Hlavní obsah

Akcie Trumpovy firmy padají, ale Trump může brzy vydělat balík

Foto: Shutterstock.com

Kandidát na prezidenta USA Donald Trump.

Akcie mediální společnosti prezidentského kandidáta Donalda Trumpa hledají na burze své dno. Dolů je tlačí kromě slabších hospodářských výsledků také Trumpovy klesající preference, ale i jeho návrat na sociální síť X.

Článek

Letošní březen byl pro Donalda Trumpa mimořádně úspěšný. Jeho návrat do Bílého domu se zdál být více než jistý, zatímco demokratický kandidát Joe Biden vypadal jako snadná kořist. Trumpovi se navíc podařilo uvést na burzu svou mediální společnost Trump Media & Technology Group (TMTG), jejímž hlavním aktivem je sociální síť Truth Social.

Akciím TMTG se od burzovního debutu začalo dařit a bleskově vystoupaly z ceny pod 50 dolary až k 80 dolarům za kus. Investoři do Trumpa vkládali důvěru a nic nenasvědčovalo tomu, že by se měla karta už za pár měsíců začít obracet. Nicméně stalo se.

Joe Biden již předal kandidátské žezlo Kamale Harrisové, která během několika týdnů v předvolebních průzkumech republikánského soka dohnala. Nyní ho dokonce mírně předstihla, i když je její náskok těsný a o skutečných šancích kandidátů mnoho nevypovídá.

Úspěšný vzestup Harrisové a současná bezradnost Trumpova týmu se tak pochopitelně začaly projevovat i na akciích TMTG, které míří strmě dolů až na nová historická minima 20 dolarů za akcii. Akcie Trumpovy firmy totiž reagují mnohem více na výkon politické kariéry Trumpa než na ekonomický výkon jeho mediální společnosti.

Ukázalo se to i v polovině července, kdy po nezdařeném atentátu akcie krátce vystřelily o desítky procent vzhůru. Pokus o atentát totiž přinesl Trumpovi rychlý, byť jen krátký, nárůst šancí na vítězství v prezidentských volbách.

Slabé výsledky i návrat na X

Od březnového vstupu TMTG na burzu titul ovšem odepsal přibližně polovinu své hodnoty, přesto je ale od začátku roku stále v plusu o 15 procent. Tržní ocenění společnosti se současně od března snížilo z více než devíti miliard dolarů na aktuální čtyři miliardy.

Do neblahého výkonu akcií se promítají také slabé hospodářské údaje firmy. TMTG nedávno oznámila další čtvrtletní ztrátu, tentokrát ve výši 16,4 milionu dolarů, a meziroční pokles tržeb o 30 procent.

„Jakýkoli růst společnosti závisí na tom, zda přijde s obchodní strategií, která bude generovat příjmy a zisky. Zatím se firmě nepodařilo najít úspěšnou strategii,“ poznamenal profesor financí na Floridské univerzitě Jay Ritter.

Foto: Trading View, Seznam Zprávy

Akciím TMTG se od burzovního debutu začalo dařit a brzy vystoupaly z ceny pod 50 dolary až k 80 dolarům za kus. Od té doby však sestupují na nižší hodnoty.

Hlavní analytik Tomáš Vlk z Patria Finance považuje akcie TMTG za vysoce spekulativní. Připomíná, že firma má velmi krátkou historii a je také velmi ztrátová. Navíc podle něj představuje pouze sázku na jednu kartu.

„Je to sázka, že se Donald Trump stane prezidentem, bude komunikovat se světem jen přes tento kanál (Truth Social), sociální síť tím nabere na významu a dokáže větší návštěvnost monetizovat. Pokud tento scénář nevyjde, firma může snadno skončit. Logicky je proto hodně volatilní a citlivá na vývoj předvolebních nálad,“ uvedl Vlk pro SZ Byznys.

Akciím kromě výše zmíněných faktorů nepomáhá ani Trumpův návrat na sociální platformu X, dříve známou jako Twitter, kde Trump nedávno vedl rozhovor s jejím majitelem Elonem Muskem.

Tento rozhovor nicméně zvýraznil problematickou situaci Trumpovy vlastní sociální sítě, která se potýká s nízkým uživatelským zázemím ve srovnání s X. Trump pravidelně publikuje na Truth Social, ale jeho publikum je výrazně menší než to na X, což podtrhuje slabou konkurenceschopnost platformy.

Prodá Trump akcie?

Je tu ještě jeden faktor, který může nepříjemně akciím zatopit. Trump má totiž možnost již příští měsíc prodat svůj podíl ve společnosti TMTG, který činí takřka 115 milionů akcií, což představuje přibližně 60 procent všech akcií společnosti v oběhu.

Tento prodej by mu sice naplnil kapsy při současné ceně akcie více než dvěma miliardami dolarů, ale zároveň by mohl ještě více oslabit už tak propadající se akcie společnosti.

Trumpův podíl je momentálně pod šestiměsíční blokační lhůtou. Tato lhůta, která omezuje možnost prodeje akcií, by mohla skončit již 20. září. Aby k tomu došlo, musí se cena akcií udržet nad 12 dolary po dobu 20 obchodních dnů, počínaje 22. srpnem. Pokud tato podmínka bude splněna, Trump bude moci prodat všechny své akcie nebo jejich část.

Pokud se však cena akcií během tohoto období propadne pod 12 dolarů, blokační lhůta skončí automaticky 25. září bez ohledu na hodnotu akcií.

Tyto blokační dohody jsou běžné u nově zalistovaných společností a slouží k tomu, aby zabránily vedoucím pracovníkům a zasvěceným osobám prodávat své akcie hned po uvedení na burzu, čímž by mohli vyvolat další tlak na pokles cen a destabilizovat trh. Pokud Trump akcie prodá, mohl by tento krok způsobit další propad cen akcií TMTG a prohloubit nejistotu investorů.

„Pro Donalda Trumpa je to skvělá zpráva. Byla by větší, kdyby cena byla vyšší, ale on do toho vložil relativně málo peněz a teoreticky má k dispozici hodně přes dvě miliardy dolarů, které může realizovat. Je velmi pravděpodobné, že to bude jeho jediný, nejúspěšnější podnik,“ uvedl podle byznysového serveru Quartz John Rekenthaler, viceprezident pro výzkum ve společnosti Morningstar.

Související témata:

Doporučované