Hlavní obsah

Hotely a penziony v Česku se plní rychleji, ceny vzrostly až o 7 procent

Foto: Dobrov&Family Group

Šumava. Ilustrační snímek.

V létě lidé míří nejenom k moři a za exotikou. Z domácích destinací turisty nejvíc láká jih Čech, Praha, Slovácko a lázně. Obsazeno je na červenec 40 procent míst. Ceny vzrostly až o několik set korun za noc.

Článek

Odstartovala letní sezona, bez které by se hotelový byznys neobešel. První čísla o rezervacích na červenec a srpen z rezervačního systému Previo ukazují na oživení celého odvětví zasaženého dvěma roky covidu.

Obsazenost tuzemských hotelů a penzionů v červenci od loňska vzrostla z 35 na 40 procent. Vyšší je také zájem s předstihem rezervovat pobyt na srpen, kdy vytíženost kapacit vzrostla z 22 na 29 procent. Ukazují to rezervace k 1. červenci. Data ale nezahrnují velké hotelové řetězce.

Čísla na první pohled vypadají nízká, ale ze zkušeností nejsou. Reálná obsazenost letní sezony totiž bývá okolo šedesáti procent a nejžádanější turistické lokality na tom bývají ještě výrazně lépe.

Část lidí nocleh nekupuje dopředu, ale spoléhají se podobně jako u leteckých dovolených k moři na „last minute“ rezervace v době, kdy jdou ubytovatelé s cenou dolů. Objednávky na léto ukazují, že ceny v průměru v červenci narostly o 7 procent (169 Kč) na 2558 Kč za pokoj. Srpnová průměrná cena je už nyní nižší – meziročně klesla o 66 Kč na 2624 Kč.

Cena odráží platbu za rezervaci na jednu noc včetně dalších služeb, jako jsou masáže, půjčení kol apod., a je průměrem všech kategorií a velikostí pokojů.

„Letos vidíme, že lidé rezervují s větším předstihem, ale zároveň také roste počet lidí, kteří pobyt objednávají na poslední chvíli,“ uvedl šéf marketingu Previo.cz Jaroslav Tík.

Mezi nejžádanějšími lokalitami v první polovině prázdnin jsou jižní Čechy (obsazenost 52 %), Šumava a Český les (51 %), Praha (50 %), Slovácko (50 %), Západočeské lázně (48 %), Adršpašsko a Broumovsko (46 %) a Orlické hory (46 %).

Naopak nejnižší podíl rezervací mají hoteliéři v Krušných horách a v Českém Švýcarsku (shodně 23 %). Mezi méně obsazované patří také Krkonoše (29 procent). Je to dáno tím, že Krkonoše mají obrovské množství ubytovacích kapacit, primárně kalibrovaných na nadupanou lyžařskou sezonu, a v létě se nestačí zaplnit. V průměru se obsadí jen kolem 40 procent tamních kapacit.

O destinaci rozhodují služby

„Obecně se ale dá říct, že priority turistů jsou vázány spíše na služby a zážitky než na lokalitu. Klidně vymění Krkonoše za Šumavu, když tam dostanou zážitky, které hledají,“ říká Tík. Pokračuje trend minulých let, kdy zákazníci jsou stále náročnější. „Lidé vyhledávají buď relax, nebo zábavu. S nadsázkou se dá říct, že když dnes hotel nemá wellness, jako by nebyl,“ dodal.

Portál Previo, který zpracovává data z více než dvou tisíc ubytovacích zařízení, tvrdí, že trendem je mírné zkrácení délky rezervace a naopak zvýšení počtu rezervací. Lidé totiž vyrážejí na kratší pobyty, ale častěji.

Ze statistik to vypadá, že České Švýcarsko se ještě neoklepalo z ničivého požáru v červenci 2022. Previo nicméně tvrdí, že tamní turismus už je v původní kondici, jen to není na číslech vidět, protože celková ubytovací kapacita v oblasti se za poslední roky o čtvrtinu zvýšila. „Výjimkou je nejpostiženější lokalita kolem Hřenska, kde zůstává uzavřen turistický tahák Edmundova soutěska,“ řekl Tík.

Nejvyšší obsazenost loni během léta byla v nejžádanějších lokalitách typu jižních Čech a Slovácka v průměru okolo 65 procent.

Je to však individuální ukazatel, který se velmi liší, a v turisticky vyhledávaných lokalitách typu Českého Krumlova a Prahy mohou být vybookovány téměř veškeré kapacity.

„V Českém Krumlově ještě stále nejsme na číslech před covidem, na dlouhodobou obsazenost nám chybí asi deset procent, přestože letošní léto vypadá lépe než minulý rok,“ vyhlíží manažerka hotelové skupiny Bohemia Properties Gabriela Zmeková. Skupina provozuje pražské hotely Duo, Leonardo, Carol, českokrumlovský pětihvězdičkový Hotel růže a čtyřhvězdičkový hotel Oldinn.

V hotelu Oldinn dosahuje obsazenost kolem 85 procent, nicméně zvyklý je na ještě vyšší číslo. Luxusní Hotel růže, který se potýká s nedostatkem klientů z Asie, zase hlásí obsazenost na léto 65 procent. Ekonomika českokrumlovských hotelů této skupiny je však nastavena na mnohem vyšší návštěvnost, než je průměr v ČR. Důvodem je mimo jiné dražší servis pro náročnější zákazníky, který vyžaduje více lidské práce a zvyšuje náklady. Podle Zmekové se Asiaté do Českého Krumlova stále v plné míře ještě nevrátili. Přestali jezdit turisté z Japonska, naopak ale přibylo Tchajwanců.

Bezplatné storno zůstává

Nadprůměrnou obsazenost hlásí i liberecký hoteliér Lukáš Pytloun. Hotely jeho skupiny Pytloun Hotels v Liberci, Krušných horách a v Harrachově jsou v červenci obsazeny ze 60 procent a v srpnu ze 40 procent.

Zákazníci si podle něj zvykli například na vstřícnější storno podmínky, které ubytovatelé nabídli v době pandemie, aby znovu přilákali hosty. Zrušit pobyt je tak možné bez penalizace krátce před nástupem. Hoteliéři tyto výhody podle něj po odeznění covidu neruší, ale používají je jako konkurenční výhodu vůči rezervačnímu portálu Booking.com. Jsou totiž smluvně zavázáni, že na svém webu nabídnou stejné ceny jako na Bookingu (takzvaná cenová parita), a tak zákazníky napřímo lákají nabídkou doplňkových služeb. Mezi nimi jsou právě také výhodné storno podmínky.

Podle agentury CzechTourism výrazně stoupá zájem o Česko mezi Poláky. Za posledních dvanáct let vzrostl počet nocí, které Poláci strávili v českých ubytovacích zařízeních, o bezmála 90 %. Loni jich do tuzemska přijelo 760 tisíc a strávili u nás více než 1,5 milionu nocí. V počtu přenocování se řadí za Němce a Slováky.

Doporučované