Hlavní obsah

OpenAI míří k průlomu dějin. Investoři doufají v podíl z bilionového koláče

Foto: Pixabay.com

Ilustrační foto.

Analytici očekávají, že hodnota startupu OpenAI vzroste po posledním kole investic na 150 miliard dolarů. Zájem je o společnost hlavně kvůli její snaze vytvořit první AI, která překoná člověka ve všech intelektuálních úkonech.

Článek

Americký startup vyrábějící velké jazykové modely umělé inteligence OpenAI uzavírá další kolo pro investory a očekává příval peněz v rekordní výši. Mezi investory by se měl objevit například Microsoft či Apple. Ti chtějí být podle experta na strojové učení Jana Romportla u toho, když OpenAI vytvoří první obecnou umělou inteligenci. Podle zahraničních médií tak tržní hodnota firmy vyvíjející umělou AI může vzrůst až na 150 miliard dolarů, tedy tři a půl bilionu korun, upozornil deník The Economist.

„Hlavní motivace investorů je sázka na to, mít podíl v první reálné obecné umělé inteligenci a možná v obranných technologiích. Pokud v tom jsou nějaké jiné motivace, viděl bych je spíše jako sekundární,“ řekl pro Byznys SZ.

Open AI by se překročením 100 miliard dolarů tržní hodnoty podařilo jako druhému startupu v historii stát se „hektakorn“, což je stonásobek „unicorna“. Přezdívku jednorožec si startup zaslouží ve chvíli, kdy překoná tržní hodnotu jedné miliardy dolarů. Prvním „hektakornem“ v historii byl raketový gigant SpaceX Elona Muska. Podle experta na umělou inteligenci Jana Romportla OpenAI tento milník podle všeho překoná.

„Očekávání, že OpenAI překročí tržní hodnotu 150 miliard dolarů, jsou reálná, protože bez skrupulí usiluje o co nejrychlejší dosažení takzvané obecné umělé inteligence neboli Artificial General Intelligence, zkráceně AGI. To bude patrně nejzásadnějším technickým průlomem v dějinách lidstva srovnatelným s momentem, kdy homo sapiens ovládl přirozený jazyk. Tudíž gigantické ocenění firmy sto a více miliard dolarů reflektuje přesně tato očekávání,“ vysvětluje pro Byznys SZ Romportl. Tento typ umělé inteligence označuje schopnost počítačového systému překonávat lidi v jakýchkoliv intelektuálních úkolech.

Do startupu podle očekávání analytiků už nyní teče množství peněz. Mezi nejčastěji zmiňované investory patří japonská investiční banka Softbank, která by měla skrze svůj fond Vision Fund uvolnit až 500 milionů dolarů, tedy 11 a půl miliardy korun. Tatáž banka také vlastní podíl v britském výrobci čipů Arm.

Podle technologického ředitele společnosti DNAi a experta na umělou inteligenci Davida Kadlečka je v tomto případě důvodem snaha získat silnější pozici v oblasti výpočetní infrastruktury pro AI.

„Masayoshi Son, ředitel Softbank Group, se od roku 2000 snažil propojit společnost Arm s dalším výrobcem čipů, firmou NVidia. Zarazily to až antimonopolní úřady v USA a EU. Jedním z klíčových faktorů pro udržitelnost tohoto podnikání je energetická náročnost datových a výpočetních center. Není náhodou, že ARM a NVidia společně vytvořily NVIDIA Grace Superchip, který má poskytovat dvakrát vyšší výkon na jednotku spotřebované energie ve srovnání s konkurencí. Je vhodný pro výstavbu budoucích datových a výpočetních center. To je pravděpodobně důvod, proč se NVidia a Softbank podílejí na tomto investičním kole do OpenAI. Chtějí si zajistit významnou pozici v oblasti výpočetní infrastruktury pro AI,“ vysvětlil pro Byznys SZ.

OpenAI také ohromila svět, když na konci roku 2022 spustila umělou inteligenci s názvem ChatGPT. Ta odpovídá na textové dotazy a jde o jednu z nejrychleji rostoucích aplikací v historii. Počet aktivních uživatelů, kteří si s ní povídají alespoň jednou týdně, vystoupal na 200 milionů.

Cena umělé inteligence letí nahoru

Nová data od americké platební společnosti Stripe ukazují, že firmy začínající ve specifické oblasti umělé inteligence dosahují zisku rychleji, než tomu bylo u předchozích vln softwarových společností. Začínajícím firmám s umělou inteligencí trvalo v průměru 11 měsíců, než dosáhly ročních tržeb 1 milionu dolarů po prvních prodejích na platformě Stripe, zatímco předchozí generace firem SaaS potřebovala 15 měsíců. Důvody jsou podle Davida Kadlečka všeobecný rozruch, který budí, a potenciál technologické revoluce.

„Překonávají ostatní softwarové společnosti, protože je kolem umělé inteligence stále velký rozruch a technologie má potenciál způsobit revoluční změny pro lidstvo. AI je nový obor nabízející něco, co pár let zpátky bylo k vidění jen v science fiction. Navíc oblast startupů je obecně více inovativní a má dobré podhoubí pro ochotu investorů riskovat,“ vysvětluje pro Byznys SZ.

Společnost Stripe, která je sama hráčem v Silicon Valley o hodnotě 65 miliard dolarů, zpracovala údaje o ročních příjmech sta soukromých společností s umělou inteligencí s nejvyššími příjmy, které využívaly její platební platformu od července 2018 do téhož měsíce v roce 2024. Pro porovnání použila stejné množství začínajících společností nabízejících softwary jako službu.

Jan Romportl očekává, že se trend bude nadále zvyšovat, protože klasickým softwarovým společnostem hrozí ztráta určitého množství vlivu. Firmy jako Google či Apple stojí dnes u soudu kvůli monopolizačním praktikám a západní státy se snaží online prostředí narovnat. Tím se otevírá prostor pro další hráče.

„Nový trh si rozeberou AI startupy plně automatizující konkrétní velmi specifické vertikály. To mimo jiné povede k velkému tlaku na pracovní místa. Klasické softwarové společnosti tomuto tlaku budou muset nějak čelit,“ říká.

Podle Kadlečka hraje společnostem jako OpenAI do karet i větší ochota v jejich oboru riskovat. „Startupy jsou obecně více inovativně nastavené a investoři ochotní jít do nových vysoce rizikových oblastí. Bude hodně záležet, kdy narazíme na hranici proveditelnosti. Kdy přijde jejich vrchol, se teď nedá určit,“ uvádí expert.

Doporučované