Hlavní obsah

Ukrajinky ke strojům. Muže na frontě nahrazují ve firmách ženy

Foto: Renata Matějková, Seznam Zprávy

Ilustrační foto

Kvůli válce odešli Ukrajinci na frontu a začal se projevovat nedostatek pracovní síly. Firmy se proto obracejí na ženy, mladé a starší pracovníky, aby udržely svůj provoz. Podle analytiků tato krize ohrožuje hospodářský růst země.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Válka Ruska proti Ukrajině odčerpává pracovní sílu obou států – ale mnohem víc to vzhledem k počtu obyvatel řeší Ukrajina. Firmy se snaží pokrýt nedostatek zaměstnanců tím, že přijímají více žen na tradičně mužských pozicích a také se obracejí na studenty a seniory, uvádí agentura Reuters.

Vzhledem k tomu, že miliony lidí, převážně žen a dětí, jsou kvůli válce v zahraničí a desítky tisíc mužů jsou mobilizovány do armády, může podle analytiků krize zaměstnanosti ohrozit hospodářský růst.

„Situace je skutečně kritická,“ řekla Reuters ředitelka pro udržitelný rozvoj ocelářské společnosti Metinvest Tetiana Petruková. Firma patří mezi jedny z největších ukrajinských zaměstnavatelů s přibližně 45 000 zaměstnanci. Podle Reuters má v současné době přibližně 4000 volných pracovních míst.

„Deficit zaměstnanců, který pociťujeme, má dopad na naši výrobu,“ řekla Petruková „Nejsme jediní, dopadá to na všechny firmy v regionech včetně našich dodavatelů,“ dodala.

Podle údajů ukrajinské centrální banky přišla země od ruské invaze v únoru 2022 o více než čtvrtinu pracovní síly. Podle průzkumu tamního ministerstva hospodářství uvedlo 60 procent z oslovených 3000 firem, že je jejich hlavním problémem hledání kvalifikovaných pracovníků.

„Odliv pracovníků do zahraničí existoval už dávno před válkou, avšak ruská agrese jej ještě navíc výrazně zesílila, když vedla k odchodu části obyvatelstva do zahraničí,“ uvedl pro SZ Byznys hlavní ekonom banky Creditas Petr Dufek.

„Není proto překvapivé, že lidé scházejí v ekonomice, o jejímž stavu můžeme jenom spekulovat. Je logické, že válkou ničená země nemá k dispozici podrobné aktuální statistiky, abychom mohli říct, kde kdo chybí apod.,“ dodal Dufek.

Školení pro ženy a mladé

„Ukrajina bude mít s největší pravděpodobností nedostatek pracovníků i v budoucnosti, avšak nemá smysl v tuto chvíli o velikosti problému příliš hovořit,“ uvedl Dufek. „Nikdo neví, kdy a jak ruská agrese na Ukrajině skončí a kolik lidí se bude chtít nebo vůbec mít možnost vrátit.“

„Utrpěli především lidé, ekonomiku bych dal až na druhé místo,“ uvedl hlavní ekonom Creditas v souvislosti s tím, který sektor utrpěl nejvíce. „Likvidaci podléhal a doposud podléhá zejména průmysl a energetika, na kterou se invazní vojska soustředila.“

Podle centrální banky jsou nedostatkem zaměstnanců více postižena odvětví, v nichž dominují muži.

„Nabízíme školení a práci ženám, které mají minimální zkušenosti,“ řekla Ljubov Ukrainetsová, ředitelka lidských zdrojů (HR) ve společnosti Silpo, která je součástí skupiny Fozzy.

Zaměstnavatelé obracejí svou pozornost k mladým lidem a nabízejí jim školení, pracovní zkušenosti a benefity. Společnost Metinvest, která se dříve zaměřovala na studenty, nyní stále více spolupracuje s odbornými školami, uvedla Petruková.

„Chceme tomuto mladému publiku nabídnout první pořádnou zkušenost s oficiálním zaměstnáním. Dalším cílem je vybudovat skupinu talentů,“ uvedla Ilona Vološinová z Vodafone Retail.

Doporučované