Hlavní obsah

Facebook zase táhne mladé dospělé. Přilákal jich nejvíc za tři roky, tvrdí Meta

Foto: rafapress, Shutterstock.com

Společnost Meta provozující Facebook za nárůstem vidí výsledek jejích snah přiblížit se mladším lidem.

U mladších lidí v posledních letech zabodoval zejména TikTok. Facebook se je ale snaží získat zpět.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Facebook znovu získává popularitu mezi mladší generací. Jeho mateřská společnost Meta v pátek uvedla, že ho používá nejvíce mladých dospělých za poslední tři roky.

Vůbec poprvé ve své historii společnost zveřejnila demografické údaje, podle kterých více než 40 milionů dospělých Američanů a Kanaďanů ve věku 18 až 29 let nyní kontroluje Facebook denně.

Nárůst je výsledkem snahy společnosti udělat z platformy opět místo pro všechny generace. V posledních letech se totiž stala místem spíš pro starší a pozornost mladých lidí se soustředila více na aplikaci pro krátká videa TikTok, kterou vlastní čínská společnost ByteDance.

Facebook je podle Mety sice stále pro všechny, bylo podle ní ale nutné přizpůsobit ho v některých ohledech budoucí generaci uživatelů sociálních médií. Společnost se proto například rozhodla zlepšit způsob, kterým je uživatelům doporučován obsah, nebo rozšířit generativní umělou inteligenci. V nejbližších letech plánuje také další inovace.

„Mladí dospělí procházejí velkými změnami - stěhují se, jdou na vysokou školu, získávají první zaměstnání nebo byt. A Facebook jim s tím vším může pomoci, ať už jde o hledání výhodných nabídek nábytku na Marketplace, zkoumání jejich zájmů pomocí Reels a ve skupinách, propojení s místními komunitami a malými podniky nebo hledání někoho, kdo se jim líbí na Facebook Dating,“ vysvětluje Meta změny v tiskové zprávě.

Facebook nedávno oslavil 20. výročí od svého založení. Na konferenci v New Yorku šéf sítě Tom Alison uvedl, že toto výročí přimělo vedení společnosti k tomu, aby si uvědomilo, že Facebook se musí vyvíjet, aby zůstal relevantní pro další generace, píše agentura Reuters.

Podle loňského průzkumu výzkumné organizace Pew používá Facebook jen asi třetina amerických teenagerů, což je výrazný pokles oproti předchozím průzkumům, které skupina provedla v letech 2014 a 2015, píše Reuters. Pro srovnání: Podíl všech dospělých Američanů, kteří tvrdí, že používají Facebook, zůstává od roku 2016 relativně stabilní a pohybuje se kolem 68 procent.

Doporučované