a letos přidaly dalších 42 procent. Tržní hodnota firmy momentálně činí 75 miliard dolarů.

Analytici čekají růst

Analytici banky Citi věří, že Dell má před sebou další růst, a doporučují akcie společnosti k nákupu s cílovou cenou 160 dolarů.

„Věříme, že akcie společnosti Dell mohou pokračovat v růstu i po zařazení do indexu, díky několika dalším potenciálním faktorům, včetně oživení poptávky po infrastruktuře, plánovaného cyklu obnovy osobních počítačů v roce 2025, rozmachu umělé inteligence a návratům kapitálu akcionářům,“ uvedli analytici Citi.

Palantir, softwarová společnost zaměřená na analýzu velkých dat, nahradí v indexu společnost American Airlines. Palantir vstoupil na burzu v roce 2020 a již ve čtvrtém čtvrtletí roku 2022 poprvé dosáhl zisku.

V letošním druhém čtvrtletí společnost vykázala 27procentní meziroční nárůst tržeb a čistý zisk téměř 136 milionů dolarů, což potvrzuje její finanční zdraví a splnění podmínek pro zařazení do S&P 500. Cena akcií Palantiru vzrostla za poslední rok více než dvojnásobně, čímž dosáhla na tržní hodnotu 77 miliard dolarů.

Foto: Trading View, Seznam Zprávy

Akciím Dell (modrá křivka) se v posledních 12 měsících na burze daří. Ještě lepšího výkonu pak dosahují akcie Palantiru, které budou v prestižním indexu na rozdíl od Dellu poprvé.

Daniel Ives, analytik společnosti Wedbush, poznamenal, že zařazení společnosti Palantir do indexu S&P 500 bylo velmi očekávaným okamžikem, na který investoři netrpělivě čekali celý minulý rok.

„Je to dalším potvrzením jeho růstového příběhu. Skeptici podcenili ziskovost a potenciál cash flow společnosti. Interní platforma umělé inteligence a komerční aktivity v USA jsou klíčovými hnacími silami obchodního modelu firmy,“ uvedl Ives.

Spolu s Dell a Palantir bude do indexu zařazena také pojišťovnická společnost Erie Indemnity.

Zařazení do S&P 500 má pro společnosti obvykle pozitivní dopad, jelikož investiční fondy, které sledují tento index, musí nakupovat akcie nových členů. To zvyšuje poptávku po těchto akciích a zpravidla vede k růstu jejich cen.

Tento efekt se projevil i v případě Dellu a Palantiru, které již nyní těží ze zvýšeného zájmu investorů. Analytici předpokládají, že zařazení do S&P 500 firmám poskytne nejen prestiž, ale také větší přístup ke kapitálu, což podpoří jejich další růst.

Související témata:

Doporučované