Hlavní obsah

Dostavba Dukovan se komplikuje kvůli vlastníkům Westinghousu, píší v Koreji

Foto: Shutterstock.com

Jaderná elektrárna Dukovany.

Korejská delegace se během léta snažila v USA uhladit právní spor o to, jestli může v Česku použít americké technologie. Vrátila se ale bez úspěchu, píše korejský deník Chosun Daily.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Zakázka na dva nové bloky v Dukovanech „by mohla čelit vážným komplikacím“, pokud korejský vítěz tendru nevyřeší spor s americkým Westinghousem ohledně využití jeho technologií. Píše o tom korejský deník Chosun Daily, podle kterého jeli kvůli tomu do USA v srpnu jednat tři vysocí korejští představitelé, ale marně.

Do USA se kvůli Dukovanům vypravil jihokorejský ministr průmyslu Ahn Duk-geun, prezident dodavatelské společnosti KHNP Hwang Joo-ho a prezident státního podniku KEPCO, který je matkou KHNP, Kim Dong-cheol.

„Setkali se s vysokými představiteli Westinghousu a amerického ministerstva pro energetiku, ale vrátili se bez výrazného pokroku,“ stojí v pondělním článku korejského listu, který navazuje na sérii předchozích textů o sporu s Američany.

Korejskou firmu KHNP vybrala česká vláda v červenci ve finálním duelu s francouzskou EdF. Westinghouse vyřadila už v lednu s odůvodněním, že nepodal nabídku podle požadovaných podmínek.

Dlouhý spor mezi Westinghousem a KHNP se týká technologií, které mají americký původ a korejské reaktory z nich vycházejí. Westinghouse v červenci krátce po výběru KHNP vydal prohlášení, že Korejci nejsou oprávněni vyvážet to, co v Česku nabízejí, a korejskou firmu obvinil z porušování amerických pravidel.

KHNP reagovala tím, že má na věc jiný pohled a že k žádnému porušení amerických vývozních regulí kvůli Dukovanům nedojde. Podle článků v korejském deníku ale bude potřeba střet nějak vyřešit, a to do března příštího roku, kdy má být v Česku podepsána smlouva o vybudování elektrárny.

Spor se týká závazků jdoucích hodně do minulosti, konkrétně ke smlouvě o vývozu jaderných technologií, podepsané už v roce 1978. Když Korejci v roce 2009 vyhráli kontrakt na stavbu jaderné elektrárny ve Spojených arabských emirátech, souhlas z USA se povedlo hladce dojednat. Teď je ale situace jiná.

„Westinghouse nyní v souvislosti s českým projektem přichází s námitkami ohledně duševního vlastnictví a odmítá souhlas udělit. Americké ministerstvo energetiky se odmítlo zapojit s tím, že spor je záležitostí KHNP a Westinghousu,“ přibližuje korejský list.

V jiném návazném článku stejní autoři píší o tom, že podle jejich zdrojů stojí za obstrukcemi vlastnická struktura Westinghousu. Firma prošla v minulé dekádě bankrotem a nyní je v rukou dvou akcionářů – investičního fondu Brookfield a firmy Cameco, což je těžař a dodavatel jaderného paliva.

Podle Chosun Daily za námitkami stojí „silná orientace na okamžitou ziskovost“ vlastníků Westinghousu a také snaha včas se ozvat a pojistit se pro případ, že Dukovany jsou jen začátek budoucí úspěšné expanze korejského jaderného programu po světě.

Podobně korejsko-americký střet popsala předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. V rozhovoru pro Český rozhlas mluvila o tom, že nakonec očekává podobnou dohodu mezi KHNP a Westinghousem jako v případě elektrárny Barakah v Emirátech, kde se Korejci nakonec s Američany o část zakázky podělili.

Podle Drábové by taková dohoda mohla i usnadnit povolování korejských bloků, které zatím nikde v Evropě nestojí. „My bychom to rádi viděli. A řeknu vám proč. Protože na tom projektu Barakah šlo o systém kontroly řízení, který dodal Westinghouse. A nám by to ohromně zjednodušilo licencování. Protože ten systém Eagle je na Temelíně,“ uvedla před měsícem Drábová.

Česká vláda spoléhá na to, že Korejci si spor sami vyřeší. „Součástí nabídky toho preferovaného dodavatele je plná garance za to, že veškeré náklady, které by plynuly z výsledků těch sporů, by šly za tím preferovaným dodavatelem, a ne na úkor českého státu nebo českého investora,“ uvedl v České televizi po výhře KHNP ministr financí Zbyněk Stanjura.

Odvolání Američanů

Společnost Westinghouse v pondělí oznámila, že se odvolala k antimonopolnímu úřadu. Podle společnosti ČEZ ale neoprávněně.

Doporučované