Hlavní obsah

Akcie ČEZ po Stanjurově oznámení o windfall tax klesají

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Akcie společnosti ČEZ ve čtvrtek klesají přibližně o dvě procenta na cenu 885 korun za kus. Vliv na to má i oznámení ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS), že vláda bude i nadále vybírat daň z mimořádných zisků.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Ministr financí Zbyněk Stanjura ve čtvrtek novinářům řekl, že celkové příjmy státu z mimořádných daní, takzvané windfall tax do konce letošního roku nepokryjí výdaje, které stát měl s energetickou krizí.

Právě vyrovnanou bilancí Stanjura dříve podmiňoval možné zkrácení windfall tax. Daň tak bude platit i v příštím roce, který je podle zákona poslední, kdy se má uplatňovat.

„Deficit na konci letošního roku bude kolem 35 miliard. Já jsem říkal, že pokud mimořádné příjmy a mimořádné výdaje budou přibližně stejné, tak jsem připraven to (možné předčasné ukončení vybírání daně) navrhnout, ale ony nejsou. Výdaje zatím převyšují zásadním způsobem ty příjmy, takže předpokládám, že bude dodržen zákon a že to bude platit pro tři zdaňovací období pro roky 2023 až 2025,“ řekl Stanjura.

Návrh státního rozpočtu na příští rok bude podle něj s příjmy z windfall tax počítat.

„Ministr financí nyní přichází se zdůvodněním, že daň z mimořádných zisků bude pokrývat mimořádné výdaje z let předešlých. Otázkou je, proč tedy navrhoval její zrušení už po roce či dvou, když mohl tušit to, co říká dnes,“ ptá se hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

„Tedy že mimořádné výdaje z kritických let 2022 a 2023 nepokryje jen daň z mimořádných zisků vztažená k roku 2023 nebo k létům 2023 a 2024, zvláště když se od bank na této mimořádně dani loni nepodařilo vybrat prakticky nic – inkaso zaostalo za původním plánem v rozsahu více než tří desítek miliard korun,“ dodává.

„Není divu, že akcie ČEZ dnes po oznámení pokračování daně z mimořádných zisků nabraly ‚směr jih‘ a ztrácejí přes dvě procenta,“ dodal Kovanda.

Analytik Capitalinked Radim Dohnal dokonce označil zachování windfall tax za největší chybu vlády od jejího vzniku.

„Podle mých výpočtů na veškeré náklady sanace energetické krize postačila inkasa daní již k druhému čtvrtletí 2024, dále v této mimořádné dani pro mimořádné situace nebylo nutné pokračovat. Pokračování daně poškodí investiční kapacitu ČEZ, minoritní akcionáře, podnikatelské a investiční prostředí v ČR, demotivuje od investic do energetiky,“ řekl pro ČTK.

Doporučované