Hlavní obsah

Tržby českých automobilek atakují půldruhého bilionu. Rostou i mzdy dělníků

Foto: Supergenijalac, Shutterstock.com

Ilustrační snímek.

Automobilový průmysl v Česku dál roste. Daří se firmám, jejichž tržby přesáhly 1,47 bilionu, na nadprůměrnou mzdu si podle statistik AutoSAP přijdou i zaměstnanci.

Článek

Produkce aut v Česku se podle Sdružení automobilového průmyslu (AutoSAP) poprvé vrátila na předkrizové hodnoty. Firmy zaznamenaly nárůst tržeb, polepšili si i zaměstnanci. Trend zvyšování výroby elektromobilů nadále pokračuje.

„Firmy v automobilovém průmyslu si dokázaly poradit s doznívající volatilitou v dodavatelských řetězcích a celkově dosáhly opět lepších výsledků než o rok dříve. Dostupná data ukazují i rozvoj výroby elektromobilů a jejich komponent, což je oblast, která si nárokuje nemalé investice,“ okomentoval výsledky pro ČTK prezident Sdružení automobilového průmyslu Martin Jahn. AutoSAP je dobrovolné sdružení společností zapojených do výrobního řetězce automobilového průmyslu České republiky.

Členské firmy AutoSAP v roce 2023 (meziroční změna)

  • Tržby: 1,478 miliardy Kč (+17,7 %)
  • Export: 1,266 miliardy Kč (+23 %)
  • Počet zaměstnanců: 141 862 (+1,0 %)
  • Průměrná mzda: 54 637 Kč (+8,8 %)

Zdroj: AutoSAP

Tržby tuzemských automobilek a dodavatelů dílů loni stouply o 17,7 procenta na 1,478 bilionu korun. Významný nárůst tržeb zaznamenaly v oblasti exportu, ty pokrývají 85,6 procenta zisků tuzemských automobilek. Většina vyrobených aut pak míří do evropských zemí, zejména do Německa.

Výrobci vozidel v roce 2023 (meziroční změna)

Tržby: 908 miliardy Kč (+23,4 %)

Výroba:

  • Osobní automobily: 1 397 816 kusů (+14,7 %)
  • Autobusy: 5253 kusů (-1,3 %)
  • Nákladní automobily: 1432 kusů (+6,31 %)
  • Motocykly: 755 kusů (-53,5 %)
  • Přívěsy a návěsy: 18 723 ( -19,3 %)

Zdroj: AutoSAP

Tržby z prodeje automobilů jednotlivých výrobců se zvýšily o 23,4 procenta, dohromady činily 908 miliard korun. Zvýšil se počet vyrobených osobních a nákladních automobilů. Výrazný pokles pak zaznamenala výroba motocyklů a přípojných vozidel.

Budoucnost elektromobilů

Počet vyrobených vozidel s elektrickým pohonem v posledních letech stoupá. Jinak tomu nebylo ani v minulém roce, kdy jejich počet stoupl o 34 procent na 181 tisíc kusů napříč automobilkami. Může za to zejména tlak Evropské unie, která chce pomoci tzv. Green Dealu „ozelenit“ Evropu. Toto ozelenění však pro tuzemské i evropské automobilky přináší řadu výzev.

„Automobilový sektor prochází jednou z nejzásadnějších transformací a nyní se nacházíme v období, kdy se láme chleba. Za předpokladu, že se podaří zajistit větší flexibilitu trhu práce, udržet na rozumné výši ceny energií a současně přijmout konkrétní národní opatření na podporu rozvoje vědy a výzkumu, není důvod, proč by české firmy v dlouhodobém výhledu na světovém automobilovém trhu neuspěly,“ popsal Jahn situaci na trhu.

Zaměstnanci si polepšili

Počet zaměstnanců ve firmách sdružení se zvýšil o procento na 141 862 lidí. Práce v automobilovém sektoru se stává pro lidi více atraktivní. Průměrná mzda totiž v minulém roce stoupla na 54 637 Kč měsíčně, což je zhruba o čtvrtinu více, než činí průměrná tuzemská mzda.

Mzdy a zaměstnanci v automotive v roce 2023

Průměr v odvětví:

  • Počet zaměstnanců: 141 862 (+1,0 %)
  • Průměrná mzda: 54 637 Kč (+8,8 %)

Automobilový průmysl je nejvýznamnějším odvětvím zpracovatelského průmyslu České republiky, na jeho HDP se podílí téměř deseti procenty a nepřímo zaměstnává téměř půl milionu lidí.

Doporučované