Hlavní obsah

Krajské volby

Konečné výsledky voleb v ČR
Sečteno 100 %
Výsledky voleb
StranaHlasy
ANO
842 947
ODS
140 544
KDU+ODS+TOP 09
131 058
STAN
130 347
Piráti
85 169

Volby do Senátu

Výsledky 1. kola voleb
Sečteno 100 %
Výsledky voleb

Dva ku jedné. Investice do zelené energetiky válcují tu fosilní

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Investice do obnovitelných zdrojů dosáhnou v letošním roce rekordních hodnot. Mezi světové tahouny do počtu výše investic se řadí Čína, Spojené státy a Evropa.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Globální investice do technologií a infrastruktury čisté energie dosáhnou v letošním roce dvou bilionů dolarů, tedy 45,3 bilionu Kč, vyplývá to z tiskové zprávy, kterou ve čtvrtek uveřejnila Mezinárodní agentura pro energii (IEA).

Celková investice do energií by měla v roce 2024 poprvé přesáhnout tři biliony dolarů (67,9 bilionu Kč). Z nich mají dva biliony dolarů mířit do čistých technologií. Ty zahrnují obnovitelné zdroje, elektrická vozidla, jadernou energii, elektrické sítě, úložiště, paliva s nízkými emisemi, zlepšení účinnosti dosavadní infrastruktury a tepelná čerpadla. Zbývající část peněz půjde do uhlí, plynu a ropy.

Globální investice do obnovitelné energie překonaly výši těch do fosilních paliv poprvé v roce 2023.

„Investice do čisté energie dosahují rekordních hodnot i v náročných ekonomických podmínkách, což zdůrazňuje dynamiku nového globálního energetického hospodářství,“ řekl výkonný ředitel IEA Fatih Birol.

„Na každý dolar, který dnes jde do fosilních paliv, připadají téměř dva dolary investované do čisté energie,“ dodal Birol s tím, že nárůst výdajů na čistou energii podporuje silná ekonomika, pokračující snižování nákladů a úvahy o energetické bezpečnosti.

Největší podíl na investicích do čisté energie si letos připíše Čína –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ přibližně 675 miliard dolarů. Evropa a Spojené státy následují s investicemi do čisté energie ve výši 370 miliard dolarů a 315 miliard dolarů. Tyto tři hlavní ekonomiky tvoří více než dvě třetiny celosvětových investic do čisté energie, což podtrhuje nerovnosti v mezinárodních tocích kapitálu do energetiky.

„Je třeba udělat více, aby se zajistilo, že investice doputují tam, kde jsou nejvíce potřebné, zejména do rozvojových ekonomik, kde je dnes přístup k cenově dostupné, udržitelné a bezpečné energii značně nedostatečný,“ okomentoval situaci Birol.

Podle Mezinárodní agentury pro energii je další významnou překážkou přechodu na čistou energii nedostatek sítí a úložišť elektřiny. Zatímco v letech 2015 až 2021 výdaje do sítí stagnovaly na 300 miliardách dolarů ročně, v roce 2024 vzrostly na 400 miliard. Nárůst investic z velké části táhnou nové iniciativy a financování v Evropě, Spojených státech, Číně a některých zemích Jižní Ameriky.

Ze zprávy také vyplývá, že do fotovoltaiky teď míří více peněz než do všech ostatních technologií výroby elektřiny dohromady. V roce 2024 by investice do solárů měly vzrůst až na 500 miliard dolarů a to zejména díky vysoké poptávce po panelech a jejich klesající ceně.

Podobně jako v loňském roce by měly nárůst zaznamenat také ropa a zemní plyn. Státy do nich investují v přepočtu o sedm procent více než loni, celková výše dosáhne 570 miliard dolarů. Nárůst výdajů v letech 2023 a 2024 je převážně způsoben kroky národních ropných společností na Středním východě a v Asii.

Doporučované