Hlavní obsah

Levná vejce přitáhnou davy. Řetězce se chytily do pasti vlastních slibů

Filip Horáček
redaktor SZ Byznys
Foto: Dicky Sutjiptohadi, Shutterstock.com

Tuzemští obchodníci si začínají uvědomovat, že ohledně vajec dali příliš odvážné sliby (ilustrační snímek).

ANALÝZA. Ambiciózní plány obchodních řetězců vymést z regálů vejce od nejméně „šťastných“ slepic mají trhlinu. Vajec z chovů, v nichž má drůbež komfortnější životní podmínky, nejspíš nebude v Česku dost.

Článek

Analýzu si také můžete poslechnout v audioverzi.

Tuzemské obchodní řetězce po intenzivním nátlaku ochránců zvířat v roce 2018 zavelely k ukončení prodeje vajec z obohacených klecí. Slíbily, že do konce roku 2025 už budou nabízet jedině vejce z chovů v halách. Tam je maximálně 9 slepic na metru čtverečním, zatímco v klecích se jich tísní 13.

Teď si však obchodníci začínají uvědomovat, že to bylo až příliš odvážné gesto. Nahrazovat levnější „klece“ dražšími halovými vejci z voliérových nebo podestýlkových chovů se totiž ne vždy daří podle plánu.

Přísnější termín než většina konkurence si stanovil Penny Market. Z klecí chtěl vystoupit do konce roku 2023, ale zákazníci vejce s číslem „3“, tedy označením právě původu v klecovém chovu, v jeho nabídce stále mohou najít. Dovážejí se po paletách z Polska a vykrývají se jimi hlavně slevové akce a období se zvýšenou poptávkou, jako jsou Velikonoce či Vánoce.

„Z důvodu měnících se rámcových podmínek na trhu bohužel nemůžeme bezvýhradně dodržet termín, který jsme si původně stanovili. Nicméně stále platí, že v rámci standardního sortimentu nabízíme pouze vejce z bezklecových chovů,“ říká mluvčí řetězce Tomáš Kubík.

Foto: Filip Horáček

Klecová vejce polského výrobce Wozniak. V Penny Marketu v Uhříněvsi se prodávala 31. 5. i 13. 6.

Co se skrývá pod šifrou „změny rámcových podmínek“, obchodník s nejvyšším počtem prodejen v Česku neobjasnil. Ale dá se to vytušit. Penny je diskontem silně orientovaným na nízkou cenu, kterou zákazníci očekávají. V době vysoké inflace, resp. stále obecně vysokých cen potravin, jsou lidé ještě citlivější. Levnější klecová vejce jsou přitažlivá, nabízí je i většina konkurence.

Vejce jsou navíc dlouhodobě promočním hitem, který vábí lidi do prodejen. V akcích se prodají desítky procent celkového objemu vajec, podle některých výrobců dokonce až 70 procent celé produkce. A to hlavně díky promoakcím na klecová vejce. Spotřebitelské ceny halových vajec jsou přibližně o korunu dražší než srovnatelná „trojková“, protože ve velkých halách jsou o desítky tisíc méně nosnic. Což zvyšuje náklady.

Penny Market upozorňuje, že vyřazení klecových vajec zůstává jeho strategickým cílem. Je potřeba dodat, že nedodržením závazku obchodník neporušil žádný zákon. Legislativní zákaz, který si Česká republika schválila jako první země v EU v roce 2020, začne platit až v roce 2027.

Do patnácti procent menších chovů se do roku 2027 nestihne přestavět, chovatelům se to nevyplatí nebo neproběhne generační obměna a raději zavřou.
Gabriela Dlouhá, Českomoravská drůbežářská unie

Řetězce tento zákaz předběhly a teď kvůli tomu mohou mít problém splnit své sliby. Většina zemí v EU není nucena měnit technologie, na trhu nemusí být dost vajec zejména pro vykrytí obřích slevových akcí a navíc, jak bylo řečeno, jsou halová vejce dražší. Maďarsko dokonce kvůli špatné ekonomické situaci staví další klecové chovy.

Druhá věc je, že přestavby českých klecových technologií na podestýlky a voliéry neprobíhají dost rychle. Stihnout se sice mohou do roku 2027, ale mnohem hůř do konce roku 2025, jak by potřebovali obchodníci.

Polovina nosnic je v klecích

K prosinci roku 2023 se za stovky milionů korun na halové technologie přestavělo 48 procent chovů. Zbylých 52 procent stále používá klece. „Do patnácti procent menších chovů se do roku 2027 nestihne přestavět, chovatelům se to nevyplatí nebo neproběhne generační obměna a raději zavřou,“ tvrdí předsedkyně Českomoravské drůbežářské unie Gabriela Dlouhá.

V roce 2019 využívalo 76 % chovů v tuzemsku technologii klecí, v roce 2022 60 % a loni v prosinci 52 %. Z tohoto tempa je jasné, že v roce 2025 bude stále velká část chovů produkovat vejce s nižším standardem pro komfort zvířat, která však české řetězce kvůli svým závazkům nebudou moci odebírat.

Například řetězec Lidl je přesvědčen, že závazek splní. „Ke kompletnímu zrušení prodeje klecových vajec dojde nejpozději do konce roku 2025. Zrušení prodeje klecových vajec by ovšem nebylo možné bez intenzivní spolupráce s dodavateli,“ napsala mluvčí Iveta Barabášová.

Bude však nejspíš nutné zajistit si dodávky v zahraničí. Už dnes je Česká republika soběstačná ve vejcích jen z 85 procent (se započtením malochovů), a pokud se ve stávajících chovech nenavýší kapacita, může se stát, že budou řetězce muset hledat náhradu v zahraničí.

Jenže vyšší ochranu zvířat si zatím odhlasovala menší část zemí Evropské unie. Patří k nim Rakousko, Německo (od roku 2025), část Beneluxu a Skandinávie. Ale nikoliv Polsko, odkud se do ČR dováží sedm z deseti vajec. To vyvolává obavy, zda bude halových vajec dost.

„My máme přestavěno 70 procent a do roku 2027 to snad stihneme. U ostatních chovů to tak být nemusí a řetězce asi budou muset hledat jinde. Kapacita podestýlek je nižší než klecových chovů a slepic nejspíš v ČR ani v EU přibývat nebude. V Evropě se do velkých investic nikomu příliš nechce,“ říká Zdeněk Pašek, jednatel firmy Česká drůbež.

Evropská komise navzdory slibu z roku 2021, že do roku 2023 přijde se zákazem klecí na celounijní úrovni, do letošních voleb žádný návrh nepředložila a s novým složením europarlamentu i Komise není jisté, kdy se k tomu odhodlá. Nadcházející maďarské a polské předsednictví může podobné snahy brzdit.

Zpoždění dotací? Absurdita, míní ministr

Obchodní řetězce si uvědomují, že si se sliby trochu naběhly, ale prostřednictvím Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR) viní Ministerstvo zemědělství z byrokratického přístupu a špatného načasování dotací.

„Pomalý přechod na halové chovy v Česku je dán tím, jak špatně nastavilo ministerstvo zemědělství dotační podpory této investičně náročné změny. Místo roku 2025, jako ve zbytku Evropy, je v Česku podpora nastavena až na rok 2027,“ uvedl prezident svazu Tomáš Prouza.

Podle něj se obchody v celé Evropě zavázaly přestat prodávat klecová vejce v roce 2025 a tamní vlády tomu přizpůsobily dotační politiku, jenže nic podobného v Česku nenastalo. Kritizoval i samotný zákaz, kterým Česko předběhlo Evropskou unii.

Resort takovou kritiku ostře odmítá. Podle něj obchodní řetězce podcenily situaci na trhu EU, kdy nejprve proklamačně vyhlásily prodej vajec pouze z volných chovů, resp. z neklecových chovů, a nyní zjišťují, že ostatní země EU nebyly ve věci ochrany zvířat ochotny zajít tak daleko jako Česko.

„Vyjádření pana prezidenta Prouzy je absurdní, budí dojem toho, že obchodníci dopředu hledají alibi pro to, aby vejce dováželi ze zahraničí. Podpory na přechod na bezklecové technologie chovu nosnic jsme poskytli ve sto procentech, každý chovatel, který o podporu požádal, ji získal,“ reagoval ministr zemědělství Marek Výborný.

Hlavní problém však podle drůbežářů nastane, pokud obchody po roce 2027 budou dál prodávat klecová vejce z dovozu, protože tím se tuzemští chovatelé ocitnou v konkurenční nevýhodě.

Doporučované