Hlavní obsah

Čokoládová kolekce bude skoro luxus. Může zdražit o desítky procent

Foto: Shutterstock.com

Zdražování kakaa nemá obdoby. Mohou za to i finanční spekulace.

Ke konci roku se může trhem přelít další inflační vlna. Dotkne se cukrovinek a zejména čokolády. Zdražení může být až dvouciferné. A hrozí, že někteří výrobci budou zdražování maskovat ne úplně férovými praktikami.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Světoví výrobci cukrovinek mění ceníky sladkostí, případně jen vyjadřují odhodlání přepsat ceny čokolády, sušenek a dalších produktů s obsahem kakaa. Nepopulární krok se blíží především kvůli globální nouzi o kakaové boby, a také zdražování třtinového cukru nebo kakaového másla.

Ceny kakaa na světových burzách vyletěly za poslední rok na trojnásobek. V posledních letech se ceny kakaových bobů pohybovaly kolem 2500 dolarů za tunu, v dubnu kakao dosáhlo historického rekordu 11 tisíc dolarů a nyní se ceny termínových kontraktů pohybují mírně pod 9000 dolary.

Foto: Trading Economics, Seznam Zprávy

Vývoj ceny kakaa na burze. Hodnoty v dolarech za tunu. Zdroj: Trading Economics

Kakaové plantáže trápí nižší úroda. Hlavní pěstitelské země v západní Africe, Ghana a Pobřeží slonoviny, které zajišťují až 60 procent světových zásob kakaa, bojují s extrémy počasí. Sucha střídají vydatné deště, kakaovníky napadají nemoci plodů a kakaové plantáže stárnou rychleji, než se investuje do jejich obnovy. Farmáře delší dobu svazují také vládami diktované fixní ceny. Pěstitelé v rovníkovém pásmu Afriky proto přecházejí k výnosnějším plodinám, jako je kaučuk.

Podle zprávy společnosti Rabobank bude letos na trhu chybět nejvíce kakaa za nejméně šedesát let. Mezinárodní organizace pro kakao očekává letos deficit v dodávkách 374 tisíc tun, což je meziroční nárůst o 405 procent.

Velké potravinářské firmy se obecně proti podobným výkyvům brání zajištěním zásob kakaa na dlouhou dobu dopředu. Smlouvy jim však postupně vyprší a budou muset surovinu nakoupit za podstatně vyšší ceny.

„Zdražíme dvouciferně“

Jeden z největších světových výrobců cukrovinek Mondelez International prostřednictvím své pobočky v Česku oznámil, že od září chystá dvouciferné zdražení svých výrobků. Každý obchodní řetězec v Česku nabízí desítky sladkostí této firmy. Patří mezi ně produkty značek Milka, Opavia, Fidorka, Figaro, Toblerone, Miňonky, Oreo, Tatranky, Horalky či BeBe.

„Bez toho, abychom zdražili, bychom opravdu šli do minusu. Takže zdražovat budeme, od září, a budeme to postupně implementovat na trh,“ řekla agentuře ČTK ředitelka české filiálky Ivana Tůmová. Čokoláda představuje 40 procent výrobního portfolia firmy.

„Ale nejde jenom o čokoládu. I sušenky jsou pokryté čokoládou, Fidorka má na sobě čokoládu, takže i sušenkové portfolio, kde je čokoláda, budeme zdražovat. Jsou to dvojciferná čísla, vyšší zdražení bude na čokoládě, na sušenkách je to méně, protože tam přece jenom té čokolády je proporčně méně,“ řekla Tůmová.

Přeceňování už na trhu probíhá. Světový koncern Nestlé už své produkty s obsahem kakaa zdražoval před několika měsíci. Ceny šly nahoru řádově o procenta.

Kromě tradiční české značky Orion, která zahrnuje například Lentilky, Deli, Studentskou pečeť a Kaštany, vyrábí také tyčinky Lion, KitKat a kakaový nápoj Granko. V Penny Marketu balení Granka 200 g zdražilo z 68 na 88 Kč. Ceny v řetězcích nicméně potravináři nestanovují.

Foto: Filip Horáček

Srovnání cen potravin v řetězci Penny Market. Vlevo snímek ze 17. 1. 2024, vpravo z 27. 5.

„Bude-li situace v následujících měsících přetrvávat, dá se očekávat další reakce. Samozřejmě se to budeme snažit maximálně tlumit hledáním úspor a větší efektivity na naší straně. Vše nicméně záleží na vývoji na komoditním trhu,“ říká mluvčí Nestlé Tereza Skrbková. Víc by mohly napovědět výsledky druhé sklizně kakaových bobů, které budou známy v řádu týdnů.

Důvodem zdražení je i v případě Nestlé kakao. Firma předpokládá, že ceny, na něž mají vliv klimatické změny, se stabilizují v nové hladině. A tento názor není ojedinělý.

„Ceny už se asi nikdy nevrátí. Zdražení jednoznačně přikládám investičním spekulacím na trhu. Myslím, že by měl zasáhnout nějaký vyšší orgán nebo to dopadne jako s elektřinou,“ uvedl zástupce jednoho z menších českých výrobců čokolády pod podmínkou anonymity.

Obává se, že spotřeba čokolády kvůli zdražování výrobců klesne a dopadne to také na dodavatele, jako jsou producenti obalů či cukru. „Pro zákazníka to bude šok. Na čokoládě to může znamenat zvýšení ceny o desítky korun. Můj odhad je, že jeden gram čokolády bude muset stát jednu korunu,“ řekl.

Vliv spekulantů

Kakaové boby se obchodují pomocí takzvaných termínových kontraktů. Při nich prodejci sázejí na růst jejich hodnoty, zároveň se však obvykle jistí proti opačnému scénáři tím, že u části kontraktů spekulují na pokles ceny bobů.

Obvykle to dobře funguje v určitém cenovém pásmu, při prudkém pohybu cen však výrazně rostou náklady na zajištění spekulací na pokles. Ve chvíli, kdy je navyšování ručení neúnosné, část obchodníků s boby raději spekulaci na pokles ukončí a nakoupí termínované kontrakty zpět, aby je vrátili majiteli. Tím však dál zvyšují cenu.

„Dál umocňují již tak závratný růst ceny bobů. Protože to, že obchodník odkupuje za výrazně vyšší ceny zpět předtím prodané termínové kontrakty – prodané za cenu mnohem nižší – pochopitelně dále žene cenu bobů vzhůru,“ vysvětlil hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. Cenu bobů k rekordům tedy do jisté míry vyšroubovaly umělé finanční operace.

Větší dopad do cen potravin zřejmě postupně nastane u průmyslových výrobců. Naopak menší řemeslné manufaktury už nakupovaly prémiové a dražší kakao jiných odrůd z Jižní Ameriky, které sice také zdražuje, ale ne tak drasticky. Průmysloví výrobci, kteří stojí za drtivou většinou v Česku nakupovaných sladkostí, však odebírají boby z Afriky.

„Očekávám, že nastane inflační vlna. Nákupní ceny surovin se nám zvýšily o 80 procent. Pro naši relativně menší čokoládovnu to znamená nárůst z šesti na 11 milionů korun v nákladech,“ popsal jednatel Čokoládovny Janek Václav Durďák. Řemeslná čokoládovna se dosud zdražení kvůli bobům bránila.

Pět měsíců v cenách potravin

„Ještě vyšší je zdražení kakaového másla, které nakupujeme. Postihlo to už například bílé čokolády, které jsme zdražili o deset procent,“ uvedla Michaela Dohnálková, jejíž manufaktura Míšina čokoláda posbírala několik cen na zahraničních soutěžích.

Kakaové máslo, získávané lisováním bobů, si řemeslní výrobci sami nevyrábějí, protože je to technologicky náročné. Podle cukrářky nakupované kakaové máslo zdražilo za rok pětinásobně na 35 eur za kilogram.

Konkrétně o další vlně inflace mluvit nechtěla, situace je podle ní příliš nepřehledná. Nepozoruje zatím ochlazování poptávky. Je nicméně brzy, protože sezóna čokolády přichází na podzim a v zimě.

Jiní výrobci mluví také o vlivu zdražení třtinového cukru. Například čokoládovna Jordi’s uvádí, že jej letos nakupuje o polovinu dráž.

Větší náraz pocítí průmysloví výrobci, závislí na velkých dodávkách obchodním řetězců. V segmentu sladkostí je velká konkurence a není vyloučeno, že se některé firmy uchýlí k osvědčeným trikům, jako je snížení obsahu drahého kakaa či kakaového másla a jeho náhradě levnějším cukrem, bambuckým máslem, palmovým olejem apod. V jiných případech mohou inflaci srazit jen opticky – snížením gramáže výrobků.

Doporučované