Hlavní obsah

Akcie Kofoly klesají. Povodeň firmě zasáhla klíčové továrny

Jannis Samaras, generální ředitel Skupiny Kofola.

Akcie společnosti Kofola na začátku pondělního obchodování zaznamenávají pokles, když se jejich cena snížila až o pět procent na 319 korun za kus. Později část ztrát titul odmazal.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Akcie Kofoly na pražské burze zamířily v úvodu pondělního obchodování do červených hodnot. Tento pokles je pravděpodobně reakcí na současnou situaci v Česku, které od pátku sužují povodně.

Nejvíce zasažena je severovýchodní část republiky, kde se nacházejí klíčové výrobní závody společnosti Kofola.

Situace v Česku online

Aktuální dění v České republice sleduje redakce v tomto živém přenosu.

Hlavní výrobní závod Kofoly sídlí v Krnově a společnost také vlastní pivovary v Litovli a Hanušovicích. Podle informací z médií byly tyto provozy z velké části zatopené, což může mít vážný dopad na výrobu a distribuci nápojů.

Analytik Jan Bystřický z České spořitelny uvedl pro SZ Byznys, že trh pravděpodobně reaguje na zprávy ohledně záplav, ačkoliv Kofola dosud nevydala žádné oficiální stanovisko.

„Tyto zprávy pro ni nejsou dobré,“ dodal Bystřický. Investoři tak zřejmě zohledňují možný dopad povodní na finanční výsledky společnosti v nadcházejících obdobích.

„Celkově lze předpokládat kromě materiálních škod i výrazné narušení prodejů a dopad do logistiky hlavně na Moravě. Předpokládáme velmi předběžně dopad ve vyšších desítkách milionů korun do provozního zisku,“ uvedl Bystřický.

Foto: Trading View, Seznam Zprávy

Akcie Kofoly zahájily pondělní obchodování poklesem, později část ztrát odmazaly.

Doporučované