Hlavní obsah

Káva zdražuje. Světová poptávka roste, podmínky pro pěstování se zhoršují

Foto: Zuzana Hodková, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Cena kávy roste, hlásí analytici i oslovené řetězce. Na vině je také klimatická změna, kvůli které ubývá vhodné půdy pro pěstování.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Káva zdražuje a její cena dál poroste. Podle obchodní skupiny World Coffee Research se za méně než dvacet let zvýší poptávka o polovinu, zatímco podmínky pro pěstování nejprodávanějších zrn arabika se zhoršují. V důsledku globálního oteplování se do roku 2050 může velikost vhodné půdy pro pěstování snížit až o 50 procent.

„Pokud nemáte správné počasí, nebudete mít správnou produkci,“ řekl pro CNN Tomas Edelmann, viceprezident mezinárodní společnosti Coffee Farmer’s Co-op. Právě podle něj stojí za zhoršující se úrodou globální klimatická změna.

A růst ceny je již znát, což potvrzují oslovené řetězce, ale Mezinárodní organizace pro kávu, která oznámila minulý měsíc, že cena kávy dosáhla 13letého maxima. V průměru činila zhruba 4,5 dolaru za kilogram.

„Cena kávy za poslední rok vzrostla v průměru o devět až 12 %. Dodavatelé nám avizují další navýšení nákupních cen o 12–15 %, které by mělo proběhnout na podzim,“ uvedla na dotaz redakce Nikola Formanová, tisková mluvčí Makro. „Již delší dobu na světových trzích rostou ceny kávy. To má vliv na koncové ceny produktů,“ souhlasí Tomáš Kubík, tiskový mluvčí Penny Market.

„V minulosti platilo, že ti, co kupují kávu ve velkém, podepisují kontrakty s ročním nebo delším časovým odstupem,“ uvedl na dotaz SZ Byznys agrární analytik Petr Havel. Podle něj se díky těmto dlouhodobým smlouvám cena kávy výrazně nezvyšovala.

Pro zobrazení dat najeďte myší na jednotlivé části grafu.

Tento faktor pomohl i společnostem, jako je Starbucks. „Pokud dojde k prudkému nárůstu cen kávy, společnosti jako Starbucks mohou tento nárůst na nějakou dobu přečkat, protože mají po ruce tolik smluv s pevnou cenou kávy,“ uvedla pro CNN Sharon Zackfiaová, vedoucí výzkumu spotřebitelských akcií a analytička restaurací ve společnosti William Blair. Starbucks patří mezi největší řetězce kaváren na světě.

Je ovšem zřejmé, že růst cen kávy je současným trendem, kterému nelze vzdorovat ani pomocí dlouhodobých kontraktů. „Vzhledem tomu, že se situace s růstem cen kávy vyvíjí již nějakou dobu, tak se zásoby, které měly předejít výkyvu cen, vyčerpaly,“ dodává Havel. Analytik si myslí, že právě kvůli tomuto problému se zvyšuje cena i pro konečné spotřebitele „rychleji a razantněji“.

Káva je citlivá na počasí a nenahraditelná

„Káva je citlivější na změny teploty než mnoho jiných plodin,“ řekl Michael Hoffmann, emeritní profesor na Cornellově univerzitě. Zatímco například u olivového oleje, jehož cena v posledních měsících také stoupá, je dostatek jiných alternativ, jako je například slunečnicový či řepkový olej, tak tomu u kávy není.

Dlouhodobý odhad vývoje počasí je navíc podle Havla pro kávu nepříznivý. „Bohužel se změny počasí v mnoha případech týkají oblastí, kde se pěstuje káva. Jinými slovy bude stabilita produkce kávy stále nižší,“ dodává analytik. „Tohle je dost důležitá věc, která v minulosti nebyla.“

Alternativa kávy zatím není.
Petr Havel, agrární analytik

„Kombinace zlepšení mzdových podmínek pro pěstitele a projevy počasí jsou dva důvody, které budou podle mého názoru cenu kávy a jiných komodit zvyšovat,“ popsal Havel také vliv systému Fair Trade, který se snaží lépe odměňovat drobné producenty a pěstitele. „Alternativa kávy zatím není,“ dodává a říká, že se přitom zmíněné problémy týkají i dalších exotických plodin.

„Kombinace špatné úrody, klimatických změn, války na Ukrajině, konfliktu v Rudém moři, zásahů spekulantů a silného dolaru vytvořila pro kávový průmysl ‚dokonalou bouři‘, která od pandemie způsobila spirálu růstu cen,“ uvedl italský výrobce kávy Lavazza pro CNN. 

Prezident Lavazzy řekl před časem pro Financial Times, že očekává nárůst ceny kávy v supermarketech ve Velké Británii o 10 %.

Mateřská společnost výrobce kávy Nescafe, Nestlé, uvedla pro CNN, že jejich zisk v roce 2023 klesl kvůli vyšším cenám zrn robusta, které se používají v instantních kávách.

Doporučované