Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Ztracená kytara Lennona trhla aukční rekord. Je nejdražší nástroj Beatles

Ztracená kytara Lennona trhla aukční rekord. Je nejdražší nástroj Beatles.Video: Jan Marek

Byla ztracená více než půlstoletí, než ji konečně našli na půdě. A pouzdro už leželo v kontejneru. Teď se kytara frontmana legendární kapely vydražila za téměř 70 milionů.

Článek

Souhrn článku v audioverzi naleznete na konci textu.

V úvodní videoreportáži si můžete prohlédnout kytaru, která se stala nejdražším hudebním nástrojem od Beatles, co se kdy prodal v aukci. Jedná se o model Hootenanny o 12 strunách, který vyrobil bavorský podnik Framus na začátku 60. let a John Lennon na ní potom v roce 1965 nahrál album Help! s hity jako Yesterday nebo Help! K vidění byla i ve stejnojmenném filmu.

Informace a záběry si můžete poslechnout i prohlédnout v úvodní videoreportáži.

Ze slavné kapely na ni hrál přitom ještě George Harrison a posloužila také při nahrávání dalšího alba Rubber Soul. Později ji ale darem dostali muzikanti z dua Peter a Gordon, kteří často hráli písně od Beatles. A na konci 60. let se pak na celé dekády ztratila, než ji získala americká aukční síň Julien’s Auctions.

Darren Julien, šéf Julien’s Auction, v úvodní videoreportáži SZ Byznys popisuje, jak mu jednoho dne volalo neznámé číslo. Muž na druhém konci mu vysvětlil, jak na půdě domu svých rodičů při stěhování našel kytaru, o které mu jeho otec řekl, že původně patřila Johnu Lennonovi. On sám ji dostal od Gordona z dua Peter a Gordon na konci 60. let.

„Ten syn nám řekl, že vždycky slýchal svého tátu o této kytaře mluvit, ale věřil, že je ztracená,“ dodává ve videu Martin J. Nolan, spoluzakladatel aukční síně.

Absolutním rekordmanem zůstává frontman Nirvany

Dražebníci z Julien’s Auctions odhadovali cenu kytary na 600 až 800 tisíc dolarů, ale věřili, že by mohla pokořit i nejdražší kytaru na světě, a to model Martin D-18E Kurta Cobaina z koncertu MTV Unplugged v roce 1993, kterou v roce 2020 prodali za 6,01 milionu dolarů.

To se nestalo. Nového majitele ale našla za 2,9 milionu dolarů neboli skoro 67 milionů korun. O 500 tisíc dolarů tak posunula rekord tehdy nejdražšího hudebního nástroje od Beatles prodaného v aukci, který držela jiná Lennonova kytara, která byla ztracená 40 let. Tahle oproti ní ale měla ještě něco navíc.

„Potkali jsme tu nejmilejší rodinu. A zeptali jsme se jí, jestli nebyla v pouzdře. A oni řekli, že ano, ale bylo tak domlácené, že jej hodili do koše,“ popisuje Nolan. „Ano, protože se stěhovali, tak spoustu věcí dali do kontejneru. A přímo tam nahoře bylo to kytarové pouzdro. Takže jsme vyšli ven a vzali jej. A důvod, proč jsme se ptali, byl, že jsme našli fotky tohoto pouzdra v nahrávacím studiu s Lennonem, takže je opravdu součástí příběhu,“ doplňuje Darren Julien.

„A to máme rádi. Ten samotný nástroj je úžasný, ale je to o těch příbězích okolo,“ říká dál Nolan.

Rekordní kytara je podle Julien’s Auctions pravděpodobně také poslední nástroj od Beatles, který se dostává na trh, což také mohlo zvýšit její cenu. A její dřevěné tělo navíc perfektně odpovídá tomu, na které John Lennon a George Harrison hráli. Dražebníci uvádí, že plní takovou roli otisku prstu a je i ve stavu, ve kterém ji nechali.

Doporučované