Hlavní obsah

Ceny másla strmě vyletěly. Značkové stojí až 70 korun

Foto: Filip Horáček, Seznam Zprávy

Máslo je o dvacet korun dražší než v létě. Za 70 korun prodává značkové máslo Lidl (na snímku), Albert i Penny Market.

Inflace je sice na ústupu, ale máslo se trendu silně vymyká. V létě stálo v obchodech přes 50 korun, teď už atakuje 70 Kč. Důvodem je počasí i oživení poptávky.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Inflace se v srpnu usadila na 2,2 procenta, a vrací se tak do „bezpečného“ pásma. Vždyť například v říjnu 2022 byla 18 procent. Některé potraviny i nyní ovšem zdražují. Patří k nim mezi spotřebiteli ostře sledované máslo a také smetana, tedy hlavní výrobní produkt, z něhož máslo vzniká.

Podle Českého statistického úřadu v srpnu položky v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje oproti loňskému srpnu klesly o 1,8 procenta. Od července se pak cena másla zvedla o 5 procent a cena mléka o 9 procent. To se nemusí zdát mnoho, statistiky však neukazují pokračování této máslové inflační vlny během září.

Čtvrtkilogramová kostka másla z největší české mlékárny Madeta v některých řetězcích aktuálně útočí na cenu 70 korun. Podle informací z etikety v řetězci Albert se cena za poslední měsíc zvýšila až o 20 Kč.

Jak ukazuje následující tabulka, značková másla i másla privátních značek největších nadnárodních obchodních sítí zdražují v obchodech i ve srovnání s koncem května 2024. Ceny vyrostly až o 15 korun za kostku.

Příklady zdražení másla

Srovnáváme ceny z 27. května a (11. září)

  • Lidl Pilos 44,90 (59,90 Kč)
  • Lidl Madeta 57,90 Kč (69,90 Kč)
  • Albert máslo 48,60 (59,90 Kč)
  • Albert Česká chuť 51,50 Kč (64,90 Kč)
  • Tesco Madeta 57,90 Kč ( 64,90 Kč)
  • Penny Market Boni 42,50 (54,90 Kč)
  • Penny Market Madeta 57,90 Kč (69,90 Kč)

Máslo od Madety, které patří na trhu k nejdražším značkovým máslům, stojí shodně 69,90 Kč v řetězci Albert, Penny Marketu i Lidlu. Obecně se ceny bez slev včetně privátních značek nyní pohybují mezi 60 a 70 korunami.

„Ceny másla aktuálně ovlivňuje více faktorů. Jedním z nejzásadnějších, které z našeho pohledu vnímáme, je nedostatek smetany na trhu,“ reagoval na dotaz SZ Byznys mluvčí řetězce Penny Market Tomáš Kubík.

Bližší vysvětlení podal Jiří Kopáček, šéf Českomoravského svazu mlékárenského, který zastupuje největší tuzemské mlékárny. Největším výrobcem másla jsou společnosti Madeta a Olma.

„Momentálně je velmi nízká tučnost českého mléka, která se cyklicky mění v průběhu roku tak, že v létě je nejnižší a v zimě naopak nejvyšší,“ říká.

Kolísání v tučnosti mléka je běžné každý rok a má to vliv na cenu. Jenomže letos jsou výkyvy mnohem výraznější, což souvisí s nadstandardně teplým počasím, které má vliv na dojivost krav i složení mléka.

+5

„Průměrná roční tučnost se obvykle pohybuje na 4 procentech, my jsme loni měli 3,84 a nyní jdeme dolů. Teď jsme pod 3,7 procenta, a dokonce někteří farmáři dodávají mléko s tučností 3,2 procenta. To už je nestandardní,“ popsal. Běžný rozptyl je tři až pět desetin procenta.

Máslo se vyrábí ze smetany, kde tučnost hraje velmi důležitou roli. Skutečnost, že je mléko méně tučné, v důsledku znamená, že mlékárny musí nakoupit více mléka, aby vyrobily stejné množství smetany. Promítají to do výrobních cen, které přenášejí na obchodníky. Momentální výkupní cena mléka lehce přesahuje 11 korun za litr.

Další zdražení na obzoru?

„Smetana, která se používá na výrobu másla, zdražuje. Na začátku roku byl litr za 68 korun, nyní je za sto korun. To se musí v ceně másla projevit. Proto značková másla jsou za 65 Kč,“ říká Kopáček a předpokládá, že růst cen mléčných výrobků bude pokračovat.

Momentálně mléko chybí, mlékaři se o něj perou, a to se určitě projeví také v ceně.
Jiří Kopáček, předseda Českomoravského svazu mlékárenského

Aby to nebylo tak jednoduché, ve skladbě ceny hraje nyní podstatnou roli ještě jeden faktor - poptávka. V létě obvykle krávy produkují mléko s nižším obsahem bílkovin a tuku, ale zato ve větším objemu než v zimě. Obvykle tedy v létě klesá cena mléka. Letos je však trend pomalejší, protože oživuje poptávka po mléčných výrobcích, kterou v minulých letech brzdila inflační vlna. Česko se proto vyrábí například mnohem více sýrů. Meziroční nárůst je 8,5 procenta.

„Za sedm měsíců jsme v ČR v porovnání se stejnou dobou minulého roku vyrobili o 3,3 procenta mléka více. V létě to přestalo platit. Momentálně mléko chybí, mlékaři se o něj perou a to se určitě projeví také v ceně,“ předpokládá zástupce mlékáren.

Doporučované