Hlavní obsah

Česká firma vsadila na solární boom v Chile a láká investory ke spolujízdě

Foto: Solek

Solární elektrárna firmy Solek v Ovalle Norte v centrální části Chile.

Zakladatel firmy Solek Zdeněk Sobotka převádí do volně přístupného investičního fondu část solárních parků, které postavil v Chile. Zájemcům slibuje podobné zacházení, jako kdyby dali peníze do nemovitostí.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Český průkopník solární energetiky Zdeněk Sobotka chce otevřít své podnikání širší veřejnosti a odpíchnout se k další zahraniční expanzi. Do volně přístupného fondu vložil část elektráren, které staví nebo už postavil v Chile.

Vyplývá to z dokumentů, které zveřejnila Sobotkova firma Solek. Před pěti lety založila fond kvalifikovaných investorů MW a teď do něj vložila 49procentní podíl v chilských parcích za víc než miliardu korun.

Sobotka začínal v Česku v době solárního boomu před rokem 2010. Když se zdejší podmínky začaly zhoršovat, vrhl se na Slovensko, do Rumunska a nejvíc právě do Chile. V zemi, pověstné ideálním počasím a vstřícnou politikou, má dnes elektrárny o výkonu 250 megawattů, což odpovídá celé zdejší solární síti před dvěma lety.

Podstatou transakce je, že fond MW dosud Soleku na expanzi v Chile jen půjčoval a inkasoval za to stabilní úrokový výnos. Nově – slovy Sobotky - se fond posune „z role věřitele do role spolumajitele“. Výhledově má ve fondu skončit až sto procent chilských aktiv, Solek místo toho chystá projekty ve Španělsku, Srbsku, ve Francii i v Česku.

V Chile firma působí už 14 let. Letos na jaře tu Sobotka spolu s ministrem průmyslu Jozefem Síkelou prezentoval další, svůj dosud největší park Leyda u přístavního města Velparaíso o výkonu 95 megawattů. Koncem roku má být hotov, vyrobenou elektřinu bude 15 let odebírat italský Enel. Stavbu mimo jiné financuje francouzská banka BNP a americký fond BlackRock.

„Investování do obnovitelných zdrojů energie je dnes stejná komodita jako nemovitosti, ve kterých má dnes spousta investorů většinu svých úspor,“ uvádí k převodu do fondu Dalibor Kolář, předseda představenstva MW. Fond doposud investorům vydělával 7,44 procenta ročně. Výnos mezi šesti a osmi procenty slibuje i do budoucna.

U fondů kvalifikovaných investorů je obvykle vyšší minimální vklad a volnější regulace, jsou proto určené hlavně pro zkušenější a bohatší klientelu. Češi v nich loni měli 451 miliard korun, třikrát víc než před pěti lety. Na zelenou energetiku se vedle MW zaměřují třeba fondy skupin Creditas, Redside nebo Conseq.

Co jsou fondy kvalifikovaných investorů (FKI)?

  • FKI jsou speciální typ investičních fondů určených pro zkušené a movité investory; investovat lze od jednoho milionu korun.
  • Investují do nemovitostí, průmyslových firem či skladů, ale třeba i zahraničních akcií či umění; jsou regulovány ČNB, ale při tvorbě investiční strategie mají volnější pravidla.
  • FKI se dělí na otevřené fondy, jež průběžně umožňují vstup nových investorů; uzavřené fondy jsou přístupné jen užší skupině investorů.
  • Obhospodařovatel naplňuje strategii, řídí investice a rizika; administrátor má na starosti administrativu od vydávání a odkupu cenných papírů, jejich oceňování, účetnictví či reporting.
  • Prvním fondem kvalifikovaných investorů v Česku se v lednu 2007 stal otevřený podílový fond Amista Garancia.

Doporučované