Hlavní obsah

Jako kdyby panely zabraly čtvrt Prahy. Chystá se největší solární farma světa

Foto: Shutterstock.com/abriendomundo

Ilustrační foto.

Austrálie chce za 456 miliard korun vybudovat největší solární farmu na světě, která bude dodávat elektřinu do Singapuru. Tamní ministryně životního prostředí zdůrazňuje, že jde o generační investici do zelené budoucnosti.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Australská vláda schválila plán na vybudování rozsáhlé solární farmy na severu země, která by přenášela energii podmořským kabelem do Singapuru. Projekt má hodnotu 30 miliard australských dolarů, v přepočtu tedy 429 miliard korun, uvádí agentura AP.

Projekt známý jako Sun Cable zabere plochu 12 400 hektarů, což odpovídá zhruba čtvrtině rozlohy Prahy. Vyrobená energie by se měla přenést 800kilometrovým nadzemním vedením do města Darwin, hlavního města Severního teritoria, a odtud 4300 kilometrů dlouhým podmořským kabelem až do Singapuru.

Projekt slibuje, že by měl Singapuru dodat až 15 procent jeho roční spotřeby elektřiny. To by odpovídalo zhruba osmi terrawatthodinám elektřiny.

Solární farma začne podle australské ministryně životního prostředí z Australské strany práce Tanyi Plibersekové vyrábět energii v roce 2030 a měla by vytvořit více než 14 000 pracovních míst.

„Tento rozsáhlý projekt je určujícím dílem infrastruktury,“ uvedla australská ministryně v písemném prohlášení ve středu. „Bude to největší solární areál na světě a předznamenává Austrálii jako světového lídra v oblasti zelené energie,“ dodala.

Energetika je v Austrálii závislá na uhlí a zemním plynu a vývoz těchto paliv pomáhá podporovat její ekonomiku. Austrálie měla v roce 2022 nejvyšší emise skleníkových plynů na obyvatele ze všech členských zemí OECD, uvádí společnost Statista.

Hlavní australská opoziční strana, pravicová Liberální strana Austrálie, v červnu oznámila plány na výstavbu prvních jaderných elektráren v zemi již v roce 2035, což podle AP znamená, že hlavní strany budou ve volbách, které se budou konat za rok, rozděleny v názoru na to, jak Austrálie omezí emise skleníkových plynů.

„Australané mají na výběr mezi přechodem na obnovitelné zdroje energie, který již probíhá a vytváří pracovní místa a snižuje ceny, nebo placením za drahou jadernou fantazii, která se možná nikdy neuskuteční,“ řekla Pliberseková, která jadernou cestu odmítá a argumentuje kromě jiného finanční náročností.

Doporučované