Hlavní obsah

Britové počítají, jestli je lepší 5 × 8, nebo 4 × 10. Jde o jejich práci

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Ilustrační foto.

Nová britská vláda zvažuje právo zaměstnanců požádat o čtyřdenní pracovní týden. Zatímco někteří vidí ve zkráceném pracovním týdnu klíč k rovnováze mezi prací a životem, jiní varují před možným poklesem produktivity.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Pracovníci na plný úvazek by mohli ve Velké Británii získat právo požádat svého zaměstnavatele o čtyřdenní pracovní týden v rámci vládních plánů na rozšíření flexibilní pracovní doby, uvádí britská BBC.

V současné době mají zaměstnanci právo požádat o pružnou pracovní dobu, ale zaměstnavatelé jsou povinni žádosti řešit pouze „přiměřeným způsobem“.

Podle plánů, o nichž jako první informoval deník Daily Telegraph, by zaměstnanci stále pracovali plnou pracovní dobu, ale mohli by požádat o zkrácení pracovní doby do kratšího čtyřdenního pracovního týdne.

Labouristický premiér Keir Starmer označuje tyto návrhy za „největší vylepšení práv zaměstnanců za celou generaci“ a místopředsedkyně vlády Angela Raynerová tvrdí, že budou „dobré pro ekonomiku“.

„Myslíme si, že flexibilní pracovní doba je skutečně dobrá pro produktivitu. Takže čtyřdenní pracovní týden, o kterém vím, že je dnes na titulních stranách mnoha novin, je ve skutečnosti typ flexibilní práce, který umožňuje využívat zkrácenou pracovní dobu,“ řekla ministryně školství Jacqui Smithová pro rádio LBC.

BBC píše, že by novinka neměla být vnucována zaměstnancům ani firmám. „Jakékoli změny v pracovněprávní legislativě budou konzultovány ve spolupráci s podniky,“ uvedl mluvčí tamního ministerstva pro podnikání a obchod.

Konzervativní opozice tvrdí, že tento přístup poškodí podniky a povede ke snížení produktivity, stínový ministr pro podnikání a obchod Kevin Hollinrake je rovnou označil za pro firmy „děsivé“.

Výsada na čtyři dny v práci je však vykoupena tím, že v ostatních dnech lidé odpracují víc hodin. Ne každému to stačí. „Stlačení stejného počtu hodin do čtyř dnů namísto pěti může být důležitým prvním krokem na cestě ke skutečnému čtyřdennímu pracovnímu týdnu –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ zásadní je však zkrácení celkové pracovní doby,“ řekl deníku The Guardian ředitel kampaně 4 Day Week Joe Ryle.

„Je to vítaný krok vlády, která uznává, že budoucnost práce, ke které směřujeme, je čtyřdenní pracovní týden pro všechny,“ dodal Ryle. Podle něj jde o „klíč ke zlepšení rovnováhy mezi pracovním a soukromým životem a také k udržení produktivity“.

Ekonom: Mohl by to být malý impulz

Česko experimenty na pracovním trhu zkoušet velmi pravděpodobně nebude. „Ve výjimečných případech ano, plošně rozhodně ne,“ komentoval pro SZ Byznys trend čtyř pracovních dnů hlavní ekonom banky Creditas Petr Dufek. „Jednak to technicky nedovolují možnosti firem, jednak by to bylo nákladnější, a navíc i vyžadovalo jistou změnu v celkovém přístupu zaměstnanců i zaměstnavatelů,“ dodal.

„Přímé zkrácení pracovního týdne ze 40 h na 32 h je podle mého názoru nepředstavitelné. Bylo by to totiž extrémně nákladné,“ dodal Dufek. „Dokázal bych si ale představit, že by některé firmy byly ochotné akceptovat desetihodinové směny, ale i tak by bylo třeba vykrýt dodatečný volný den.“

„Pokud by nepoklesla produktivita, může to být pro ekonomiku dokonce malý růstový impuls,“ uvedl v souvislosti s tím, jestli by mohlo zkrácení pracovního týdne ovlivnit ekonomiku.

Podle něj nemá smysl tlačit na zavedení kratšího týdne shora. „Může mít smysl vytvořit podmínky pro větší flexibilitu, ale rozhodně ne tlačit tuto změnu na sílu. Tak bohatá země opravdu nejsme,“ uzavřel Dufek s tím, že v blízké budoucnosti Česko čtyřdenního týdne nedosáhne.

Doporučované