Hlavní obsah

Saúdové lákají hráče počítačových her. Ceny pro vítěze jdou do stovek milionů

Foto: DC Studio, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

V Saúdské Arábii začíná největší herní událost roku – Esport World Cup 2024. Během osmi týdnů se zde hráči utkají o rekordní sumy, v součtu jde o 60 milionů dolarů.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Saúdská Arábie se snaží dostat mezi herní velmoci a najít jiné ekonomické zaměření než ropný průmysl. Potvrzuje to i vyhlášení finančních odměn na Esport World Cup (EWC) 2024, které překonávají všechny esportové rekordy. Úspěšní hráči si rozdělí třikrát více peněz než na jakémkoliv golfovém turnaji loňského ročníku PGA Tour, dohromady 60 milionů dolarů.

„Částka určená pro vítěze kategorií je důkazem naší investice do budoucnosti globálního esportu, závazkem vůči fanouškům esportu, kteří si zaslouží výjimečné události, a rozšířením příležitostí pro hráče dosáhnout výher, které mění životy,“ vyjádřil se k turnaji jeho ředitel Ralf Reichert.

Během osmitýdenního klání v 19 populárních hrách jako Counter-Strike, Call of Duty nebo DOTA 2 se v Rijádu utká 30 nejlepších týmů světa. Největší odměnu z hraných titulů si mohou týmy vysoutěžit v titulu DOTA 2, kde si vítěz odnese pět milionů dolarů. Utkání začínají už ve čtvrtek a své vyvrcholení budou mít 24. srpna. Za první místo v celkovém žebříčku si vítězný tým odnese 7,5 milionu dolarů, v přepočtu na české koruny tedy více než 175 milionů.

Nový ekonomický směr Saúdů

EWC zavítá do hlavního města Saúdské Arábie, kde na ploše 59 922 metrů čtverečních hodlá přivítat až 2,5 milionu diváků a 1500 hráčů počítačových her. Nejedná se však o jediný herní turnaj pořádaný v hlavním městě Saúdské Arábie. V loňském roce pořádal Rijád jeden z největších herních eventů Gamers8, kde se mezi vítězi přerozdělila částka větší než 45 milionů dolarů.

V loňském roce zahájila Saúdská Arábie také svou herní strategii The National Gaming and Esports Strategy. Plán by měl blízkovýchodní království vynést na vrchol mezi další herní velmoci pomocí výstavby více než 250 herních společností a vývojem vlastních her. Na začátku dekády by měl přinášet ročně do HDP 13 miliard dolarů a také by měl přesměrovat hlavní ekonomické směry, které jsou v Arábii založeny převážně na ropném průmyslu.

„Turnaj je dalším přirozeným krokem na cestě Saúdské Arábie stát se předním světovým centrem her a esportu a nabídnout bezkonkurenční esportovní zážitek, který posouvá hranice odvětví,“ vyjádřil se během oznámení k pořádání turnaje korunní princ Mohammed bin Salman, jenž je sám vášnivým hráčem hry Call of Duty.

Prosadit se na poli největších světových velmocí pomůže Arábii i fakt, že více než 40 procent populace jsou podle dat studie CIA World Factbook mladí lidé do 25 let, na které herní průmysl míří. Dalších 50 % jsou obyvatelé od 25 do 50 let. Podle zprávy americko-saúdské obchodní rady hraje 58 % zdejšího obyvatelstva videohry, proto se zde plánuje vytvořit 40 000 nových pracovních pozic spadajících do gamingu.

Turnaje mohou připomínat Potěmkinovy vesnice

Saúdská Arábie tak znovu dokazuje, že věří v návratnost vysokých investic do sportu. Za zmínku stojí peníze do tamního fotbalu, kde mají své nové angažmá fotbalové ikony jako Cristiano Ronaldo, Neymar nebo Karim Benzema. O fotbalovém šílenství vypovídá i světový šampionát, který se odehrál v loňském roce.

Kritici ovšem tvrdí, že si země kupuje dobré jméno, které jí kazí chování k menšinám nebo ženám. Podobně situaci vidí známí aktivisté, jako je herní novinářka Stella Changová, která účast na turnaji odmítá kvůli diskriminaci LGBTQ komunity. „Bojkot poháru v esportu vidím jako dobré využití mé energie pro podporu své komunity.“

To, že by ovšem bylo vše podle režie muslimské Saúdské Arábie, odmítají organizátoři, kteří tvrdí, že EWC nebude financován z Veřejného investičního fondu Saúdské Arábie, ale peníze půjdou od hostitelské země i ze sponzorských smluv.

Turnaj včetně hudebních vystoupení, která budou událost provázet, budou moci diváci sledovat živě od 4. července až do 25. srpna skrz streamovací herní platformu DAZAN nebo oficiální YouTube kanál.

Doporučované