Hlavní obsah

Dvě ze tří velkých solárních a větrných elektráren rostou v Číně

Foto: bombermoon, Shutterstock.com

Ilustrační foto

Čína si dala za cíl do roku 2030 instalovat větrné a solární elektrárny s výkonem 1200 GW. Podle deníku The Guardian by ale cíle mohla dosáhnout už letos.

Článek

Podle výzkumu, který ve čtvrtek zveřejnila nevládní organizace Global Energy Monitor (GEM), se v Číně připravují nové zdroje solární a větrné energie o celkovém výkonu 339 gigawattů (GW). To je skoro devětkrát více než 40 GW, které mají v plánu USA. Z dat také vyplývá, že je v Číně dvakrát více solárníchvětrných projektů než v celém zbytku světa dohromady.

Výzkumníci se zaměřili pouze na solární farmy s kapacitou 20 megawattů a více, které dodávají energii přímo do sítě, uvádí The Guardian. To znamená, že celkový objem solární energie v Číně by mohl být vyšší.

Peking zažívá v posledních letech růst v oblasti obnovitelných zdrojů energie, který je podporován tamní vládou. Podle GEM v loňském roce nainstalovala země více solárů než za poslední tři roky dohromady.

„Pro Čínu je samozřejmě důležité, aby i nadále přidávala více energie z obnovitelných zdrojů pro splnění svých cílů,“ řekl pro Guardian Li Shuo, ředitel China Climate Hub při Asia Policy Institute ve Washingtonu. „Ale není to tak jednoduché, protože nic nenasvědčuje tomu, že by se země snažila odklonit od své spotřeby uhlí.“

Podle Reuters je zelená energie největším motorem čínského hospodářského růstu, loni tvořila 40 % HDP. Asijská velmoc také v roce 2023 investovala 11 miliard dolarů do bateriových zdrojů, což je o 364 % více než o rok dříve.

„Čína je velice efektivní, pokud jde o škálování projektů, energetiku nevyjímaje,“ uvedl pro SZ Byznys Tomáš Jungwirth Březovský z Asociace pro mezinárodní otázky. „Navíc se již před delším časem rozhodla, že právě na zelených technologiích postaví svou budoucí prosperitu, a podnikla k tomu celou řadu kroků.“

„Západní svět ji teď jen těžko bude dohánět. Dnes závisíme na dodávkách levných solárních panelů, baterií, čipů nebo kritických surovin právě z Číny,“ dodal Březovský.

Doporučované