Hlavní obsah
Velký znak České republiky

Volby do Senátu

Výsledky 2. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Nálada německého byznysu se zhoršila

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Německé firmy začaly cítit pokles nových objednávek a pokles hlásí také maloobchod.

Článek

Podnikatelská nálada v Německu se po květnové stagnaci v červnu znovu zhoršila. Index, který sestavuje ekonomický institut Ifo, klesl z 89,3 bodu na 88,6 bodu. Zatímco pohled na současnou situaci se ve firmách nezměnil, celkové hodnocení zhoršila pesimističtější očekávání.

„Německá ekonomika jen těžko překonává stagnaci,“ uvedl institut Ifo. Podnikatelé tak situaci vidí stále jako složitou, ačkoli podle ekonomů má největší evropské hospodářství to nejhorší už za sebou.

Ve zpracovatelském průmyslu se nálada až do května každý měsíc zlepšovala, v červnu ale nastal obrat. „Podniky byly k nadcházejícím měsícům opět skeptické. Firmy obzvláště znepokojuje klesající objem zakázek,“ uvedl institut.

Ze sektoru služeb, který v květnu zažil ochlazení, přicházejí naopak lepší zprávy. „Poskytovatelé služeb hodnotí současný stav lépe. Také výhled na druhou polovinu roku se ještě více prosvětlil. Nálada se zlepšila především mezi ubytovateli, naopak gastronomický sektor je spíše nespokojen,“ uvedl Ifo.

Podnikatelské klima se znatelně zhoršilo v maloobchodě, který hůře hodnotí stávající zakázky i budoucí očekávání. Špatný vývoj postihl i velkoobchod, což mělo dopady na hodnocení celého odvětví obchodu. Situace ve stavebnictví se naopak mírně zlepšila. Ústředním problémem tam ale zůstává nedostatek zakázek.

Ekonomika Německa, které je největším obchodním partnerem České republiky, v loňském roce následkem dopadů globálních krizí klesla o 0,2 procenta. Rychlé zlepšení situace, které se ještě loni očekávalo, ale nenastalo. Institut Ifo na letošní rok předpokládá růst hrubého domácího produktu (HDP) o 0,4 procenta.

Doporučované