Hlavní obsah

Vydražily se ikonické filmové slipy Supermana. Porazily i bradavky Batmana

Tohle jsou ikonické filmové slipy Supermana, co v aukci porazily i bradavky Batmana.Video: Jan Marek

 

Reklama

Tento Supermanův kostým nosil první herec ztvárňující vůbec prvního z nejznámějších superhrdinů, které miliony dětí milovaly pro nadlidské schopnosti i cit pro spravedlnost. A teď si ho za miliony korun jeden fanda i koupil.

Článek

Informace spolu se záběry si můžete poslechnout i prohlédnout ve videoreportáži.

Clark Kent alias Superman je první široce známý komiksový superhrdina, který i dnes patří mezi ty nejslavnější. V časopise Action Comics debutoval v červnu 1938, kdy se vydavatelství zároveň přejmenovalo na teď už celosvětově známé DC, neboli Detective Comics. Konkurenční svět Marvel Comics svého prvního superhrdinu, tedy Human Torche, otiskl v říjnu 1939.

Premiéru v kinech si ve stejnojmenném filmu létající muž s nadlidskou silou ale odbyl až v prosinci 1978. Svou tvář mu tehdy propůjčil dnes už zesnulý Christopher Reeve, a v jeho podání se také zařadil mezi kultovní snímky světové kinematografie. Takže asi není divu, že když teď Supermanův oblek zamířil do aukce, prodal se víc než šestkrát dráž než třeba Batmanův kostým.

„Během produkce byl zvyk „dědit“ rekvizity. A jak se natáčela pokračování, rozpočet opravdu klesal. To dokládá, že části obleku používali znovu na další filmy,“ vysvětluje v reportáži v úvodu článku Stephen Lane, zakladatel a CEO společnosti, která kostým vydražila.

Kápe se recyklovala pro další filmy – slipy ne

„Pojďme si to projít od hlavy až k patě. Takže horní část – tyhle svršky, byla ve skutečnosti vyrobená pro Supermana 3, a tak je i označená. Slipy a legíny jsou zase pro Supermana 2. A plášť je označený a byl vyrobený pro Supermana 1, a pak opět použitý pro Supermana 2,“ dodal šéf dražebníků.

Oblek složený z kousků ze tří prvních snímků Superman vydražil britský aukční dům filmových rekvizit Prop Store minulý týden, a to bezmála za 360 tisíc dolarů, čili asi skoro devět milionů korun. Odhadovalo se přitom, že by se mohl prodat i za půl milionu dolarů. Kostým totiž skrývá nejednu zajímavost.

„Na tom plášti je opravdu zajímavé, že původně mohl být používaný jako kápě pro létání. Takže tady uvnitř můžeme vidět, že tu je díra, která byla původně do pláště navržena pro závěsný postroj, a následně byla mnohokrát opět zašitá,“ ukazuje a prozrazuje ve videu dál Lane.

„A vespod je další důkaz toho, že šlo o kápi pro létání, protože tam dole jsou malé kapsy, které se navlékaly na primitivní mechanismus, který byl k Christopherovi Reevovi připevněný. Ten měl takové základní motory a postranní dráhy, které z něj lezly a byly rovné, což vytvářelo dojem větru, když byl zavěšený,“ doplnil výkonný ředitel aukčního domu Prop Store.

Svršky opotřebené hercem i stářím

Na létání byly designované i boty patřící k obleku, které měly pro tento účel na červeno nabarvenou také podrážku. Plášť a další části obleku mají podle britské aukční síně „menší stopy opotřebení vzniklé používáním při natáčení i stářím.“ Jinak by ale kostým měl být údajně ve „fantastické kondici.“

Anonymní kupec kromě červeného pláště a bot dostal samozřejmě rovněž pověstné nylonové slipy, modré svršky s velkým S na hrudi, legíny a žlutý pásek. Součástí jeho nákupu byla také samotná figurína v životní velikosti včetně busty Chistophera Reeva.

Designér figuríny, který stvořil mistra Yodu

Figurínu realisticky, i kvůli použití u natáčení létajících scén, vyrobil uznávaný britský filmový maskér Stuart Freeborn – přezdívaný „praotec moderního make-up designu,“ který se nejvíc vyznamenal svou prací na původní trilogii Star Wars včetně loutky mistra Yody. Dokonce i skleněné oči figuríny Supermana nabarvil podle laserového skenu amerického herce.

S hyperrealistickou bustou hercovy hlavy – v tomto případě George Clooneyho – se letos v červenci prodával i proslulý Batmanův oblek s bradavkami z natáčení pátého filmu s netopýřím superhrdinou. Pro srovnání se vydražil za 57,5 tisíce dolarů, tedy 1,4 milionu korun, a to byla startovací částka 40 tisíc dolarů.

Nejdražší filmový kostým v aukci vůbec

Co se týče filmových rekvizit a obleků celkově, nejen v komiksu, je rekordmankou Marilyn Monroe a její rovněž kultovní bílé šaty z filmu Slaměný vdovec z roku 1955. V červnu 2011 je anonymní kupec vydražil za 5,6 milionu dolarů – odhad aukční síně překonaly o 3,6 milionu.

A co se pak týče samotného prvního filmu Superman, s rozpočtem 55 milionů dolarů jen ve Spojených státech utržil v kinech bezmála 135 milionů dolarů a celosvětově přes 300 milionů dolarů. Řadí se tak mezi nejúspěšnější snímky stříbrných pláten 70. let. A dokonce získal tři nominace na Oscara.

Role jednoho z nejslavnějších komiksových hrdinů v sérii čtyř filmů až do 80. let také celosvětově proslavila Christophera Reeva.

Herec narozený 25. září 1952 v New Yorku byl spolu s Robinem Williamsem jedním ze dvou studentů, které vybrali ke studiu herectví na prestižní Juilliard School. I proto se asi snažil, aby nezůstal hercem jediné role, a natočil více než čtyři desítky většinou televizních snímků, než 11. října 2004 zemřel na infarkt.

Jeho filmová kariéra ale skončila už devět let předtím, když se mu v květnu 1995 stal osudným jeho koníček – jízda na koni. Při jezdecké soutěži ve Virginii ho jeho kůň vyhodil se sedla a Reeve po pádu na hlavu a zlomení krčních obratlů ochrnul. Jeho poslední film byl tentýž rok paradoxně snímek Mimo podezření, kde ztvárnil muže odsouzeného k životu na vozíku.

Reklama

Doporučované