Hlavní obsah

Číňané kupují méně vepřového. Peking chce podpořit farmáře

Foto: shutterstock, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Cena masa a mléčných výrobků v Číně klesá. Na vině je nezájem Číňanů, kteří jsou přitom největší spotřebitelé masa a vepřového zvlášť. Peking se proto pokouší situaci zlepšit a trh rozhýbat, píše Reuters.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

V Číně se sní nejvíce masa na světě. Země se ale potýká s nepříznivou ekonomickou situací a spotřebitelé šetří právě na mase. Peking chce situaci řešit podporou farmářů a nucenou regulací v chovech.

Peking již v březnu vydal nařízení na snížení počtu chovných prasnic poté, co v posledních dvou letech nadměrně vzrostla nabídka vepřového masa. Cílem je „sladění vývoje produkce s poptávkou na trhu“. Dohromady s nezájmem obyvatel o maso a mléko došlo u mnoha společností k velkým ztrátám.

Vzhledem k tomu, že kontrolovaný trh s hospodářskými zvířaty byl více než dobře zásoben, vedlo to k poklesu cen. Podle čínského ministerstva zemědělství se snížila cena obou komodit o cca 12 %.

Ministerstvo uvedlo, že za letošní rok se produkce vepřového, hovězího, skopového a drůbežího masa meziročně „zvýšila o 0,6 %, produkce vajec vzrostla o 2,7 % a produkce mléka o 3,4 %“.

Nezájem dopadl také na import, který klesal. Případná celní opatření (a čínská odveta) by mohla výrazně ovlivnit ekonomiky států, jako je Nizozemsko, Španělsko a Dánsko.

Související témata:

Doporučované