Hlavní obsah

Jsou levná, ale prodraží se. Až pětina prodaných čerpadel je nelegální

Foto: Pixabay.com

Oběhová čerpadla se používají pro cirkulaci vody v radiátorech, podlahovém vytápění i bojlerech.

Řada malých e-shopů, hobby markety i internetová tržiště prodávají nevyhovující čerpadla. Je to bobtnající problém, který se navíc podle českého zastoupení německé společnosti Wilo v poslední době zhoršil.

Článek

„Od roku 2014 systematicky roste dovoz oběhových čerpadel, která nesplňují směrnici o ekodesignu. Podle kvalifikovaného odhadu výrobců jde zhruba o 40 tisíc kusů čerpadel ročně,“ řekl SZ Byznys ředitel Wilo CS Jan Cidlinský.

Firma je součástí německého koncernu Wilo SE, který je jedním z největších světových výrobců čerpadel s obratem kolem 50 miliard korun. Prodeje firmy v Česku se pohybují kolem půl miliardy korun.

Celkový odhadovaný roční prodej oběhových čerpadel, která slouží například k zajištění cirkulace vody v topném systému nebo pro dodávky teplé vody, je v Česku zhruba 200 tisíc kusů. Až dvacet procent výrobků na trhu se tedy podle firmy prodává nelegálně.

Směrnice o ekodesignu, která stanovuje požadavky na ekologický design energeticky náročných produktů, platí od roku 2012, výrobky se však mohly doprodávat ještě další dva roky. Jedním z cílů směrnice jsou úspory energií. Proto se stanovil tzv. index energetické účinnosti (EEI), jehož maximální hodnota nesmí překročit 0,23. Třírychlostní oběhová čerpadla nad tento limit se nesmí uvádět na trh.

Konkurence za třetinu ceny

Moderní čerpadla, která splňují nové standardy, musejí být vybavena elektronickou řídicí jednotkou, která automaticky reguluje výkon podle potřeby. Tím se ušetří až 80 procent energie.

Směrnice tím z trhu de facto vyřadila starší čerpadla s manuálně nastavitelnou rychlostí. Ta jsou poznat na první pohled – jsou vybavena „knoflíkem“ pro přepínání rychlosti. Platí však jedna výjimka, na niž někteří prodejci hřeší – mohou se používat pro pitnou vodu (TUV).

Na ta se nevztahují pravidla o ekodesignu, ovšem nesmí být vyrobena z litiny, ale pouze z bronzu či nerez oceli. To se někdy nedodržuje, protože litina je výrazně levnější.

Například třírychlostní čerpadlo Ferro 25-40-180 0201 W, nabízené na tržišti Allegro.cz, ale i dalších e-shopech, má přímo na fotografii výrobku nápis „Pompa cyrkulacyjna wody pitnej“, u výrobku je však uvedeno, že je vyrobeno z litiny.

Stejné čerpadlo při dodržení požadovaných materiálů by se podle společnosti Wilo muselo prodávat za dvojnásobek až trojnásobek této ceny.

Podobných nabídek se dá na tržišti najít mnohem víc. Redakce SZ Byznys se s žádostí o vysvětlení obrátila na společnost Allegro.cz, která v Česku od loňska provozuje největší internetové tržiště s převážnou nabídkou zboží od polských firem.

„Vámi zmiňované nabídky jsme odstranili, již pracujeme na vývoji a implementaci ochranného opatření, které bude fungovat automaticky na celé platformě,“ reagoval ředitel komunikace Allegro Marcin Gruszka. Allegro tak odstranilo tři nabídky, na které upozornila redakce SZ Zprávy, další nicméně na tržišti zůstaly a mezi nimi i stejná čerpadla od jiných prodejců.

Jiné oběhové čerpadlo polského výrobce IBO s označením OHI 15-60/130, prodávané na mnoha webech, se sice nevydává za čerpadlo pro pitnou vodu, ale podle expertů společnosti Wilo vychází z desítky let starého konceptu. Používáním podobných čerpadel podle zástupce firmy sice zákazník při nákupu jednorázově ušetří, jenomže za dobu životnosti výrazně prodělá v nákladech na elektřinu.

„Jedním takovým čerpadlem se za dobu životnosti propálí asi 17 tisíc korun,“ uvádí ředitel Wilo.

Foto: Filip Horáček

Třírychlostní oběhové čerpadlo pro topný systém, které už se nesmí prodávat.

Čerpadla zmíněného polského výrobce inzeruje řada prodejců přes nákupní galerie Allegro.cz, Heureka.czZboží.cz.

„Situaci prověřujeme. V obecné rovině můžeme říci, že pokud zjistíme pochybení nebo porušování platných předpisů, inzerenta upozorníme a v případě potřeby zablokujeme nabídky, u kterých jsme nesoulad zjistili,“ reagovala Jiřina Šonská, specialistka marketingu Zboží.cz, které spadá pod Seznam a. s., pod kterou spadají i Seznam Zprávy.

Nákupní rádce Heureka.cz na otázky redakce do vydání textu nereagoval. Na portálu je možné najít řadu problematických čerpadel. Například čerpadlo omnigena 25-80 180 inzeroval e-shop cerpadlo-cerpadla.cz jako třírychlostní oběhové čerpadlo, které umožňuje cirkulaci teplé užitkové vody a je vhodné i pro otopné a solární systémy. Zároveň má těleso z litiny, což je zřejmé z nabídky stejného modelu na Allegro.cz.

Foto: Filip Horáček

Chybně označené čerpadlo Omnigena z e-shopu cerpadlo-cerpadla.cz.

Jednatel e-shopu Josef Kroužil problematický popisek po upozornění změnil na Cirkulační čerpadlo. „Čerpadla OMIS jsou cirkulační čerpadla a kupujeme je v oficiální české distribuci. Popis u nich byl nesprávný, prastarý text jsem kdysi někde stáhnul. Smazáno a opraveno,“ napsal redakci.

Kriticky se v minulosti k prodejům čerpadel v rozporu s evropskou směrnicí vyjadřoval také koncern KSB. „Bohužel však u nás existují firmy i fyzické osoby, které si najdou levné výrobce, zpravidla v zemích mimo Evropskou unii, jejichž čerpadla jsou technicky někde na úrovni začátku devadesátých let minulého století,“ napsal prokurista Luboš Hrdlička na portálu TZBinfo.

Upozornil na to, že někteří prodejci směrnici o ekodesignu cíleně obcházejí, hledají si mezery v textech a dovezená čerpadla deklarují jako výrobky pro jiný účel, nejčastěji jako cirkulační čerpadla na teplou vodu, aby se směrnici vyhnuli.

Wilo upozorňuje, že problémy s nekalou konkurencí v prodeji čerpadel se zhoršily po nástupu Allegro.cz.

Společně proti tržištím

Proti nerovné konkurenci v podobě zahraničních tržišť se v poslední době vymezila i Asociace pro elektronickou komerci (APEK), která hájí zájmy velkých e-shopů. Nelíbí se jim však především agresivní obchodní praktiky čínských platforem, jako jsou Temu, Shein nebo AliExpress.

Podle prezidenta asociace Jana Vetyšky především zahraniční tržiště a prodejci ignorují pravidla dodržovaná místními firmami a „vznikla situace, kdy se náš trh křiví“.

„Tento stav, kdy na náš trh dodávají zboží subjekty, které nedodržují stanovená pravidla a tím získávají konkurenční výhodu, je pro nás jako sdružení zastupující e-commerce podnikatele, nepřijatelným,“ uvedl. Jako příklad uvedl, že mnoho prodejců neplatí v EU poplatky za ekologickou likvidaci výrobků.

Asociace proto oslovila Českou obchodní inspekci, ministerstva, Generální finanční ředitelství nebo přímo zástupce vlády a Parlamentu ČR.

Doporučované