Hlavní obsah
Velký znak České republiky

Volby do Senátu

Čekáme na první výsledky
Výsledky voleb

Ztracená kytara Lennona trhla aukční rekord. Je nejdražší nástroj Beatles

Ztracená kytara Lennona trhla aukční rekord. Je nejdražší nástroj Beatles.Video: Jan Marek

Byla ztracená více než půlstoletí, než ji konečně našli na půdě. A pouzdro už leželo v kontejneru. Teď se kytara frontmana legendární kapely vydražila za téměř 70 milionů.

Článek

Souhrn článku v audioverzi naleznete na konci textu.

V úvodní videoreportáži si můžete prohlédnout kytaru, která se stala nejdražším hudebním nástrojem od Beatles, co se kdy prodal v aukci. Jedná se o model Hootenanny o 12 strunách, který vyrobil bavorský podnik Framus na začátku 60. let a John Lennon na ní potom v roce 1965 nahrál album Help! s hity jako Yesterday nebo Help! K vidění byla i ve stejnojmenném filmu.

Informace a záběry si můžete poslechnout i prohlédnout v úvodní videoreportáži.

Ze slavné kapely na ni hrál přitom ještě George Harrison a posloužila také při nahrávání dalšího alba Rubber Soul. Později ji ale darem dostali muzikanti z dua Peter a Gordon, kteří často hráli písně od Beatles. A na konci 60. let se pak na celé dekády ztratila, než ji získala americká aukční síň Julien’s Auctions.

Darren Julien, šéf Julien’s Auction, v úvodní videoreportáži SZ Byznys popisuje, jak mu jednoho dne volalo neznámé číslo. Muž na druhém konci mu vysvětlil, jak na půdě domu svých rodičů při stěhování našel kytaru, o které mu jeho otec řekl, že původně patřila Johnu Lennonovi. On sám ji dostal od Gordona z dua Peter a Gordon na konci 60. let.

„Ten syn nám řekl, že vždycky slýchal svého tátu o této kytaře mluvit, ale věřil, že je ztracená,“ dodává ve videu Martin J. Nolan, spoluzakladatel aukční síně.

Absolutním rekordmanem zůstává frontman Nirvany

Dražebníci z Julien’s Auctions odhadovali cenu kytary na 600 až 800 tisíc dolarů, ale věřili, že by mohla pokořit i nejdražší kytaru na světě, a to model Martin D-18E Kurta Cobaina z koncertu MTV Unplugged v roce 1993, kterou v roce 2020 prodali za 6,01 milionu dolarů.

To se nestalo. Nového majitele ale našla za 2,9 milionu dolarů neboli skoro 67 milionů korun. O 500 tisíc dolarů tak posunula rekord tehdy nejdražšího hudebního nástroje od Beatles prodaného v aukci, který držela jiná Lennonova kytara, která byla ztracená 40 let. Tahle oproti ní ale měla ještě něco navíc.

„Potkali jsme tu nejmilejší rodinu. A zeptali jsme se jí, jestli nebyla v pouzdře. A oni řekli, že ano, ale bylo tak domlácené, že jej hodili do koše,“ popisuje Nolan. „Ano, protože se stěhovali, tak spoustu věcí dali do kontejneru. A přímo tam nahoře bylo to kytarové pouzdro. Takže jsme vyšli ven a vzali jej. A důvod, proč jsme se ptali, byl, že jsme našli fotky tohoto pouzdra v nahrávacím studiu s Lennonem, takže je opravdu součástí příběhu,“ doplňuje Darren Julien.

„A to máme rádi. Ten samotný nástroj je úžasný, ale je to o těch příbězích okolo,“ říká dál Nolan.

Rekordní kytara je podle Julien’s Auctions pravděpodobně také poslední nástroj od Beatles, který se dostává na trh, což také mohlo zvýšit její cenu. A její dřevěné tělo navíc perfektně odpovídá tomu, na které John Lennon a George Harrison hráli. Dražebníci uvádí, že plní takovou roli otisku prstu a je i ve stavu, ve kterém ji nechali.

Doporučované