Hlavní obsah
Online

Online: Burzy zachvátila panika. Trhy v USA krvácejí

Foto: Joyseulay, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

aktualizováno •

Světové burzy zažívají nejhorší výprodej od úderu koronavirové krize. Trhy se začaly propadat už v pátek v USA, pondělní obchodování na to navázalo dalšími poklesy, které završily burzy v USA.

Článek

To nejdůležitější

  • Akciové trhy po celém světě zachvátila panika, kterou v pátek odstartovala slabá čísla z trhu práce.
  • Investoři se obávají kombinace hned několika špatných zpráv. Kromě slabších než očekávaných výsledků velkých amerických firem se bojí, že americká centrální banka udusila vysokými úroky ekonomiku tak, že sklouzne do recese.
  • Japonský index Nikkei propadl během jediného dne o celých 12 procent, což je nejhorší od roku 1987, evropské akciové trhy včetně českého parketu ztrácely kolem třech procent.
Načíst novější příspěvky

Další důvod pro paniku: vysoká očekávaní vs. výsledky

Od hospodářských výsledků „velké sedmičky“ velkých technologických společností se čekalo tolik, že i když představená čísla nebyla žádná tragédie, stejně zapůsobila jako studená sprcha.

Co odstartovalo výprodej. Páteční čísla o zaměstnanosti v USA

Z americké ekonomiky přišla nečekaně slabá čísla o zaměstnanosti, respektive nezaměstnanosti. Největší ekonomika světa vytvořila méně míst, než se čekalo, a míra nezaměstnanosti vzrostla.

A analytici s investory začali pokládat základní otázku: Neudusila centrální banka vysokými úroky ekonomiku tak moc, že místo měkkého přistání přijde tvrdý náraz do recese?

Načítám
Související témata:

Hlavní zprávy