Článek
Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.
Do roku 2060 mohou být téměř po celé České republice vhodné klimatické podmínky pro pěstování vín. Jižní Morava, která je dnes vinařským rájem, bude přát zejména modrým odrůdám (červeným vínům) s vyšším obsahem alkoholu a výraznějším aroma.
Detailními dopady klimatické změny na pěstování vína napříč regiony Česka se zabývá nová studie, kterou společně vypracovaly Fakulta podnikohospodářská Vysoké školy ekonomické, Česká zemědělská univerzita a Ústav výzkumu globální změny AV ČR.
Studie pracuje z různými klimatologickými modely a s pomocí takzvaného Huglinova indexu ukazuje různé scénáře vývoje do roku 2100. Huglinův index, který pochází z Francie, je bioklimatický teplotní index pro pěstování vinné révy v období od začátku dubna do konce září.
Ideální podmínky pro pěstování bílých vín byly ještě v roce 2010 pouze na Jižní Moravě a v oblasti středních Čech (Mělník a okolí). Vhodné podmínky pro červená vína na mapě v té době vidět nebyla, nicméně rychlý vývoj otáčí tuzemské vinaře k červeným vínům, která sice nedominují, ale budou mít stále lepší podmínky.
V horizontu desítek let vzniknou vhodné podmínky pro pěstování a výrobu vín téměř po celém Česku.
„Za posledních 60 let se průměrná teplota na Moravě zvýšila přibližně o jeden a půl stupně Celsia. Odborníci se shodují, že oteplování bude pokračovat, a tak se vinaři a milovníci vína radují - Česko se stane lukrativní vinařskou oblastí,“ uvádí studie. Klimatické modely využívající Huglinův index, které tento vývoj předpokládají, najdete na obrázku níže.

Jak se budou rozšiřovat české vinařské oblasti.
Například podle optimistické varianty (RCP 4,5) bude v letech 2041–2060 možné na pražských vinicích pěstovat oblíbenou bílou odrůdu Ryzlink rýnský. Podle jiné metodiky HadGEM se však už v Praze bude moci pěstovat červená odrůda Cabernet Sauvignon. Pesimistická varianta počítá jen s vytvořením podmínek pro pěstování červených odrůd, například Merlot a Cabernet Sauvignon.
Během příštích dvaceti let se neočekává vyšší nárůst teplot než 0,8 °C. „Celkově je jasné, že se bude i nadále oteplovat, a proto se bude zvyšovat hodnota Huglinova indexu, proto se jižní Morava přesune z oblastí primárně vhodných pro bílé odrůdy k odrůdám červeným,“ píší autoři studie.
Přerod už probíhá. Frankovka z oblasti Modrých Hor na Moravě před dvaceti lety dosahovala jen výjimečně cukernatosti 20°, ale dnes je běžná hodnota 22°. Záležet však bude na konkrétní lokalitě vinice, expozici slunce, ale i chuťových preferencích zákazníků.
Ryzlink z Žatecka, chardonnay od Třeboně
Na střední Moravě by se podle několika klimatických modelů mohly v příštích desetiletích vytvořit ideální podmínky pro pěstování hned pěti odrůd vinné révy, zejména těch bílých, jako jsou Müller Thurgau, Chardonnay či Ryzlink.
„Dle všech modelů a prognóz nicméně vychází, že jižní Morava, která je typicky jednou z nejteplejších oblastí v republice, bude s dalším růstem teplot také nejvhodnějším regionem pro pěstování červeného vína spíš než toho bílého, jak je tomu nyní a pro co je nejvíce známá,“ říká Lucie Severová, první proděkanka Provozně ekonomické fakulty ČZU v Praze a vedoucí výzkumného týmu.
Bílé odrůdy by se v důsledku změn klimatu teoreticky mohly přemístit do míst, kde se dnes víno vůbec nepěstuje. Třeba ryzlinky budou mít dobré podmínky severně od Prahy, případně v oblasti Královéhradeckého kraje nebo na Žatecku, tedy v oblasti, kde se tradičně daří pěstitelům chmele.
Podle některých modelů by nárůst teploty o dva stupně Celsia mohl v Českém středohoří nastolit ideální podmínky pro pěstování červené odrůdy Merlot. Na druhou stranu nejen klimatické, ale také příznivější půdní podmínky pro rozšiřování vinic jsou v oblasti Moravy.
Sladší a silnější vína
Spolu s oteplováním poroste i cukernatost hroznů, což znamená, že vyrobená vína budou mít potenciálně větší množství alkoholu. Spotřebitelská poptávka jde přitom opačným směrem – stoupá zájem o vína s menším obsahem alkoholu nebo dokonce žádným alkoholem.
Podobně jako nízké teploty jsou pro pěstování řady odrůd rizikem i příliš vysoké teploty, velká sucha, případně extrémní srážky. Někteří vinaři v Německu budují závlahové systémy. Vinaři se nepřízeň částečně pokoušejí snížit vysazováním jiných odolnějších odrůd. Jsou to často teplomilné odrůdy červeného vína známé z jižněji položených vinařských oblastí Evropy, jako je Cinsaut či Carnignan.
Dnes se víno v České republice pěstuje na ploše 18 732 hektarů. Dvě třetiny produkce jsou bílá vína, třetina modré odrůdy. Výroba kopíruje preference spotřebitelů, nicméně Česko velkou část importuje.
Z klimatických podmínek jsou pro révu nejdůležitější teploty ve vegetačním období a míra slunečního záření. Vývoji ve prospěch rozvoje vinařského oboru hraje také fakt, že oteplení se projevuje hlavně na podzim, kdy dozrávají hrozny. Typické je střídání teplých dnů a chladných nocí, což má vliv na vyšší množství aromatických látek.