Hlavní obsah
Online

Online: Burzy zachvátila panika. Trhy v USA krvácejí

Foto: Joyseulay, Shutterstock.com

Ilustrační foto

aktualizováno •

Světové burzy zažívají nejhorší výprodej od úderu koronavirové krize. Trhy se začaly propadat už v pátek v USA, pondělní obchodování na to navázalo dalšími poklesy, které završily burzy v USA.

Článek

To nejdůležitější

  • Akciové trhy po celém světě zachvátila panika, kterou v pátek odstartovala slabá čísla z trhu práce.
  • Investoři se obávají kombinace hned několika špatných zpráv. Kromě slabších než očekávaných výsledků velkých amerických firem se bojí, že americká centrální banka udusila vysokými úroky ekonomiku tak, že sklouzne do recese.
  • Japonský index Nikkei propadl během jediného dne o celých 12 procent, což je nejhorší od roku 1987, evropské akciové trhy včetně českého parketu ztrácely kolem třech procent.

Evropské akcie smazaly část ztrát

Evropské akcie dnes smazaly část ranních ztrát, za kterými podle analytiků stály obavy ohledně vývoje ekonomiky USA. Panevropský akciový index STOXX Europe 600 odepsal 2,17 procenta a uzavřel na 487,05 bodu. Krátce po zahájení dnešního obchodování přitom sestoupil až na 481,73 bodu, což byla nejnižší úroveň za téměř půl roku. Hlavní index německých akcií DAX klesl o 1,95 procenta na 17 317,58 bodu a britský FTSE 100 vykázal pokles o 2,04 procenta na 8000,23 bodu.

BBC spekuluje, zda Fed sníží úrokové sazby

BBC ve svém obsáhlém článku poukazuje na to, že americký federální rezervní systém (Fed) minulý týden nesnížil úrokové sazby. A to na rozdíl od Bank of England, Evropské centrální banky, ale i České národní banky, které k tomuto kroku v posledních dnech přistoupily.

Britský web upozorňuje, že šéf Fed Jerome Powell naznačoval, že hodlá sazby snižovat až v září. Nyní, pokud se situace na trzích nezlepší, může k tomuto kroku dojít i dříve než při plánovaném zářijovém zasedání.

Otřes na trzích snižuje poptávku po ropě. Její cena klesá

Cena ropy, u které jsou při očekávané recesi obavy o poptávku, se výrazně propadá, píše ČTK. Aktuální obavy z globální recese tak nyní výrazně převažují nad možnou eskalací situace na Blízkém východě. Barel ropy Brent se dopoledne pohyboval kolem 76 dolarů a vykazoval asi jednoprocentní pokles. Nachází se ale blízko nejnižších úrovní od začátku roku.

„Jedno pozitivum tak nalézt můžeme – ceny pohonných hmot budou klesat i nadále,“ řekl ČTK analytik Purple Trading Petr Lajsek.

Už i zlato padá

Zatímco ráno zlato vykazovalo obrovskou odolnost, síla amerického trhu podlomila i drahý kov. Půl hodiny po otevření Wall Street ztrácelo 3,2 procenta.

Nutno však podotknout, že zlato letos zlomilo rekord a jeho cena je stále na rekordech.

Bloomberg účtuje: 455 minus, 20 plus, 15 beze změny

Agentura Bloomberg jen pár minut po otevření rozebrala index S&P 500:

  • Více než 455 titulů šlo dolů včetně Nvidie, Super Micro Computer a Citigroup, které patřily k největším propadlíkům.
  • Zhruba 20 titulů si polepšilo včetně Campbell Soup, Kellogg, Tyson Foods a ON Semiconductor.
  • Přibližně 15 titulů zůstalo na svém.

Celý index spadl o 3,5 procenta, což je nejhorší jednodenní propad od roku 2022.

Bloomberg: Velká sedmička ztrácí devět procent

Index agentury Bloomberg, který sleduje „velkou sedmičku“ technologických společností (Nvidia, Apple, Alphabet, Meta, Amazon, Microsoft a Tesla), oslabil o devět procent.

To je nejhorší jednodenní výsledek od roku 2015.

Trhy v USA otevřely. A krvácejí

Americké trhy otevřely a potvrdily výprodej. S&P 500 ztrácí 4,2 procenta, Nasdaq 100 Declines 5,4 procenta.

Prudce oslabují akcie technologických společností, hlavně Nvidie. Ale ani zbytek, počínaje Applem a konče Microsoftem, nevyvázl bez šrámu. Nejhůř skončil Microsoft, který odepsal skoro pět procent.

USA čeká výplach

Před otevřením trhů v USA padá index Nasdaq 100 už o 6,2 procenta, index S&P 500 klesá o 4,6 procenta. Do otevření burzy zbývá 30 minut.

Nvidia ztrácí 14 procent a Apple osm procent, z trhu se tak jen u těchto dvou firem může vypařit 635 miliard dolarů.

Sledujte výnosové křivky

Na trhu s americkými dluhopisy došlo k výměně, na kterou analytici čekali už dva roky. Výnosové křivky dvouletých a desetiletých dluhopisů se protnuly a zase je dražší půjčit americké vládě na deset let.

Až dosud to bylo naopak a půjčit na deset let bylo levnější než na dva roky, což se nazývá inverzní výnosová křivka a podle ekonomických pouček jde o jedno ze znamení, že je recese na spadnutí.

Foto: CNBC

Od roku 2022 bylo levnější půjčit americké vládě na deset let než na dva roky. To už neplatí.

Evropské akcie zase padají

Po úvodním propadu po otevření trhů se investoři v Evropě uklidnili a ztráty se stabilizovaly kolem dvou procent.

Po obědě je všechno jinak, STOXX Europe 600 ztrácí přes tři procenta a Nasdaq 100 těsně pod tři procenta.

Dolar slábne proti euru

Americký dolar oslabuje proti společné evropské měně o 0,35 procenta. Velmi pravděpodobně však jde pouze o dočasnou záležitost.

Mimořádné snížení úroků není pravděpodobné

Analytici diskutují, zda Fed přistoupí k mimořádnému snížení úroků. Takový krok však není pravděpodobný – už jen proto, že řádné zasedání proběhlo minulý týden a na úrokové sazby při něm bankéři nesáhli.

Autor názorových textů pro Bloomberg Marcus Ashworth říká, že pokud by k tomu nyní Fed přistoupil, jen by paniku umocnil.

„V americké ekonomice se nic nerozbilo. Proto není ospravedlnitelný zásah centrální banky a zmírňování škod, které utrpěli držitelé nadceněných akcií,“ napsal.

Pokud Fed bude nějak reagovat, tak si zřejmě počká na září a zahájí cyklus uvolňování měnové politiky poklesem o půl procentního bodu.

Tvrdý zásah dostaly také kryptoměny. Bitcoin klesl o pětinu

Zprávy z amerického akciového trhu dopadly i na svět kryptoměn. Podle webu CNBC, který cituje data CoinGecko, se za posledních 24 hodin hodnoty kryptoměn propadly o 240 miliard dolarů.

Nejznámější bitcoin klesl za posledních pět dní o 20 % na zhruba 51 300 dolarů. Ještě hlouběji se vydalo ethereum, které odepsalo za posledních pět dní téměř třetinu hodnoty. Podle CNBC stojí za propadem všeobecný výprodej rizikových aktiv.

Je třeba dodat, že hodnota bitcoinu je stále v porovnání s loňským srpnem o 75 % vyšší.

Foto: Yahoo Finance

Vývoj ceny bitcoinu za poslední tři měsíce.

Fed dostane šanci uklidnit trhy

Představitelé americké centrální banky Fed dostanou šanci vysvětlit, zda jejich otálení se snižováním úroků neuvrhne USA do recese.

Veřejně promluví šéf pobočky Fedu v Chicagu Austan Goolsbee a šéfka pobočky v San Franciscu Mary Dalyová.

Červená čísla hlásí Indie i Austrálie. Zklamaly je i japonské automobilky

Indexy v Evropě, Austrálii i Asii – zejména v Japonsku – ztrácely. Zklamáním totiž nebyly pouze zprávy o zaměstnanosti v USA či výsledky amerických technologických gigantů. Kei Okamura, tokijský portfolio manažer investiční společnosti Neuberger Berman, pro BBC uvedl, že v Asii „výprodej podnítilo prudké posílení (jenu, pozn. red.), protože globální investoři začali být opatrní vůči ziskům japonských podniků, zejména vývozců, jako jsou automobilky“.

Silnější japonská měna zdražuje pro zahraniční kupce japonské zboží.

Osm procent ztrácí ale také tchajwanský akciový fond a červená čísla hlásí také Hongkong a Peking, Austrálie i Indie.

Co se bude dít, až otevřou trhy v USA

Výprodej se velmi pravděpodobně zrychlí, jakmile otevřou burzy v USA. Minimálně to naznačují data z předobchodní fáze.

Index Nasdaq 100 se už chystá na největší propad po otevření za více než čtyři roky. Akcie Nvidie v New Yorku klesají o téměř deset procent a další členové klubu s hodnotou bilionu dolarů na tom nejsou o moc lépe.

To zahrnuje Apple, Amazon, Microsoft, Alphabet (vlastníka Googlu) a Meta Platforms, mateřskou společnost Facebooku a Instagramu. Další člen „velkolepé sedmičky“, Tesla, je také o 7,5 procenta níž.

Těchto sedm akcií přitom dohromady tvoří přibližně 43 procent váhy indexu Nasdaq 100.

Zlato zafungovalo jako vždycky: bezpečný přístav

Výprodej akcií a strach z recese v USA se podepsaly také na cenách komodit.

Americká ropa WTI ztrácela ve 12:20 přes dvě procenta, barel stál 71,87 dolaru. Ropa Brent ztrácela podobně jako její americká alternativa, barel stál zhruba 75 dolarů.

Cena plynu pro Evropu padala téměř o pět procent, zatímco v minulém týdnu rostla o 13 procent.

Stříbro, které se kromě šperků a investic hojně používá také v průmyslu, kleslo o 2,6 procenta, unce (31,1 g) stála 27,65 dolaru.

Měď ztrácela na ceně podobně jako stříbro.

Vysokou míru netečnosti projevilo v dobách paniky zlato. Jeho cena se kolem 12:30 propadala o 0,2 procenta, unce stála 2463,70 dolaru. Někteří analytici však pro agenturu Bloomberg varovali, že se pod tlak může dostat v případě, že budou investoři potřebovat vybrat zisky z rekordních cen žlutého kovu, aby jimi kompenzovali ztráty z dalších trhů.

Evropa velí ke klidu

Zatímco při obchodování v Asii musely výprodej přerušit automaty, v Evropě se po počáteční panice trhy zkonsolidovaly a propad zpomalil.

Kolem 12:15 ztrácel celoevropský index Stoxx Europe 600 2,37 % a britský FTSE 100 stáhl svou ztrátu pod dvě procenta.

Jak se bojí Wall Street

Wall Street má speciální index, který měří „strach“ obchodníků na parketu. Vyplývá z něj, že se bojí, jako když na světovou ekonomiku útočila pandemie covidu-19.

Foto: finance.yahoo.com

„Index strachu“ naznačuje, že jsou obchodníci ve velkém stresu.

NačítámNačíst starší příspěvky
Související témata:

Hlavní zprávy