Hlavní obsah

Umělá inteligence se dere na bojiště. Fascinuje armády i investory

Foto: Israel Defense Forces

Izraelští vojáci používají brýle s českým systémem rozšířené reality. Ilustrační foto.

Zbrojní firmy a vojáci stále více využívají moderní technologie. Například izraelská armáda používá systémy rozšířené reality od české firmy Quatenar AR. Mezi hlavní investory do obranných technologií v Česku patří skupina CSG.

Článek

Speciální útvar izraelské armády nazvaný Jednotka 9900 zpracovává statisíce snímků krajiny, měst, jednotlivých budov i například tunelů a vytváří z nich trojrozměrné modely, které pak mají k dispozici i vojáci přímo v terénu. Rozšířenou realitu využívá při leteckých úderech i pozemních operacích v Libanonu i v Pásmu Gazy.

Jednotka získává data z dronů i satelitů a vojáci si díky rozšířené realitě mohou například virtuálně projít budovy, které mají za úkol obsadit. Jednotka navíc provozuje i drony, které snímky pořizují.

Modely prostředí, v němž se nacházejí, vojáci sledují pomocí speciálních brýlí. Na vývoji softwaru pro tato zařízení spolupracuje i česká firma Quatern AR. „Modely se po zpracování nahrají do polních notebooků, ke každému jsou připojeny čtvery brýle,“ popisuje fungování systému zakladatel firmy Jan Hovora.

„Je to celé lokální, nevyžaduje to připojení na cloud. Je to vlastně téměř každý den updatovaný model nějakého území s dvoucentimetrovou přesností,“ říká Hovora. Quatern AR na vývoji spolupracuje s izraelskou společností Skyline SW Systems a dodává software, který vymodelovaný obraz přenáší do brýlí.

Na rozdíl od běžných virtuálních brýlí, které mají zařízení pro provoz aplikací s rozšířenou realitou a bývají tak velké a těžké, mohou být brýle se softwarem od Quatern AR menší a lehčí. „Přenáší se do nich pouze obraz, takže uživatele nebolí krk ani při delším nošení,“ říká Hovora.

Izraelská armáda podle Hovory v současnosti využívá desítky až stovky brýlí se systémem od české firmy. „Zachraňuje to životy vojáků i civilistů v zastavěném prostředí. Myslím, že jsme jedna z mála firem na světě, která má technologii rozšířené reality takovýmhle způsobem nasazenou,“ poznamenává.

Technologie Quatern AR může sloužit i k civilním účelům, například v medicíně ke 3D modelování snímků magnetické rezonance a výpočetní tomografie. Zatím má ale Hovorova firma zákazníky pouze v obranném průmyslu. „Je to asi tím, co se dnes ve světě děje, než že bychom vyvíjeli software primárně pro defense. My prostě vyvíjíme zobrazovací metodu,“ říká.

Miliardy dolarů pro startupy

Jan Hovora má s vývojem technologií pro obranný průmysl bohaté zkušenosti. Jako spoluzakladatel herního studia Bohemia Interactive byl u zrodu spřízněné společnosti Bohemia Interactive Simulations, která vyvíjí tréninkové simulační programy pro americkou i australskou armádu.

Firmu v roce 2013 koupil americký investiční fond Riverside, který ji před dvěma lety prodal nadnárodní zbrojovce BAE Systems. S bývalými kolegy z Bohemia Interactive spolupracuje Jan Hovora dosud - podíl v Quatern AR drží mimo jiné i investiční fond SPM Invest Marka Španěla a Slavomíra Pavlíčka.

V roce 2017 pak založil Hovora společnost Pocket Virtuality, která se zabývá aplikováním rozšířené a virtuální reality do průmyslových procesů. Firmu loni od investorů koupila zbrojní skupina CSG Michala Strnada.

Investice zbrojních firem do startupů vyvíjejících umělou inteligenci, rozšířenou realitu a další nové technologie rostou po celém světě. Podle poradenské společnosti J. P. Morgan vložili investoři v letech 2022 a 2023 do těchto společností 70 miliard dolarů (1,6 bilionu korun), přičemž letos očekávají investice ve výši 25 miliard dolarů (přes půl bilionu korun). Startup Anduril, který vyrábí autonomní drony a další zbraňové systémy, získal v červnu od investorů 1,5 miliardy dolarů (35 miliard korun).

Peníze do technologických firem plynou i v Evropě, kde by v důsledku zhoršující se mezinárodní situace a zvýšených výdajů na obranu mohly letos investice do technologických startupů překonat poprvé hranici miliardy dolarů (23 miliard korun). Lídrem je v tomto ohledu německý startup Helsing, který vyvíjí umělou inteligenci pro drony a kterému letos v červenci poslali investoři 450 milionů dolarů.

V Česku vede CSG

Mezi českými zbrojovkami patří k největším investorům skupina CSG. Letos koupila další startup, společnost Smartoo, která podobně jako Pocket Virtuality vyvíjí systémy rozšířené reality. Výši investic ani v jednom případě ale firmy nezveřejnily.

„Tyto technologie našly první uplatnění v marketingu, zejména při vizualizaci výrobků v rozšířené realitě na výstavách a konferencích. Postupně se začaly využívat také v oddělení výzkumu a vývoje pro zobrazení návrhů a při poskytování vzdálené podpory během servisních úkonů, například při opravě a údržbě letadel nebo radarů,“ říká ředitel Pocket Virtually Bohuslav Paule.

CSG Aerospace, která zastřešuje technologické firmy v rámci Strnadovy skupiny, se tak zabývá i využitím umělé inteligence. „Produkty firem skupiny jsou využívány například v oblasti prediktivní údržby nebo dokážou předpovídat vývoj cen drahých kovů na burze. Další oblastí zájmu a působení je rozvoj U-space, tedy systému pro regulaci a bezpečné začlenění bezpilotních letadel do vzdušného prostoru,“ říká Paule.

O nové technologie se zajímá také skupina Colt CZ Group, mezi jejíž klíčové produkty patří střelné zbraně a po akvizici společnosti Sellier & Bellot i střelivo. Firma sice přímo do startupů zatím neinvestovala, drží ale podíl ve společnosti Cardam, která se zabývá inovacemi při výrobě založené na využití pokročilých matematických simulací a aditivních technologií.

„Zároveň podporujeme přípravu na nástup nových technologií a požadavků od zákazníků v našich výrobních společnostech. Například v Sellier & Bellot realizujeme investice do nontox a bezolovnatého střeliva, kde poptávka v budoucnu poroste,“ uvádí mluvčí Colt CZ Group Eva Svobodová. Skupina také pokračuje ve vývoji systému automatického řízení palby, který převzala spolu s projektem granátometu Mk 47.

Mezi investory do obranných startupů jsou ale i společnosti stojící mimo zbrojní průmysl. Zakladatel investiční skupiny Rockaway Capital Jakub Havrlant letos v březnu koupil přes svou firmu Piombiono Group prostějovského výrobce rušiček dronů.

„Rockaway se od svého vzniku zaměřuje na digitální inovace, a přestože jde o novou oblast v našem portfoliu, URC Systems přímo zapadá do naší investiční strategie,“ uvedl pro SZ Byznys mluvčí Rockaway Capital Marek Blahuta.

Havrlantova skupina má poodle Blahuty s URC Systems ambiciózní plány a počítá s mezinárodní expanzí. „Ty zahrnují nejen udržení stávajícího dynamického růstu, ale také výraznou expanzi na globální trhy. URC Systems se ve svém oboru řadí mezi lídry, a to jí dává vynikající výchozí pozici pro konkurenci na mezinárodním poli,“ dodal mluvčí.

Investuje i česká armáda

Do nových technologií investuje v Česku i Ministerstvo obrany prostřednictvím společnosti VR Group, dceřiné firmy státního podniku LOM Praha. VR Group se zabývá primárně vývojem výcvikových simulátorů pro výrobce vojenské techniky i pro českou armádu.

„Naším hlavním partnerem je Aero Vodochody, pro které vyvíjíme simulátory pro výcvik pilotů letadel L-39 NG, nebo BAE Systems Hägglunds, pro který dodáváme komplexní simulační výcvikový systém pro bojové vozidlo pěchoty CV90. Ten je aktuálně naším největším projektem,“ říká ředitel VR Group Vít Ryška.

„Virtuální a rozšířená realita tvoří jen část našeho portfolia. Používáme ji jednak pro jednoduché letecké simulátory, tak v rámci takzvané virtuální údržby pro výcvik technického personálu, který jejich prostřednictvím může provádět nácvik údržby bez nutnosti využívat reálnou techniku,“ říká Ryška. Brněnská firma má asi 80 zaměstnanců a dosahuje čtvrtmiliardového obratu.

Doporučované