Hlavní obsah

Ve Španělsku prodali nejdražší sýr na světě. Kolo stálo jako nová škodovka

Ve Španělsku prodali nejdražší sýr na světě. Kolo stálo jako nová škodovka.Video: Jan Marek

O ceně národního dědictví vědí španělští výrobci sýrů, kteří se drží starých receptur a své plesnivé chuťovky pěstují doslova v jeskyni. To se samozřejmě odráží i na ceně. Rekordman s „modrou krví“ se dostal na cenu elektromobilu.

Článek

Díváte se na ten nejdražší sýr na světě. Pochází ze Španělska, jmenuje se Cabrales a je to druh modrého sýra. Jedno kolo vážící 2,5 kilogramu se v neděli 25. srpna dražilo v tamní aukci, a to s otevírací nabídkou 3000 eur, tedy 75 000 korun.

Nakonec se ale kotouč prodal za 36 tisíc eur, tedy dvanáctinásobek, a zapsal se do Guinessovy knihy rekordů. V přepočtu to je 900 tisíc korun, což je cena, na které začíná třeba elektromobil Škoda Enyaq.

Informace a záběry si můžete poslechnout i prohlédnout v úvodní videoreportáži.

Sýrového rekordmana v aukci vyhrála restaurace El Llagar de Colloto u Ovieda, což je hlavní město regionu Asturias na severu Španělska, odkud nejdražší sýr pochází. Přesněji ze stejnojmenného údolí Cabrales.

Tento podnik se postaral také o předchozí sýrové rekordy –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ loni koupil jedno kolo za 30 tisíc eur (750 000 korun), v roce 2019 za 20,5 tisíce eur (512 500 korun) a v roce 2018 za 14 300 eur (357 500 korun). Podle svého vyjádření má vášeň pro venkov a práci sýrařů.

Proč je tento sýr tak cenný? Tajemství se ukrývá v jeho náročné výrobě.

Jak se rekordní chuťovka vyrábí?

Tradiční španělský řemeslný a polotvrdý sýr se vyrábí ze směsi kravského, ale i ovčího a kozího mléka. Přesné složení může být různé podle výrobce. Ten prodaný pochází z rodinného podniku Pendás v Los Puertos, který si jako všechny ostatní svoji recepturu střeží.

Kola zrají v horské jeskyni ve výšce 1400 metrů v teplotě sedmi stupňů Celsia, a to nejméně po dobu osmi měsíců. Vlhko a chlad podporují růst plísní rodu štětičkovec, ze kterých se vyrábí třeba penicilin a které sýru dávají jeho typickou chuť a texturu s modrými žilkami. A k nejbližší silnici je rodina snáší pěšky.

Často se v kuchyni podává například k hovězímu. Do Evropské unie se ho vyváží více než 54 tisíc kilo za rok a do ostatních zemí přes 18 tisíc.

Doporučované